reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Axa nie ma oddzielnych kaszek do podawania łyżką i z butelki, do mleka (albo wody, zależy od kaszki) sypiesz po prostu tyle kaszki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję, czyli do butli po prostu mniej.

Ja dawałam na początku Wojtkowi łyżką kaszki, a potem nauczyłam go z butli bo tak mi było wygodniej, zamieniłam mu po prostu cyca na butlę i nie widzę w tym nic złego, tym bardziej, że on od początku jadł wszystko bardzo chętnie i nie mam z nim problemów. Myślę, że przyjdzie czas, że niedługo sam zrezygnuje z butli, bo już np rano chce jeść ze mną normalne śniadanie, a kaszy nie chce.

reklama
Dla mam karmiących piersią, dla których rozszerzanie diety malucha to ciągle jeszcze czarna magia. Po przewertowaniu Internetu wzdłuż i wszerz, w końcu znalazłam info "w pigułce" które odpowiedziało na wszystkie nurtujące mnie pytania co? kiedy? ile? jak? Bo do tej pory znajdowałam tylko i wyłącznie strony, które przeczyły same sobie, a w mojej głowie robił się jeszcze gorszy mętlik. Na szczęście na tej stronie wszystko podane jest "jak na tacy" :):):)

myśli nieuczesane lilith: schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

POLECAM! :happy2:

A! Mam jeszcze pytanie! Odnośnie kaszek i kleików? Jaki jest podział? Czy mozna kupić kleiki i kaszki oddzielne do robienia na mm, oddzielne na wodzie i oddzielne na mleko matki, czy jest jeden rodzaj kaszek i kleików, a jak ja je zrobię to już mój wybór?

Ostatnia edycja:
Są kaszki mleczne i bez mleczne tzn. że nie zawierają mleka i te właśnie rozrabia się z mm albo z piersi. Kleik ryżowy i kukurydziany rozrabia się na mleku jest bez mleczny (tak mi się wydaje) Na wodzie to chyba starszym dzieciom się podaje bo maluszki potrzebują mleczka.

anusienka
fajną stronkę podałaś
tylko te danonki od 10 miesiąca to ja bym sobie odpuściła
mnóstwo w tym cukru
wg składu wychodzi, że w opakowaniu jest 1,5 łyżeczki cukru!
do tego sztuczne aromaty

axa - jak chcesz kaszke, to ja proponuje wlasnie zageszczac mleczko odrobiną kaszki. na poczatek lyzeczką lub dwiema. i powoli zwiększać.
ja nie podaje jeszcze kaszek.
dzis byla marchewka z jabluszkiem.

anusienka
fajną stronkę podałaś
tylko te danonki od 10 miesiąca to ja bym sobie odpuściła
mnóstwo w tym cukru
wg składu wychodzi, że w opakowaniu jest 1,5 łyżeczki cukru!
do tego sztuczne aromaty

No ja już wczesniej czytałam bardzo podobną rozpiskę i mniej więcej wg takiego schematu pojadę. Tylko z kleikow na pewno zrezygnuję, po co zapychac dziecko. A z kaszek to slyszalam ze kasza jaglana jest dobra z owocami np. dla takiego malucha (jest naturalna, a nie z toną cukru jak te wszystkie badziewia smakowe). Też nie zamierzam zadnych danonkow ani słodkości podawac. A już Danone to ma tak sztuczne te jogurty i serki że mnie odrzuca, nie cierpię ich wyrobów. Jedynie jogurt naturalny (nie Danona) bedę malemu dawać.

ja na pewno odpuszczę kleik ryżowy bo u starszaka byly wzdęcia po nim i zacznę od kukurydzianego:) potem jabłko i zobaczymy jak z marchewką

No tak, ale jak kaszkę z mlekiem modyfikowanym zrobię do picia, to ona będzie miała mleka tyle ile należy? Ja to kiedyś jak było bebiko gotowane, to dodawałam tam kaszki, albo kupowałam beboko 2r już kleikiem ryżowym (z gryczanym nie chcieli jeść) A może tak jak Kasieq napisała, kupić kaszkę bez mleczną, i dodać do tego mleczka które teraz daje?
Future zagęszczać mleko kaszką, ale jaką, tą z mlekiem modyfikowanym, czy bez?
Czuję się bez mózgu:cool2:

reklama
my dzisiaj daliśmy kaszkę nestle z bananem jadł ładnie z łyżeczki i był wniebowzięty chciał jeszcze ale więcej niż 90 nie chciałam mu na raz dawać

Do góry