reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Ula ja zabielam mlekiem modyfikowanym, ale juz potem tego nie gotuje tylko podaje malcowi

jesli chodzi o czekolade to ja sie jeszcze wstrzymam, naje sie tego jeszcze

reklama
Cleo leczo ja nigdy nie robiłam, mama i teściowa robi ale ja nigdy nie jem. Dlatego nie wiem co z tym warzywem zrobić.
Wpadłam do szklarni i dumałam....złapałam dwa pomidorki, natkę pietruchy. Wsadziłąm do gara tą nieszczęsną cukinię tudzież kabaczek, licho wie...dwa pomiodorki, marchewkę i natkę aha i ryż...wybaczę Synkowi jak tego nie zje....... ;D

Dziewczyny jak robicie pomidorówkę dzieciom czym zabielacie?

prosto sie robi...

cukienie lub kabaczek obierasz ze skory pestki sio,kroisz w kawalki jakiekowiek ( duzo bo to podstawowy skladnik)
3 kolory papryki tak samo robisz
cebulke posmazasz z mieskiem lub kielbaska co wolisz
pomidory sparzasz obierasz ze skory lub z puszki są jak masz lenia

wrzucasz do gara na spd troche oliwy lub oleju,mały ogien mieszasz przyprawiasz koniecznie paparyka ostra,pieprzem...na koncu dodajesz jak chcesz fix do leczo knora i mniam mniam

godzina roboty :-)

Dziunka wysłałam męża do sklepu po Hippy chociaż skład do mnie nie przemawia, np. ziemniak, królik, cebula i wsio...no ale rzeczywiście Gerber same "pomarańczowe" zupki robi i ile można, poza tym ma jakieś oleje i juz cholerka nie wiem co małemu w nich przeszkadza znowu poliki chropowate. Najwyżej koty, albo psy zjedzą.

Ps. moja zupka pomidorowa przedobrzona....za dużo popmidorów, kwaśna a zaprawiona Pepti wiecie jak smakowała...dodałam Sinlac...wyszło "niewiadomoco". Mały na dodatek nie głodny pewnie albo nie miał smaka troszkę zjadł, ale szału nie było.
Moim problemem w gotowaniu nawet nam zup jest to ze daję za dużo wszystkiego a sama wolę zupki łagodne a takich nie potrafię robić, lepiej mi wychodzą drugie dania.

Cleo dzięki za przepis, moze mężowi dziś zrobię w końcu skałdniki wszystkie mam a zrobię mu przyjemność, ostatnio nie wiem kiedy mu robiłam obiad, jemy mojej mamy lub on po pracy coś nam robi. Chyba z tydzien temu spagetti robiłam ;/

Wczorak ogladałam program na tvn style coś tam o mamach. nie pamietam tytulu. Padlo pytanie o mleko krowie i lekarz internista stwirdził , ze mozna zaczac je wprowadzac w małych ilosciach juz po 6 mscu zycia. DRAMAT. niech onie sie zastanowia co mamy robic a nie meiszaja w glowie mamuskom. Czytałąm na temat masła i sa tak skrajne opinie , ze wychodzi na to " rób co chcesz"

Ja czytałam , że od roku , niktorzy , ze od 6 mscy... ja juz daje od jakiegos czasu na zmaine z oliwa i jest ok. Chodzi mi raczej o to jak wiele jest madrych rad lekarzy, jak rozbieznych. Ale wydaje mi sie , ze teraz jestesmy za bardzo wyedukowani . Czasem warto sobie zaufac :)

M
Daję głowę że dzieci nasze na forum jedzą dużo rzeczy ale nie każdy ma odwagę napisać...

:szok: to po cholere takie mamusie na forum siedzą? Żeby ściemniać?
Cleo nie szalejesz za bardzo? Dopiero co ze skazy wyszedł, a już twarogiem atakujesz...

Dziś mam cukinię czy kabaczek sama nie wiem od teściów z działki, co ja mam z nią zrobić? ;D

Nie wiem jak kabaczek. Cukinię gotuję na parze, wcześniej pokroiwszy ją w plastry bądź paski. Nie wydłubuję pestek tylko obieram. U nas jest hitem.

prosto sie robi...

cukienie lub kabaczek obierasz ze skory pestki sio,kroisz w kawalki jakiekowiek ( duzo bo to podstawowy skladnik)
3 kolory papryki tak samo robisz
cebulke posmazasz z mieskiem lub kielbaska co wolisz
pomidory sparzasz obierasz ze skory lub z puszki są jak masz lenia

wrzucasz do gara na spd troche oliwy lub oleju,mały ogien mieszasz przyprawiasz koniecznie paparyka ostra,pieprzem...na koncu dodajesz jak chcesz fix do leczo knora i mniam mniam

godzina roboty :-)

potwierdzam - szast prast i miammm, wczoraj zrobilam, dziś dojadamy... pychota :) a mlodej robie cukinie na parze i szama raczkami z innymi warzywami.
A co do chrupek to Milenka tez ładnie wcina, nie ubrudzi buziola i pozbiera nawet najmniejsze okruszki tak, ze czysciutko wkolo.

reklama
...
Nie wiem jak kabaczek. Cukinię gotuję na parze, wcześniej pokroiwszy ją w plastry bądź paski. Nie wydłubuję pestek tylko obieram. U nas jest hitem.
No właśnie miałam pisać że dzisiaj pierwszy raz Sonia dostała cukienię, a właściwie zupkę z cukini (też nie wydłubywałam pestek tylko obrałam) z dodatkiem pomidorka, czerwonej papryki (też nowość - 1/3 papryki obrałam ze skóry, pociachałam i chyc do gara), trochę brokuła i kalafiora, do tego łyżeczka masła, odrobinę koperku i pietruszki. Do tego małe kawałki makaronu i wcinała że hoho :tak:

Poza tym po konsultacji z mamą postanowiłam wprowadzić drugą kaszkę (ryżową dla odmiany) - rano na śniadanie. Dlaczego? Bo młoda zaczęła spowrotem mi się budzić na mleko o 3:00 w nocy. W sensie podejrzewam że w ciągu dnia nie najadała się juz wystarczająco a objętościowo nie chciała juz więcej. :sorry2:
Nooo, zobaczymy jaki bedzie efekt....

Do góry