reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcelinka i Jaś

Mati, nie do mnie kierujesz pytanie ale napisze bo mija corka miala wylewy III st.

Z rozwojem jest roznie. Samo wystapienie wylewu nie przesadza o niczym.

Moja Tosia ma zaburzenua napiecia, ale nikt nie widzi u niej neurologicznych zaburzen. Nasza rehabilitantka twierdzi ze Tosia wszystko nadgoni. Za to psycholog i lekarze uwazaja ze jest fajnie rozwinieta spolecznie.

reklama
niestety 3 stopnia lekarka nawet cos wspomniala o 4 poki co chodzimy do fizjoterapeutki i czekam na wizyte u neurologa 21 sierpnia

Mati przepraszam,że dopiero teraz odpisuję.Miałam chrzciny i gości.Niunie rehabilitujemy Marcelinka ma wzmożone napięcie mięśni Jaś obniżone.Mają kłopot z ciągnięciem główki,natomiast niektóre rzeczy robią i 3mc do przodu.Wylewów nie miały i same oddychały od urodzenia.Więc cierpliwości kochana.

moje tez mają problem z tym napieciem oboje obnizone
super ze twoje same oddychala jak na 29 tc
u mnie curcia 2 dni na cpapie a synus 10dni na respiratorze mysle ze to i tak nie dlugo ale są tego minusy po urodzieniu miłosz mial wylewy 1 stopnia i mysle ze przez ten respirator one sie powiekszyly
tak jak napisalas teraz tylko czasu na wszystko trzeba mam nadzieje ze te wylewy sie wchłona chociaz troche
boje sie tej wizyty u neurologa a

My walczymy u Jasia z ulewaniem.Zmieniliśmy mleczko na Nan expert ar niestety było gorzej.Na następny dzień podałam Nan pro i były wymioty.Pediatra kazał nam zostać jednak na nan pro bo Jasio jest ciut spokojniejszy.Za to nasza Marcelinka mówi ma-ma.

reklama
A próbowałaś zagęszczać mleko NUTRITONEM? U nas był natychmiastowy efekt. Brawa dla Marcelinki, mamusia pewnie dumna :)

mati84 tak dawno mnie tu nie było i dopiero przeczytałam. Moje bączki są z 29 tyg, chłopcy po kilka dni na cepap'ie. Ogólnie 2 miesiące w szpitalu, bezdechy (mieliśmy monitory oddechu w domu) od urodzenia do 4-4,5 miesiaca. Igor miał wylew II st i na USG na koniec maja nie było po nim śladu (chłopcy urodzili się w grudniu), no i u tego częściej występowały bezdechy, a w trakcie ciązy, tzn kiedy juz byłam w szpitalu na podtrzymaniu on zawsze miał wysokie tętno. Oskar obustronne wodonercze, bezdechy, bez wylewów. Obaj mieli wzmożone napięcie mięśniowe i asymetrię. Od kwietnia chodzimy 2 razy w tyg na rehabilitacje (N-Bobath + masaże) i codziennie ćwiczę z chłopcami w domu. Efekty sa super. Nasza rehabilitantka mówi, że nigdy nie wiadomo na 100% do jak dużych uszkodzeń doszło i przede wszystkim im wcześniej rozpocznie się prace z dzieckiem, tym większe szanse na dobre rezultaty.

Do góry