reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Nie, nie, gulaszyk odpada :-D, musi być sosik brązowy. Kiedyś miałam melodię na gulasz i robiłam tak często, aż mi się przejadł :-) W ogóle to muszę zrobić pierogi, bo mi farsz z wigilii jeszcze w zamrażalniku zalega...
A na miejsce spotkania proponuję ten placyk koło RBS, myslę, że żadna z nas nie powinna go przeoczyć ;-) Już widzę, jak tam wpadamy taką chmarą :-D
Pod warunkiem, oczywiście, że moje dziecię wstanie odpowiednio wcześnie, żeby się dać nakarmić i ubrać na czas. Dziś mnie zaskoczyła, bo wstała o ósmej, oczywiście w taki sposób czas kolejnego karmienia przypadał na wizytę u lekarza... Dobrze, że butlą karmię, nie musiałam cycka wystawiać, bo w poczekalni pełno chłopów było :D

Ostatnia edycja:
reklama
zobena ja sie przeprowadzalam najpierw jak dominik mial 3 miesiace, pozniej jak mial ok roku i 4 mcy (bylam wtedy juz w ciazy z patrykiem) i teraz 3 raz we wrzesniu- to juz z 2 dzieci :) nie bylo za ciekawie ale jakos przezylam :)

dziewczyny.....pytanko....dzisiaj moja sasiadka z gory zalala nam lazienke:wściekła/y: mam caly sufit mokry - juz farba popekala i odchodzi !!! od rana zaczelo kapac cos i tak az do wieczora,bo jej caly czas w domu nie bylo. Jak w koncu wrocila to mowila,ze juz opanowala sytuacje - z prysznica jej cieklo. Ale teraz odnosnie pytania : czy lanlord badz agencja ma obowiazek teraz zrobic jakis remont w tej lazience(wynajmujemy mieszkanie)??? przeciez to wyglada teraz tragicznie! jutro bedziemy dzwonic do agencji ale nie wiem czy moge wymagac aby cos teraz z tym robili-nie za to przeciez place aby sie wstydzic kogos do kibelka wpuscic...mialyscie podobna sytuacje moze...???

A na miejsce spotkania proponuję ten placyk koło RBS, myslę, że żadna z nas nie powinna go przeoczyć ;-) Już widzę, jak tam wpadamy taką chmarą :-D
tak tak mysle miejsce odpowiednie:D tez wlasnie mialam pisac o tym:D mam nadzieje ze za wejscie nie skasuja wiecej jak piatakaD: wiecej mozna wtedy wydac hahaha moj sie juz pytal czy on musi jechac jak to zlot bab ma byc hahaha mowie to se zostan ale musisz mi wynagrodzic ze cie nie bedzie---zapytal tylko ile kasy chce wziasc hahahaha no kochany jest czasem :D

AQzorek moze dostaniemy znizke grupowa:D
Ps miejsowa dobra, z tego co kojarze to wstep kosztuje funta.Jak AsiulA dojdzie do siebie to sie pojawimy.
Narazie na zmiane piore i przebieram Mala.Biedactwo.
emilkaqq jest jak Azorek mowi.

Emila dlatego chce kupic oczyszczacz:

