reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

meridia

ZA LEKI.MED.PL

Jakie mogą być niepożądane skutki?
Utrata apetytu, zaparcia, suchość w ustach, nudności.
Kołatanie i szybka akcja serca, wzrost ciśnienia tętniczego.
Uderzenia gorąca (rozszerzenie naczyń krwionośnych), nasilenie kłopotów z hemoroidami.
Bóle i zawroty głowy, bezsenność.

Stosowanie leku może również wywołać:

Zaburzenia smaku.
Uczucie mrowienia w palcach.
Potliwość.

O czym należy poinformować lekarza?
Twoje problemy z nadwagą wiązą się z innymi chorobami takimi jak niedoczynność tarczycy czy nadczynność kory nadnerczy.
Jesteś na lek uczulony (bądź na któryś ze składników preparatu).
Masz problemy z nerkami lub wątrobą; dokucza Ci prostata (problemy z oddawaniem moczu).
Stwierdzono u Ciebie chorobę wieńcową, zaburzenia rytmu, nadciśnienie tętnicze.
Chorujesz na nadczynność tarczycy.
Masz powody podejrzewać lub jesteś w ciąży.

W czasie stosowania leku unikaj:
Jazdy samochodem.
Picia alkoholu.

Zapytaj lekarza, jak stosować lek, gdy przyjmujesz jednocześnie:

Inhibitory MAO, leki przeciwdepresyjne, neuroleptyki, opioidy, leki przeciwmigrenowe.
Cyklosporynę, ketokonazol, erytromycynę,
Ryfampicynę, antybiotyki makrolidowe, fenobarbital, deksametazon.
Leki stosowane w zaburzeniach rytmu (amiodaron, flekainid, meksyletyna, sotalol).

Zapamiętaj! Regularnie kontroluj ciśnienie tętnicze krwi, a w przypadku jego wzrostu skontaktuj się z lekarzem

reklama
Nie ukrywam, że meridia mnie zaciekawiła. Jestem leniuchem i nie lubię się odchudzać, chociaż tendencje do tycia mam ogromne. Przeraża mnie jednak ta cena...Może któraś z was ma dobry kontakt z jakimś farmaceutą, który sprawdziłby skład leku i polecił tańszy odpowiednik. No chyba, że znajdzie się tu jakiś dystrybutor na Polskę tej boliwijskiej wersji ;D. I jeszcze jedno pytanie, czy po odstawieniu tabletek zauważyłyście efekt jojo, czy rezultat jest w miarę stały?

Stosowałam Meridię jakieś 2 lata temu. Źle ją znosiłam, czułam się jakas taka "wymóżdżona". Nawet nie skończyłam pierwszego opakowania więc o jakichś konkretnych efektach trudno mówić. Ale na każdego działa co innego.

Stosowałam MERIDIĘ i jej zamienniki i bardzo dobrze je znosiłam oprócz suchości w ustach. 2 razy chudłam po 9 kilo w ciągu ponad miesiąca więc nawet sobie chwalę :)

Trim to jak z tą meridią w niższej cenie dałoby sie ???? Ratujcie zostało mi 10 kg po ciąży koszmar źle się z tym czuje. Czy wy też macie taki problem??? A może poradziłyście sobie z tym piszcie prosze :)

Dziewczyny powiedzcie mi czy to konieczność, że bierzeci te leki. Czytam i nie wierze zawsze chciałam znaleźść lek dzięki któremu zgubiłabym moje nurtujące mnie 5 kg. Ale czy warto w ten sposób? Ile opakowan trzeba zjeść a by były efekty?

Martyna pisze:
Matko, dajcie już spokój!!
Żeby 5 kg zrzucić nie trzeba żadnych madykamentów, tylko trochę ruchu i sałaty zamiast czekolady. Dlaczego nikt tu nie podaje jakie są efekty uboczne, tylko ile kg można zrzucić ??
Czy to taki problem mniej jeść i się trochę poruszać?? Mi też zostało jeszcze parę kg po ciąży, ale jeszcze nie upadłam na głowę, żeby się tym badizewiem faszerować. Co innego jakbym miała 45 kg do zrzucenia. Z 10 można dać sobie radę samemu.
Popieram!!!!! 5kg do zrzucenia to pestka, wystarczy trochę pracy nad swoim ciałem i umysłem.

anetas pisze:
Agnexx!
Jak czytam ile Cię kosztuje zrzucenie tych niby 5 kg to mi się śmiać chce. Jeśli jesteście super doświadczone w tym całym tyciu i chudnięciu to podajcie skuteczny sposób (również dla Was). Są kobiety którym mimo wszystko zrzucenie paru kg sprawia kłopot i tak sobie myślę, że najgorzej właśnie pozbyć się tych kilku zaledwie kilogramów...
No więc, ;) po skończeniu karmienia, rok temu schudłam 10kg. Dieta + 2 godziny na rowerze + 1 godzina na stepperze. Poszło tak szybklo, że sama byłam w szoku. A teraz jest trudniej, bo to ostatnie kilogramy do zrzucenia. Jeżdżę tylko na rowerze 45 minut dziennie i jestem pewna, że gdybym dołożyła jeszcze z godzinę steppera to bym szybciej chudła. Ale niestety mój stepper zaćwiczyłam na smierc, ;D a na nowego nie mam kasy.

Martyna pisze:
...ale już się dawno nauczyłam , że nie ma nic za darmo ( i nie mam na myśli wcale ceny tabletek).
Ja to samo uważam...nie ma nic za darmo...Aby schudnąć potrzeba wyrzeczeń i wysiłku, a jeżeli ktoś ma problem ze stratą wagi to powinien sie przebadać, bo może ma problemy z tarczycą.

Ja wcale nie uważam, że dieta i wysiłek fizyczny to przyjemność. Potrzeba silnej woli i ogromnego samozaparcia. Ale po osiągnięciu celu masz taką satysfakcję, jakbyś zdobyła Mont Everest. :laugh:

A to znalazłam w internecie
pozdro
\

Meridia - ryzyko chudnięcia
Sibutramina (Meridia®) - jest nowym inhibitorem wychwytu zwrotnego monoamin (przede wszystkim serotoniny i noradrenaliny). W efekcie jej działania dochodzi do nasilenia uczucia sytości (działanie w obrębie ośrodkowego układu nerwowego) oraz do nasilenia termogenezy, poprzez przyspieszenie tempa użytkowania zapasów energii zlokalizowanych w tkance tłuszczowej (działanie obwodowe). Podczas stosowania leku należy zwrócić uwagę na przeciwwskazania i środki ostrożności, o których informuje producent.
Meridia (sibutramine), lek przeciw otyłości, może być przyczyną poważnych kłopotów ze zdrowiem. Sibutramina może powodować objawy uboczne, m.in. suchość w ustach, bezsenność, zaparcia, utratę apetytu, kołatanie serca, wzrost ciśnienia tętniczego
- ostrzegają organizacje konsumenckie w Stanach Zjednoczonych. - Dla wielu otyłych osób to jedyna szansa nie tylko na powrót do szczupłej sylwetki, ale i do zdrowia - ripostują lekarze
Od czasu wprowadzenia na rynek w 1997 r. przyjmowanie sibutraminy powiązano z 32 przypadkami zgonów i niemal czterystoma poważnych działań ubocznych.

- To naprawdę znikomy promil - bronią się eksperci Abbott Laboratories (producenta leku). - Na całym świecie sibutraminę przyjmuje ponad 8,5 mln osób. Odsetek działań niepożądanych jest więc mniejszy od tysięcznej promila. Poza tym żadnego zgonu nie można z pewnością powiązać z zażywaniem naszego preparatu - twierdzi dr Eugene Sun, wiceprezes Abbotta. Z jego obliczeń wynika, że nawet gdyby lek rzeczywiście był przyczyną śmierci, to ryzyko wynosi zaledwie 2,1 na każde 100 tys. osób zażywających Meridię. Tymczasem z badania Nurses Health Study, które objęło ponad 100 tys. kobiet wynika, że sama otyłość jest związana z ryzykiem zgonu równym 400 / 100 tys. Otyli częściej chorują na serce, cukrzycę czy nadciśnienie. Zmniejszenie masy ciała to dla nich często jedyna szansa na uniknięcie poważnych kłopotów ze zdrowiem.

Przeciwnicy leku argumentują, że ryzyko związane z przyjmowaniem sibutraminy jest niedoceniane, a sam preparat nie gwarantuje trwałej utraty kilogramów. Głównym zarzutem pod adresem leku jest to, że podnosi ciśnienie krwi, a tym samym zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Zwolennicy ripostują, że otyli nie mają zbyt wielu możliwości farmakologicznego wspomagania odchudzania. Twierdzą, że wystarczy właściwie dobierać pacjentów i nie zapisywać leku osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym.

- U ludzi otyłych wystarczy niekiedy utrata 5-10 proc. wyjściowej masy ciała, by znacznie poprawić ogólny stan zdrowia - mówi prof. Donald Hensrud z Mayo Medical School w Rochester. - Meridia pozwala im zaś zrzucić przeciętnie o 5 kg więcej niż placebo (substancja nie mająca działania leczniczego). To zaleta nie do przecenienia. Trzeba jednak pamiętać o wpływie leku na ciśnienie - dodaje profesor. - Nawet niewielki wzrost rozkurczowego (dolnego) ciśnienia tętniczego zwiększa ryzyko choroby serca o 6, a udaru mózgu aż o 15 proc. - ostrzega Hensrud.

Źródło: gazeta.pl - 20.03.2002r.

reklama
anetas pisze:
Agnexx!
Jak czytam ile Cię kosztuje zrzucenie tych niby 5 kg to mi się śmiać chce...
A ładnie to się tak śmiać z bliźniego ??? Z tego tematu mogą się śmiać tylko osoby, które nie mają tego problemu... ::)
Uważasz, że nie powinnam się tak męczyć? Tylko wziąć meridię i wtedy będę piekna, szczupła, zgrabna, seksowna, pociągająca itd.itp. ???

Do góry