reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych dzieci

Zylciu to do takiego rosołku ja dodałam starte na tarce kiszone ogórki i na końcu śmietanę. Zupkę przetarłam blenderem. Osobno ugotowałam ryż, bo zapomniałam o ziemniakach (dwa plusy to takie że ziemniaki młode i kupne więc chemia, no i ryż rozgotowany to świetne grudki dla dziecka)
A doprawiłam jak zawsze plus dziś dodałam świeży koperek i pietruszkę i znowu przetarłam, bo chyba moja gwiazda nie jest fanką grudek albo nie ma apetytu. Za to bułkę i chlebek love.

A tu proszę znalazłam przepis w sieci:Ogórkowa po 10 miesiącu - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Dziś na śniadanie ugotowałam jabłko do miękkości i dodałam kaszę mannę (ugotowała się jakby na tym kompocie z jabłek). Samo w sobie zbyt kleiste ale świetnie nadaje się jako dodatek. Ja połąćzyłam z jogurtem naturalnym, ale można też mlekiem mod., mlekiem zwykłym jak ktoś już daje.

Ostatnia edycja:
reklama
zaworek napewno ma Avent a nie ma go Nuby,ale napewno jest tego wiecej
ja po Nuby chce przejsc od razu na jakis kubeczek z dziubkiem lub szklaneczkę,żeby zapobiec próchnicy i kłopotów z odstawieniem butli,bo wiem jak sie dzieci przyzwyczajają(mam siostrzeńca co ma prawie 3,5 roku i nadal pije z butelki ze smoczkiem,choc potrafi ze szklanki tez pić)
co do wody ja podaje mineralną,ale gotowana tez dawałam

ja daje pzegotowana z kranu, ale wczesniej odkamieniam w filtrze do wody

w ramach urozmaicenia sniadania robie czasami Adsiowi jajecznice z samych zloltek na masle z pomidorkiem- najlepiej mu smakuje jak sobie sam rekami wpycha do buzi
i parowka dla dzieci tez nie pogardzi

no to ja sie wcale nie dziwie,że ona ma kłopoty z ząbkami
po pierwsze nie powinno sie dawac butli z herbatka w nocy bo to sprzyja próchnicy,w dzień tez jak ciągnie dużo butli to podobnie
moje dziewczynki tez piły herbatki,ale nie z butli tylko z kubeczka lub szklaneczki i żadnych kłopotów z zębami nie było
wiec nie można definitywnie powiedzieć,ze zęby psuja sie od herbatki,bo są dzieci co maja słabsze ząbki i i tak bedą sie psuc i tak,czy bedzie pic herbatke czy nie
napewno próchnicy pomaga nocne picie,dlatego mówi sie,e lpeij wode w nocy podawac niz soczki czy herbatki

A i oto włąśnie mi chodziło stawiając pytanie.
Już po info, że mała ma 15 m-cy i próchnicę pomyślałam, że pewnie pije dużo z butli.
My narazie używamy butli 2 razy dziennie, na mleko, rano i wieczorem. Do tej pory po mleku też myłam jej zabki, ale odkad mamy jazde z wychodzącymi to nie daje sobie nic do buźki włożyć wiec się nie siłujemy, jak wyjdą i będzie chwila odpoczynku to wrócimy do mycia i będziemy próbować uczyć sie pić mleko z kubeczka.
Zocha pije herbatki granulowane, czasem wsypie mniej czasem tyle ile zalecają to zależy. Samej wody pić nie chce. Choc jak były upały to dawała się oszukać i jej dolewałam do bidonu gdzie była końcówka herbatki(z5 ml) wody i wypijała. Wiec pewnie też kwestia przyzwyczajenia:-)

Dominiczka a mojej robię napar z mięty i rumianku i dodaję trochę i resztę wody. Też daje się oszukać. Choć nie pije tak dużo jak podczas tych upałów. Ale pije...

A mała koleżanki pije z butli i to jeszcze takie najzwyklejszej z Biedronki. Nie zaśnie bez niej. No i teraz jest problem bo ją przyzwyczaiła tak zasypiać.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, mam takie głupie pytanie :zawstydzona/y:
Jak zrobić kaszkę na mleku modyfikowanym?
Na razie daję małemu kaszki HIPP-a ze słoiczka, ale strasznie drogo to wychodzi, więc chcę zacząć gotować sama.

Dziewczyny, mam takie głupie pytanie :zawstydzona/y:
Jak zrobić kaszkę na mleku modyfikowanym?
Na razie daję małemu kaszki HIPP-a ze słoiczka, ale strasznie drogo to wychodzi, więc chcę zacząć gotować sama.
Jesli chodzi o kaszke błyskawiczna to wlewam odpowiednia ilośc wody do miseczki i wsypuje mleko. Potem dosypuje kaszke, no chyba ze jest to kaszka mleczno-ryzowa to dosypuje sie bezposrednio do wody.

Manne gotuje na wodzie a na koniec do przestygnietej dosypuje mleko idokladnie rozprowadzam

reklama
Do góry