• w domu o powierzchni 150-200 m2 wytwarza się i zbiera około 20 kg kurzu rocznie
  • burza z wyładowaniami atmosferycznymi to nic innego jak naturalny jonizator
  • astma tylko w USA zabija ponad 6000 ludzi rocznie
  • system jonizacji Plasmacluster firma Sharp instaluje w swoich chłodziarko-zamrażarkach, co znacznie wydłuża okres trwałości przechowywanej żywności poprzez usunięcie zarodników grzybów pleśniowych, bakterii i wirusów wewnątrz urządzenia. Nawet sery pleśniowe mają problem z dojrzewaniem
  • jeszcze do niedawna sądzono, że na alergię pyłkową chorują dzieci dopiero od 7. r.ż., i to te, które w dzieciństwie ujawniały objawy alergii pokarmowej, po czym w okresie młodzieńczym objawy stopniowo ustępują, aby zaniknąć całkowicie w dorosłym życiu. Najnowsze badania wskazują jednak, że objawy pyłkowicy mogą się zacząć zarówno około 3. r.ż., jak i w późniejszym okresie życia, nawet po 50. r.ż. Przebieg alergii może się także z wiekiem zmieniać - objawy mogą ulegać wyciszeniu bądź nasileniu, mogą dołączać się nowe alergeny, czy nawet może zwiększać się rodzaj alergicznej nadwrażliwości;
  • 1g naskórka człowieka wystarczy, by wyżywić 100.000 roztoczy
  • w 1g kurzu z łóżka można znaleźć 3000 roztoczy
  • technologia Plasmacluster unieszkodliwia między innymi wirus ptasiej grypy H5N1
  • badania potwierdzają, że powietrze w większości naszych domów jest bardziej zanieczyszczone niż powietrze na zewnątrz. Jest to spowodowane brakiem lub znacznym zmniejszeniem w domach naturalnych oczyszczaczy, np.: deszcz, mgła, wilgoć, rośliny, burze, itp.
  • coraz więcej ludzi ma alergie spowodowane właśnie domowym kurzem i cierpi na katar, kichanie, kaszel, łzawienie oczu, wysypkę, itp.
  • technologia Plasmacluster bazuje na rozbiciu cząsteczki wody tak jak ma to miejsce w czasie burzy i nie ma nic wspólnego ze środkami chemicznymi
  • w skład kurzu domowego wchodzą składniki mineralne i organiczne: pyłki kwiatów, drobiny martwych owadów, ich odchody, drobiny naskórka ludzkiego, bakterie, przetrwalniki grzybów pleśniowych, itp. oraz żerujące w tym wszystkim ROZTOCZA, których odchody są silnym alergenem
  • w ostatnich latach coraz więcej środowisk lekarskich i naukowych mówi otwarcie, że przyczyną wielu uciążliwych chorób jest kurz domowy
  • Uczulenie jest konsekwencją nadwrażliwości, a fakt, że alergie występują rodzinnie, świadczy o tym, że predyspozycje do ich rozwinięcia są przekazywane genetycznie. Bardzo częstym mechanizmem powstawania alergii jest tzw. atopia, kiedy to organizm produkuje zwiększoną ilość immunoglobuliny zwanej IgE, odgrywającej bardzo ważną rolę w procesach uczuleniowych. Atopia dotyczy około 20 proc. ogólnej populacji. Jeśli oboje rodzice mają atopię, wówczas prawdopodobieństwo, że dziecko będzie ją miało, wynosi 50 proc., a zwiększa się ono jeszcze, gdy u obojga rodziców alergia manifestuje się w podobny sposób. Ryzyko urodzenia się dziecka z atopią w rodzinie nieobciążonej tym schorzeniem jest najniższe i wynosi około 13 proc. Czynniki genetyczne to jedno, a ekspozycja na alergeny to drugie. Narażenie na dym papierosowy i spaliny oraz ekspozycja na duże stężenia silnych alergenów, takich jak sierść kota, mogą, szczególnie przy predyspozycji rodzinnej, doprowadzić do rozwoju alergii. Ważny wpływ mają także inne schorzenia, na które chorujemy. Przy niektórych z nich i dodatkowej predyspozycji genetycznej do wystąpienia alergii ryzyko jej pojawienia się jest jeszcze większe. Do grupy takich chorób należą: astma, przewlekła choroba obturacyjna płuc, poważne reakcje alergiczne w przeszłości, polipy w jamie nosowej, częste infekcje zatok, nosa, górnych dróg oddechowych, atopowe zapalenie skóry, alergia pokarmowa.

Spoko, rob jak uwazasz.Ja poprostu napisalam swoje zdanie.Absolutnie nie musisz sie z nim zgadzac.
Ja wiem , ze Asiula bedzie jezdzic na wies do mojej babci czy tez tesciowej i warunki (czystosc, toalety) sa calkiem inne niz tu.Nie chce , zeby Mala chorowal jak tam bedzie.Romek jak byl maly na kazda rane przykladal sobie piasek-jakby to zobaczylu tu lekarz pewnie dostalby zawalu.(pomijam opowiesci jak to dzieci tam w Asi wieku jadly wszystko co znalazly na podworku, czyli obierki, kurze kupy itp).Sasiadka wyparzala dzieciakom za kazdym razem lyzeczki i wszystko czego dotknely-do dzis maja problemy z alergiami i roznymi aftami w buzi jak tylko uzyja nie wyparzonej lyzeczki.
Poprostu uwazam, ze nie ochronisz dziecka przed wszystkim.Im bardziej wychuchane srodowisko beda mialy teraz o tyle im bedzie trudniej pozniej.Przeciez jak pujda do szkoly to nie bedziemy wstanie wszystkiego skontrolowac.
To nie znaczy, ze pozwalam Malej jest rzeczy z ulicy.Poprostu nie dajmy sie zwariowac.

reklama
Do góry