andariel
mama super dwójki :]
kasza jęczmienna - przepis podstawowy
(dla dzieci zdrowych od 6 m-ca, dla alergików powyżej 10 m-ca)
- do 2 szkl. wrzacej wody dodać szczyptę kurkumy
- pół łyżeczki masła
- 1 szkl.bardzo drobnej kaszy jęczmiennej, szczyptę pieprzu czarnego (ja miałam akurat większą kaszę - pęczak, ale jest lekko twardawa wtedy)
- pół łyżeczki soli
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. (pęczak dłużej), potem owinąć np. ściereczką, gazetami i ręcznikiem, schować między kołdry/poduchy i pozostawić na pół godziny, by kasza "doszła".
Można też po prostu gotować kaszę min. 30 min.i gotowe.
Taka kasza świetnie się komponuje z sosami i gulaszami cielęcymi lub wołowymi, lub innymi dodatkami obiadowymi.
Ja akurat podałam kaszę z pulpetami cielęcymi - przepis niżej.
Pulpety cielęce
(dzieci od 1roku)
- 30 dkg cielęciny mielonej
- dodać pół zmielonej (lub drobniutko pokrojonej) malej cebuli, szczyptę imbiru, 1/5 łyżeczki kolendry mielonej, - szczyptę chili, szczyptę pieprzu czarnego,
- sól do smaku i Vegety na końcu łyżeczki
- szczyptę bazylii, 2-3 krople cytryny lub 1 gałązkę drobno posiekanej pietruszki
- szczyptę kurkumy i tymianku roztartego w moździerzu
- większą szczyptę kminku mielonego
Formować małe kulki-pulpeciki.
Do ok.1 litra wrzącej wody dodać szczyptę tymianku
- szczyptę kminku i wrzucić pulpety
- dodać szczyptę imbiru, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, szczyptę kolendry mielonej, szczyptę chili
- sól do smaku
Gotować ok. pól godz., po czym dosmakować sos:
dodać ok. pół łyżeczki soku z cytryny, szczyptę bazylii
- szczyptę kurkumy
- zagęścić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą rozpuszczoną w zimnej wodzie
- szczyptę pieprzu czarnego
UWAGA - jak dla mnie ten sos jest za ostry więc ja daję trochę mniej wody i potem próbuję po każdej przyprawie, a dodaję nawet mniej niż szczypty;
Można też zrobić wersję cielęco-indyczą (20d ag cielęciny + 10 dag indyka). Dla dzieci zdrowych można zrobić wersję cielęco-wieprzową (20 dag cielęciny + 10 dag polędwicy wieprzowej), a także pulpety jagnięce lub cielęco-jagnięce.
Oba przepisy pochodzą z e-booka i są autorstwa M.Biblis i M.Dudek ("Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych)
(dla dzieci zdrowych od 6 m-ca, dla alergików powyżej 10 m-ca)
- do 2 szkl. wrzacej wody dodać szczyptę kurkumy
- pół łyżeczki masła
- 1 szkl.bardzo drobnej kaszy jęczmiennej, szczyptę pieprzu czarnego (ja miałam akurat większą kaszę - pęczak, ale jest lekko twardawa wtedy)
- pół łyżeczki soli
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. (pęczak dłużej), potem owinąć np. ściereczką, gazetami i ręcznikiem, schować między kołdry/poduchy i pozostawić na pół godziny, by kasza "doszła".
Można też po prostu gotować kaszę min. 30 min.i gotowe.
Taka kasza świetnie się komponuje z sosami i gulaszami cielęcymi lub wołowymi, lub innymi dodatkami obiadowymi.
Ja akurat podałam kaszę z pulpetami cielęcymi - przepis niżej.
Pulpety cielęce
(dzieci od 1roku)
- 30 dkg cielęciny mielonej
- dodać pół zmielonej (lub drobniutko pokrojonej) malej cebuli, szczyptę imbiru, 1/5 łyżeczki kolendry mielonej, - szczyptę chili, szczyptę pieprzu czarnego,
- sól do smaku i Vegety na końcu łyżeczki
- szczyptę bazylii, 2-3 krople cytryny lub 1 gałązkę drobno posiekanej pietruszki
- szczyptę kurkumy i tymianku roztartego w moździerzu
- większą szczyptę kminku mielonego
Formować małe kulki-pulpeciki.
Do ok.1 litra wrzącej wody dodać szczyptę tymianku
- szczyptę kminku i wrzucić pulpety
- dodać szczyptę imbiru, 2 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, szczyptę kolendry mielonej, szczyptę chili
- sól do smaku
Gotować ok. pól godz., po czym dosmakować sos:
dodać ok. pół łyżeczki soku z cytryny, szczyptę bazylii
- szczyptę kurkumy
- zagęścić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą rozpuszczoną w zimnej wodzie
- szczyptę pieprzu czarnego
UWAGA - jak dla mnie ten sos jest za ostry więc ja daję trochę mniej wody i potem próbuję po każdej przyprawie, a dodaję nawet mniej niż szczypty;
Można też zrobić wersję cielęco-indyczą (20d ag cielęciny + 10 dag indyka). Dla dzieci zdrowych można zrobić wersję cielęco-wieprzową (20 dag cielęciny + 10 dag polędwicy wieprzowej), a także pulpety jagnięce lub cielęco-jagnięce.
Oba przepisy pochodzą z e-booka i są autorstwa M.Biblis i M.Dudek ("Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych)
Ostatnia edycja: