reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2018

No

Postraszyć skargą. Ma sprzedać i koniec.

Hmm... z ciekawości poszperałam i w "Ustawa z dnia 9 października 2015 r. o zmianie ustawy o systemie informacji w ochronie zdrowia oraz niektórych innych ustaw", jest napisane:
" 5. Farmaceuta i technik farmaceutyczny mogą odmówić wydania produktu leczniczego, jeżeli:
1) jego wydanie może zagrażać życiu lub zdrowiu pacjenta;
2) w przypadku uzasadnionego podejrzenia, że produkt leczniczy może być zastosowany w celu pozamedycznym;
3) w przypadku uzasadnionego podejrzenia co do autentyczności recepty lub zapotrzebowania;
4) zachodzi konieczność dokonania zmian składu leku recepturowego, w recepcie, do których farmaceuta albo technik farmaceutyczny nie posiada uprawnień, i nie ma możliwości porozumienia się z osobą uprawnioną do wystawiania recept;
5) od dnia sporządzenia produktu leczniczego upłynęło co najmniej 6 dni – w przypadku leku recepturowego sporządzonego na podstawie recepty lub etykiety aptecznej;
6) osoba, która przedstawiła receptę do realizacji, nie ukończyła 13. roku życia;
7) zachodzi uzasadnione podejrzenie co do wieku osoby, dla której została wystawiona recepta. "

Może punkt 1 jest trochę na wyrost potraktowany no ale na wszystkich lekach, nawet "bezpiecznych" dla ciężarnych jest napisane że należy się skonsultować z lekarzem. (Jest tak, np. przy Stodalu)

reklama
Zazdroszczę Wam smaków i apetytu... Ja nie mam ochoty na NIC! Musze się zmuszać do jedzenia:(

Mnie od piątku męczy gorączka i uporczywy kaszel i w aptece nawet paracetamolu nie dostałam... Oczywiście jak się przyznałam że jestem w ciąży. Dziś u lekarki też nie dostałam nic na gorączkę. Tylko zwolnienie i spać i odpoczywać, a na kaszel stodal, choć mam obawy, bo zawiera etanol, śladowe ilości (wg mojego męża, znawcy tematu;) ale jednak. Nie mam doświadczenia w leczeniu się w ogóle, a w ciąży to już zwłaszcza. Moja karta jest najcieńsza w przychodni, rzadko tam bywałam przez całe życie [emoji14]

@andzelika87 chętnie dołączę do zamkniętej grupy :)
A sprobuj moze syrop dla kobiet w ciazy. *spam* na naturalnych skladnikach. Uwierz mi czyni cuda

Napisane na LG-H525n w aplikacji Forum BabyBoom

Zespamowali mi nazwe ale zaczyna sie na P. Jak powiesz w aptece to bd wiedzieli co Ci dac [emoji14]

Napisane na LG-H525n w aplikacji Forum BabyBoom

Hmm... z ciekawości poszperałam i w "Ustawa z dnia 9 października 2015 r. o zmianie ustawy o systemie informacji w ochronie zdrowia oraz niektórych innych ustaw", jest napisane:
" 5. Farmaceuta i technik farmaceutyczny mogą odmówić wydania produktu leczniczego, jeżeli:
1) jego wydanie może zagrażać życiu lub zdrowiu pacjenta;
2) w przypadku uzasadnionego podejrzenia, że produkt leczniczy może być zastosowany w celu pozamedycznym;
3) w przypadku uzasadnionego podejrzenia co do autentyczności recepty lub zapotrzebowania;
4) zachodzi konieczność dokonania zmian składu leku recepturowego, w recepcie, do których farmaceuta albo technik farmaceutyczny nie posiada uprawnień, i nie ma możliwości porozumienia się z osobą uprawnioną do wystawiania recept;
5) od dnia sporządzenia produktu leczniczego upłynęło co najmniej 6 dni – w przypadku leku recepturowego sporządzonego na podstawie recepty lub etykiety aptecznej;
6) osoba, która przedstawiła receptę do realizacji, nie ukończyła 13. roku życia;
7) zachodzi uzasadnione podejrzenie co do wieku osoby, dla której została wystawiona recepta. "

Może punkt 1 jest trochę na wyrost potraktowany no ale na wszystkich lekach, nawet "bezpiecznych" dla ciężarnych jest napisane że należy się skonsultować z lekarzem. (Jest tak, np. przy Stodalu)
Klauzula sumienia :wink::wink::wink:

reklama
Trzymam kciuki. Czekam na info.
@Eseczka strasznie czepliwa farmaceytka sie trafiła. A do sklepu nie mozesz iść i kupić apapu?

No niby mogę, ale apap to dla mnie placebo :D już jest lepiej a skoro lekarka nie przepisała mi nic na gorączkę to chyba nie zagraża aż tak bardzo, zwłaszcza że najgorsze i tak już mam za sobą.

Do góry