zastanawiałam się jak to jest z tym glutenem
kiedyś zalecano wprowadzanie go później aniżeli obecnie
wertując neta znalazłam coś takiego:
Artykuły - Kontrowersje w pediatrii - Czy gluten należy wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu 4. miesiąca życia, a przed ukończeniem 6. miesiąca życia? Weź udział w debacie
można sobie poczytać opinie lekarzy "za" i "przeciw"
ja po przeczytaniu się utwierdziłam w tym, co mi intuicja wcześniej podpowiadała i nie będę się spieszyć z jego podawaniem
Właśnie zapoznałam się z tym artykułem, ja też nie bedę się spieszyć z podaniem glutenu, aczkolwiek nie bedę tez za długo czekac, np. do 10 m-ca. Myslę, że podam około 7-8 m-ca, na pewno nie wczesniej. No i na pewno podam gluten pod oslona mleka z piersi, w tym zdaje się wszyscy lekarze byli zgodni. Nie wiedziałam, ze jest to tak ważne żeby włąsnie gluten podawac z mlekiem mamy i karmić po podaniu glutenu jeszcze 2-3 m-ce. Choć i tak od początku zakładam, ze będę karmić ok. roku, moooże dłużej, zobaczymy jak to wyjdzie i jak dzieć bedzie współpracował
Wszyscy tez podkreślali jak wazne jest WYŁĄCZNE karmienie piersią przez pierwszych 6 m-cy i żeby nie wprowadzac zadnego pozywienia wczesniej. potwierdziło to tylko moje zamiary wyłącznego kp przez pół roku.
Co mnie uderzyło w tych wypowiedziach lekarzy to to, że tak mało dzieci jest karmionych piersią w Polsce
Po 4 m-cu zycia tylko 20% niemowląt, gdzie w Szwecji jest to 80%! Przykre to.
Awersja dzieki za ciekawy artykuł
A jeszcze mi się przypomniało, ze Ty kiedys pisałas o BLW tak? Czy masz zamiar stosowac te metodę? Ja wracam do pracy jak mały będzie miał 7,5 m-ca i dlatego nie decyduję sie na BLW, nie chce żeby niania to robiła. Ale pomyslałam sobie, ze kiedy bedę w domu, w weekendy, itd. to bedę podawac jedzenie w ten własnie sposób
Czy myslisz, że to bedzie jakiś problem dla dziecka, że będzie dostawało od niani jedzenie w papkach/rozgniecione widelcem, a od mamy wg BLW? (oczywiscie cały czas będę kp) Chyba nie będzie to ze sobą kolidowac co? czy myślisz, że jakieś problemy może to rodzić?