reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2019

Kiedy założyć wątek zamknięty?

• 1 miesiąc

Głosów: 5 100,0%
  • 3 miesiące

Głosów: 0 0,0%
  • 5 miesięcy

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    5
  • Ankieta zamknięta .
To u mnie się jakoś tak dziwnie składało że jak trzymałam dietę to młodej nic nie bylo a jak jadłam normalnie to ryczała. I jak jadłam czekoladę to ja wysypywalo a jak przestawalam to buźka gładka (4 razy robiłam eksperyment i 4 razy to samo). Do tej pory tak ma-jak je czekoladę to ja występuje na buzi, jak nie je to ma gładka.
Ja nie wiem jak to mozliwe bo teoria temu zaprzecza ale słyszałam o takich przypadkach. Poza tym jak dziecko ciagle płacze wiadomo że człowiek próbuje wszystkiego żeby mu pomóc.

reklama
To u mnie się jakoś tak dziwnie składało że jak trzymałam dietę to młodej nic nie bylo a jak jadłam normalnie to ryczała. I jak jadłam czekoladę to ja wysypywalo a jak przestawalam to buźka gładka (4 razy robiłam eksperyment i 4 razy to samo). Do tej pory tak ma-jak je czekoladę to ja występuje na buzi, jak nie je to ma gładka.
Czynniki alergizujace tez moga przenikac do mleka mamy, tylko czasem organizm dziecka potrafi sobie z nimi radzic. Czasem tez dziecko samo w sobie jest bardziej narazone na alergie np. Dziedzicznie.
Ale wlasnie po to obserwujemy, zeby jakis czynnik wyeliminowac, a nie wprowadzac uboga diete :)
A po jakim czasie przeprowadzalas kolejny test na czekolade? Bo np. Po kilku miesiacach mala mogla juz tak nie reagowac, wiec znow test :)

Alez Kochana przyczyn moglo byc wiele, ale na pewno z twoim pokarmem bylo wszystko ok.
Po 1: czy maly dobrze chwytal sutek z brodawka (ocenia doradca laktacyjny)
Po 2: czy nie mial za krotkiego wedzidelka (ocenia pediatra lub neonatolog)
Po 3: czy ssal efektywnie - po pokarmie wstepnym, musi byc glosne przelykanie pokarmu wlasciwego przez co najmniej 5 minut
Po 4: karmic na zadanie - raz jest to przerwa 2-3 godzinna, a czasem caly dzien dziecko potrzebuje cyca co godzine
Po 5: w jakiej kondycji bylo dziecko, czy mialo zoltaczke i bylo naswietlane, czy w dalszych tygodniach skoro nie przybieral byl badamy raz w tygodniu poziom bilirubiny; w ostatecznosci usg brzuszka
Po 6: w ktorym momencie przestal przybierac w ogole, lub mniej niz 120gram tygodniowo?
Jesli w dalszych tygodniach, to moze mial skok rozwojowy i zuzywal energie na nowe umiejetnosci. Wtedy dziecko nawet miesiac moze stac z waga, a gdy nie ma oznak chorobowych, nic sie nie dzieje, dziecko jest wesole i spokojne, to nie trzeba wprowadzac butelek, tylko poczekac :)
Jak widzisz, jest wiele mozliwosci, dlaczego dziecko w pewnym okresie malo przybiera i zapewniam, ze z pokarmem mamy nie ma to nic wspolnego :)
Mial wedzidelko krotkie, a tak pozatym nie bylo problemu z przystawieniem, od kiedy wyszlismy ze szpitala nic nie przybrał do nastepnej wizyty u pediatry, jadl co dwie godzinki,ale nigdy nie plakal w między czasie

Gratulacje pozytywnych wiesci wizytowych! [emoji123][emoji255]

monia_55 nienawidze takich dni.. trzeba po prostu przetrwac ;)

Papilonek usmialam sie [emoji23][emoji23][emoji23]

Jasna ja nie chcialam za nic w swiecie rodzic w listopadzie i styczniu. Corke mam z grudnia. Piekny miesiac do rodzenia dla mnie. Bardzo chcialam sie wstrzelic w grudzien 2018, niestety sie nie udalo ;)

magdalena slicznie Ci wyszlo :)

Co do karmienia, corke karmilam tylko 3,5 miesiaca niestety. Pierwszy miesiac jechalam na laktatorze, bo nie mogla zlapac, potem nakladki, a na koniec juz ladnie pila. Niestety wyszla u nas alergia na bmk, mimo diety eliminacyjnej poprawa byla krotkotrwala, po przejsciu na nutramigen od razu inne dziecko. No, ale i tak uwazam, ze ta walka o kp to moj maly sukces ;)

Szalone jestescie dziewczyny co jecie chleb opiekany w jajku na slodko. Ja zawsze z ketchupem :D

U mnie mdlosciowo caly czas...

