Dziękuję za rady wszystkim dziewczynom, które wypowiadały się w temacie cukrzycy ciążowej. Miałyscie rację, mój ginekolog właśnie mi odpisał że wynik glukozy 97 na czczo to już cukrzyca ciążowa. Czeka mnie wizyta u diabetologa. Zastanawiam się co na teraz mogę sama zrobić ( do czasu wizyty) w temacie diety. Będę oczywiście czytała jak najwięcej na ten temat na necie. Może macie jakieś konkretne strony do polecenia? Jestem zielona w tym temacie, w poprzedniej ciąży cukrzyca mnie ominęła, ale to było 9 lat temu
Jest taka strona
Link do: Co to jest cukrzyca? Przydatne informacje
Natomiast ja dostałam też masę broszurek itp. (mogę podesłać Ci jutro na priv, skany) U mnie oprócz diabetologa cukrzycy mocno pilnuje mój ginekolog mimo, że moje wyniki po 1h i po 2h były super, a właśnie na czczo był nieznacznie przekroczony (92,7). Ogólnie zasada jest taka, że jesz 6 posiłków:
Śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację i II kolację
Ogólnie zasada komponowania posiłków jest taka:
Owoce jak już to po II śniadaniu zawsze z białkiem np. jogurt i węglami, tłuszczem np. orzechy
Przerwa nocna czyli po między II kolacją, a śniadaniem powinna być 8-12h, ale jak masz za wysoki na czczo to lepiej krótsza. Ta druga kolacja przed snem powinna być lekka, ale zbilansowana np. kromka ciemnego pieczywa (z Biedronki polecam Żytni 100% bez dodatku drożdży) ale np. mój ginekolog polecał mi chleb probody który jest między innymi w Putce, do tego masło, jak jesz mięso jakaś szynka drobiowa, sałata, pomidor, ogórek itp. Dwie takie kanapeczki i powinno być okej.
Trzeba ogólnie to robić metodą prób i błędów, jak nie masz glukometru to i tak nie będziesz wiedziała czy dobrze jesz. Bo to co innym szkodzi u innych będzie okej. Dlatego trzeba zapisywać. Np. znajoma może na spoko jeść brzoskwinie, a mi wywala po nich cukier więc ja nie jem, ale np. z sezonowych to śliwki są okej.
Pamiętać też trzeba, że większość glukometrów przekłamuje i lekarze sugerują się innymi normami, przy samokontroli: u mnie to:
Na czczo i przed posiłkiem: 70-89
W 1 h od rozpoczęcia posiłku: max 140
W 2 h od rozpoczęcia posiłku: max 120
A co jeśli teoretycznie ja zawsze w nocy pije herbatę a nawet czasem bardzo duzo herbaty. Słodzę ja odrobinę bo nie lubię goryczy. I mam tak od zawsze . W nocy mam swój super tyci kubek którego prawie zawsze opróżniam(kubek w którym mieszczą się prawie trzy zwykle szklanki) śmiałam się do męża że teoretycznie nigdy nie jestem na czczo. I będzie mi ciężko nie pić tej herbaty w nocy. A wynik właśnie z krzywej na czczo mam 93 a reszta ok. I co najgorzej było dla mnie napić się w nocy wody
Oficjalnie idąc na badanie na czczo nie powinnaś na 8-12h przed nim pić nic innego jak woda. Jest to w pewnym sensie źle wykonane badanie. Niemniej jednak lekarz i tak przy takim wyniku na czczo powinien już skierować Cię na krzywą (mimo, że w standardzie jest ona wykonywana od 24 do 28tc). Bez krzywej nie diagnozuje się cukrzycy chyba że ten wynik na czczo byłby powyżej 120. Są to oficjalnie aktualne rekomendacje dotyczące cukrzycy ciążowej.
Cukrzyca ciążowa jest szkodliwa i dla matki i dla dziecka. Niesie za sobą szereg komplikacji. Oczywiście, że bycie na diecie, w ciąży, kiedy ma się różne zachcianki nie jest fajne - ale myślę, że dla zdrowia dziecka warto przynajmniej zachować higienę badania.