reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

dziewczyny pytanie mam bo jak narazie Pawel nie chcial pic zadnych soków itp tylko herbatki no ale wczoraj znalazlam jabłko banan marchew a on za tym przepada jako jedzonko wiec moze bedzie mial chec na ten soczek tylko ze piosałyscie o rozcienczacniu itp ... to niby sok 100% i nie wiem czy rozczenczac....
edit: w sumie teraz przeczytalam skład .... sok jabłkowy 56% banany 21% marchew 12% woda vit C :|
yh ...

Ja dosłownie troszke wody dolałam, bo przez smoczek 2 nie mógł Jasiek uciągnąć, ale w innym wypadku bym nie dolewała.

reklama
czy dziewczyny z uk zamierzacie robic ekspozycje na gluten czy sobie odpuszczacie, bo tu nie robia?

Ja nie robilam, bede wprowadzac normalnie, w 10 m-cu.

Katrenki, KaMcia, BanAna...
Jakiej firmy słoiczki dajecie maluszkom? W pl to nie miałam problemu z wyborem (Gerber) a tutaj daje co w składzie mi pasuje a nie patrze na firme chociaz może powinnam... Póki co daje Cow and Gate...

Ja gotuje poki co organiczna zywnosc, ale na pozniej (tzn. jak dziecko prawie wszystko je) polecano mi Organix, bo mozna podobno kupic rozne nowe smaki, jak pesto i smaki innych kuchni, no ale to to pozniej:) A w sklepie organic w ktorym ja kupuje, popularnoscia cieszy sie firma Plum.

Mysle, ze to byl dobry wiek na to...
Alanowi moje mleko tez nie sluzy, ja juz nie wiem co jesc by nie szodzic bo ma duze place liszajowe na buzi, dlatego teraz po 6miesiacach mysle, ze moglabym juz zrezygnowac z cyca, ale Alan mysli inaczej...Moj starszy synek sam zrezygnowal jak mial 7miesiecy, ale on od poczatku byl mieszanie karmiony.

Moja mala tez ma liszaje na polikach, czasem wyglada to jak wysypka, nie wiem czy to nie od ciaglego slinienia sie, bo miala zamin zaczelam wprowadzac jedzonko. Czasem sa bardziej wyrazne, czasem ich nie widac, ciezko wiec znalezc powod.
No i ja tez coraz czes ciej mysle o zaprzestaniu karmienia cycem dlatego, ze mala poza min nie chce nic jesc. Jak zaczelam wprowadzac to jadla po troszke, ale ten tydzien (trzeci tydzien jedzenia) w ogole nic nie chce, zadnych papek, kaszki... Pluje wszystkim, a potem mnie szarpie za bluzke zebym jej cyca wyciagnela... a tak chcialam karmic jeszcze kilka m-cy. Jutro wprowadzam miesko, moze wtedy papki polubi?
Teraz to moge powiedziec, ze polize papke na obiad, a je i tak samego cyca wciaz....

Kasiula, ja bym nie rozcieczala. To pewnie taki bardziej przecierowy sok, co?

Passi, jak sklonilas swoja coreczke aby zrezygnowala z cycusia na rzecz bebilonu pepti? Wiem, ze byla duzo mlodsza niz moj synek, wiec moze bylo to latwiejsze...Moj jak mial 1.5miesiaca to pil 2x z butelki, teraz nie chce wcale...
Pytam, bo ja chce za tydzien wprowadzac malemu ten bebilon, a dr mowi, ze nie bedzie chcial pic:baffled: i nie wiem jak to zrobic. Na pewno w niekapku, bo butelek on nie tknie:baffled:

Ja nie wiem skąd takie przekonanie, ze Pepti to takie niedobre. Ja naczytałam się tyle opini jakie to obrzydliwe jest Pepti i jak miałam zmienić małemu to cała w nerwach byłam....Ono jest dobre, moze nie takie słodkie jak inne mleka ale Oliwier je pije, i ja dokanczam po nim ze smakiem :) Może ja jakaś "lewa" jestem...?

Hmmmm... Mi raz tylko ulewała tak jakoś bardziej i wiecej sie to nie powtórzyło wieć nei wiem czy kwestia firmy, zawartości słoiczka czy może po prostu miała gorszy dzien...
nie, kilka razy jej dawalam i zauwazylam, ze zwsze potem zwracala wieksza ilosc po jakims czasie......nie wiem dlaczego....teraz zrobie test tych z heinz

nie, kilka razy jej dawalam i zauwazylam, ze zwsze potem zwracala wieksza ilosc po jakims czasie......nie wiem dlaczego....teraz zrobie test tych z heinz

Moje malenstwo zjadlo dzisiaj pierwszą solidną porcję kleiku kukurydzianego z musem jablkowym ze sloiczka :)
obudzil sie o 17 dalam mu soczku jablkowego (bez rozcienczania) wypil 50ml, a potem dalam tą kaszkę. Na koniec zapil to troche cyckiem i jest ok. Może moglam mu dac cala kaszke 100ml, ale troche sie balam ze to za duzo, chociaz juz tydzien po trochu juz ja jemy. Ile kaszki można dziennie dać małemu przypomnijcie mi?