Milej soboty wszystkim [emoji7]
Ja mam syna z listopada ma piekna datę 11.11.2011

Ja dziś się zmobilizowałam i uszyłam niuni kołderkę i poduszkę, bo jedziemy do teściowej dziś i młoda będzie miała debiut w łóżku transportowym bo tak to ze mną spała. Tak podczas szycia tego stwierdziłam z moim ze chcemy mieć druga córkę bo są takie słodkie [emoji23]Zobacz załącznik 889241
Kocham ten motyw!! Czuje ze bedziesz miala wziecie na forum ;-)

Ja też powinnam być i tu i na lutowym forum, ale nawet tam nie zaglądam, jestem zdrajcą :-D
A tak w ogóle, to dzień dobry w ten sobotni poranek :rolleyes:;-) ;)
@aga6 i @Adeline89 gratuluję pozytywnych wieści na wizytach :yes:
@Kasia323 czyli jest szansa że coś dla siebie znajdę tam? Bo mnie powoli koszulki robią się krótkie i potrzebuje jakieś leginsy
Wiesz co ja leginsow nie widziałam ale bluzki owszem....

Alez Kochana przyczyn moglo byc wiele, ale na pewno z twoim pokarmem bylo wszystko ok.
Po 1: czy maly dobrze chwytal sutek z brodawka (ocenia doradca laktacyjny)
Po 2: czy nie mial za krotkiego wedzidelka (ocenia pediatra lub neonatolog)
Po 3: czy ssal efektywnie - po pokarmie wstepnym, musi byc glosne przelykanie pokarmu wlasciwego przez co najmniej 5 minut
Po 4: karmic na zadanie - raz jest to przerwa 2-3 godzinna, a czasem caly dzien dziecko potrzebuje cyca co godzine
Po 5: w jakiej kondycji bylo dziecko, czy mialo zoltaczke i bylo naswietlane, czy w dalszych tygodniach skoro nie przybieral byl badamy raz w tygodniu poziom bilirubiny; w ostatecznosci usg brzuszka
Po 6: w ktorym momencie przestal przybierac w ogole, lub mniej niz 120gram tygodniowo?
Jesli w dalszych tygodniach, to moze mial skok rozwojowy i zuzywal energie na nowe umiejetnosci. Wtedy dziecko nawet miesiac moze stac z waga, a gdy nie ma oznak chorobowych, nic sie nie dzieje, dziecko jest wesole i spokojne, to nie trzeba wprowadzac butelek, tylko poczekac :)
Jak widzisz, jest wiele mozliwosci, dlaczego dziecko w pewnym okresie malo przybiera i zapewniam, ze z pokarmem mamy nie ma to nic wspolnego :)
Ja też na początku bardzo chudlam. Przez cc nie chciało mi się jeść. 2 tygodnie po porodzie warzylam tyle co przed porodem. Mały płakał bo się nie najadal. Położna kazała mi brać po każdym karmieniu chociaż kilka łyżek zupy. Po dwóch tygodniach pojechałam do doradcy laktacyjnego bo młody już wolał butelkę A ja bardzo chciałam karmić. No i się okazało że źle chwytal i wyciągał tylko około 30ml bo więcej nie wyrobił. Ja po porodzie pare dni nie miałam pokarmu. 5 dni i rozkrecilam wszystko i mały rzucił butlę.

reklama
Ja dziś się zmobilizowałam i uszyłam niuni kołderkę i poduszkę, bo jedziemy do teściowej dziś i młoda będzie miała debiut w łóżku transportowym bo tak to ze mną spała. Tak podczas szycia tego stwierdziłam z moim ze chcemy mieć druga córkę bo są takie słodkie [emoji23]Zobacz załącznik 889241
O zesz ale śliczne... proszę uszyj mi taki !!

Do góry