reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych dzieci

Zylciu to do takiego rosołku ja dodałam starte na tarce kiszone ogórki i na końcu śmietanę. Zupkę przetarłam blenderem. Osobno ugotowałam ryż, bo zapomniałam o ziemniakach (dwa plusy to takie że ziemniaki młode i kupne więc chemia, no i ryż rozgotowany to świetne grudki dla dziecka)
A doprawiłam jak zawsze plus dziś dodałam świeży koperek i pietruszkę i znowu przetarłam, bo chyba moja gwiazda nie jest fanką grudek albo nie ma apetytu. Za to bułkę i chlebek love.

A tu proszę znalazłam przepis w sieci:Ogórkowa po 10 miesiącu - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Dziś na śniadanie ugotowałam jabłko do miękkości i dodałam kaszę mannę (ugotowała się jakby na tym kompocie z jabłek). Samo w sobie zbyt kleiste ale świetnie nadaje się jako dodatek. Ja połąćzyłam z jogurtem naturalnym, ale można też mlekiem mod., mlekiem zwykłym jak ktoś już daje.

Ostatnia edycja:
reklama
zaworek napewno ma Avent a nie ma go Nuby,ale napewno jest tego wiecej
ja po Nuby chce przejsc od razu na jakis kubeczek z dziubkiem lub szklaneczkę,żeby zapobiec próchnicy i kłopotów z odstawieniem butli,bo wiem jak sie dzieci przyzwyczajają(mam siostrzeńca co ma prawie 3,5 roku i nadal pije z butelki ze smoczkiem,choc potrafi ze szklanki tez pić)
co do wody ja podaje mineralną,ale gotowana tez dawałam

ja daje pzegotowana z kranu, ale wczesniej odkamieniam w filtrze do wody

w ramach urozmaicenia sniadania robie czasami Adsiowi jajecznice z samych zloltek na masle z pomidorkiem- najlepiej mu smakuje jak sobie sam rekami wpycha do buzi
i parowka dla dzieci tez nie pogardzi

no to ja sie wcale nie dziwie,że ona ma kłopoty z ząbkami
po pierwsze nie powinno sie dawac butli z herbatka w nocy bo to sprzyja próchnicy,w dzień tez jak ciągnie dużo butli to podobnie
moje dziewczynki tez piły herbatki,ale nie z butli tylko z kubeczka lub szklaneczki i żadnych kłopotów z zębami nie było
wiec nie można definitywnie powiedzieć,ze zęby psuja sie od herbatki,bo są dzieci co maja słabsze ząbki i i tak bedą sie psuc i tak,czy bedzie pic herbatke czy nie
napewno próchnicy pomaga nocne picie,dlatego mówi sie,e lpeij wode w nocy podawac niz soczki czy herbatki

A i oto włąśnie mi chodziło stawiając pytanie.
Już po info, że mała ma 15 m-cy i próchnicę pomyślałam, że pewnie pije dużo z butli.
My narazie używamy butli 2 razy dziennie, na mleko, rano i wieczorem. Do tej pory po mleku też myłam jej zabki, ale odkad mamy jazde z wychodzącymi to nie daje sobie nic do buźki włożyć wiec się nie siłujemy, jak wyjdą i będzie chwila odpoczynku to wrócimy do mycia i będziemy próbować uczyć sie pić mleko z kubeczka.
Zocha pije herbatki granulowane, czasem wsypie mniej czasem tyle ile zalecają to zależy. Samej wody pić nie chce. Choc jak były upały to dawała się oszukać i jej dolewałam do bidonu gdzie była końcówka herbatki(z5 ml) wody i wypijała. Wiec pewnie też kwestia przyzwyczajenia:-)

Dominiczka a mojej robię napar z mięty i rumianku i dodaję trochę i resztę wody. Też daje się oszukać. Choć nie pije tak dużo jak podczas tych upałów. Ale pije...

A mała koleżanki pije z butli i to jeszcze takie najzwyklejszej z Biedronki. Nie zaśnie bez niej. No i teraz jest problem bo ją przyzwyczaiła tak zasypiać.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, mam takie głupie pytanie :zawstydzona/y:
Jak zrobić kaszkę na mleku modyfikowanym?
Na razie daję małemu kaszki HIPP-a ze słoiczka, ale strasznie drogo to wychodzi, więc chcę zacząć gotować sama.

Dziewczyny, mam takie głupie pytanie :zawstydzona/y:
Jak zrobić kaszkę na mleku modyfikowanym?
Na razie daję małemu kaszki HIPP-a ze słoiczka, ale strasznie drogo to wychodzi, więc chcę zacząć gotować sama.
Jesli chodzi o kaszke błyskawiczna to wlewam odpowiednia ilośc wody do miseczki i wsypuje mleko. Potem dosypuje kaszke, no chyba ze jest to kaszka mleczno-ryzowa to dosypuje sie bezposrednio do wody.

Manne gotuje na wodzie a na koniec do przestygnietej dosypuje mleko idokladnie rozprowadzam

reklama
Do góry