Ja nie wiem skąd takie przekonanie, ze Pepti to takie niedobre. Ja naczytałam się tyle opini jakie to obrzydliwe jest Pepti i jak miałam zmienić małemu to cała w nerwach byłam....Ono jest dobre, moze nie takie słodkie jak inne mleka ale Oliwier je pije, i ja dokanczam po nim ze smakiem :) Może ja jakaś "lewa" jestem...?
Hmmm, tez nie wiem...A ja nie probowalam. Alanowi wczesniej probowalam podac NanHA ale nie chcial, wiec wlasciwie innego smaku od cyckowego mleka nie zna. Ja mysle, ze dr chodzilo raczej o to, ze jak zna cycowy smak to kazdy inny bedzie zly.

A jak myslicie, mozna mieszac mleko ze swoim? Moze na poczatek tak robic? Choc mojego podanego inaczej(np pipetka, lyzeczka, butelka) jak z cyca tez nie chce...

A czy mozna Bebilon Pepti 2 podac jak brakuje 1 tyg do ukonczenia 6 miesiaca? Czy lepeij sie wstrzymac? Pytam, bo mam ochote kleik kukurydziany mu podac...

Dzis dostal do polizania lyzeczke z jabkami i dynia. I bylo zle oczywiscie. Dostal do jedzenia rzecz jasna, a skonczylo sie na tym, ze ja lyzeczke mu prawie wpychalam na jezyczek...Chyba musze na jakis czas ja zmienic, bo bedzie mu sie kojarzyla ze zlymi smakami ;)

(...)
Moja mala tez ma liszaje na polikach, czasem wyglada to jak wysypka, nie wiem czy to nie od ciaglego slinienia sie, bo miala zamin zaczelam wprowadzac jedzonko. Czasem sa bardziej wyrazne, czasem ich nie widac, ciezko wiec znalezc powod.
No i ja tez coraz czes ciej mysle o zaprzestaniu karmienia cycem dlatego, ze mala poza min nie chce nic jesc. Jak zaczelam wprowadzac to jadla po troszke, ale ten tydzien (trzeci tydzien jedzenia) w ogole nic nie chce, zadnych papek, kaszki... Pluje wszystkim, a potem mnie szarpie za bluzke zebym jej cyca wyciagnela... a tak chcialam karmic jeszcze kilka m-cy. Jutro wprowadzam miesko, moze wtedy papki polubi?
Teraz to moge powiedziec, ze polize papke na obiad, a je i tak samego cyca wciaz....
Moj plamy na policzkach, najpierw pojedyncze krostki potem juz cale place i liszaje dostawac zaczal jak skonczyl miesiac. I wiem na 100% ze reaguje na to co zjem. jak zjem cos mlecznego, zolty ser, mleko, jajka, orzechy laskowe to go od razu wyspuje i drapie sie. Ma brzydkie krosty. Jak odstawie jakis produkt to to sie "zataja". Ja chcialam bardzo karmic piersia, ale jestem juz zmeczona uwazaniem na to co jem. Powinnam nie jesc bialego chleba, ciasta, herbatnikow itd, to moze plamy by calkiem zniknely. Ale ja mam slaba wole. Dlatego chce przejsc na mieszanki mleczne i na poczatek na karmienie mieszane a potem na tylko sztuczne.

Royanna :) mleka mozna mieszac, a tydzien przed 6 miesiacem mozna podac. Jesli maly wypije to moze spróbuj z kieliszka mu podac lub kubka kapka? inaczej niz butla w kazdym razie. Nigdy nie wpychajmy dziecku lyzeczki na sile bo mozna zrobic krzywde niechcacy :( przekonalam sie na wlasnej skorze :(((( zajechalam malej w dziaselka az sie roplakala. Nigdy wiecej tego nie zrobie - nawet nie wiemy ile mamy sily.... Ja czekam az mala otworzy pysiorka - rozsmieszam ja itd... zreszta - ty mama z doswiadczeniem to co ja tobie bede mowic :D

reklama
mój dziś zjadł prawie pół słoiczka marchewki, bo co chciałam skończyć to wyrażał niezadowolenie.
a najlepsze jest to, że Patula moja jak była mała nie trawiła jedzenia ze słoiczków, a teraz to tylko czeka żeby końcówkę (czyli więcej niż 1/2) słoiczka spałaszować

Do góry