reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Hej no prosze w koncu troche do nadrobienia:tak:
Iza nie wiem jak to wyglada dokladnie z dentysta,kiedys jak bylam na pogotowiu to dali mi ulotke gdzie jest najblizszy dentysta nhs(ktos mowil mi ze jak sie placi to grosze) ale nie bylam tam bo troche daleko wiec zapisalam sie do prywatnego ale przyjmuja tez na nhs,ale ja niestety place ale chociaz zadowolona jestem bo dobrze zeby robi i na razie mam spokoj.
Co do roznicy wieku to chyba zalezy tez od wychowywania i charakteru miedzy moim bratem i mna jest 5 lat a mamy super kontakt,miedzy moim mezem i jego siostra jest rok a nie rozmawiaja wogole juz od ponad 5 lat i ogolnie nie bylo miedy nimi dobrze i znam jesze pare innych osob wiec na to nie ma reguly,miom zdaniem czas na dziecko jest wtedy kiedy oboje rodzicow sa gotowi,ja teraz na pewno nie chce drugiego moze za 3 lata,czas pokaze ale chcialabym teraz jak najwiecej czasu poswiecic Piotrusiowi i sami nie czujemy sie teraz gotowi na kolejne dziecko.
Deveinred znalazlas moze numer do tej fryzjerki co ci mowilam?kurcze bo nie moge znalezc.
Ja zawsze buciki kupowalam w Clarksie i ogolnie jestem zadowolona,slyszalam ze jest fajny sklep z butami na tollcrosie ale nie pamietam nazwy,ale ceny nie sa niskie cos kolo 30f ale ponoc bardzo fajne.

reklama
dziewczyny, powiedzcie o co w tym chodzi:

Choice Based Lettings - Home

Moj K podal mi ta strone, bo baba z hausingu dla ktorego on buduje mieszkania powiedzila ze powinismy sie tu zarejestrowac i powinismy dostac mieszkanie
.

Ale powiedzcie mi czy to nie jest tylko dla ludzi z Edinburgha???
Rzuciłam na to okiem i to jest jakiś program wynajmu w którym Ty licytujesz dane mieszkanie. Z tego co ja zrozumiałam sa to mieszkania socjalne. Te mieszkania są wystawiane tak jakby na aukcje.Licytujesz i kto da najwyższa ofetre ten wygrywa (jak na ebayu ;-) ) Aktualne oferty możesz znaleść co tydz u nich w biurze,w poniedzialkowym wydaniu gazety "Edinburg evening news",w biurach Local Neighbourhood Offices, Housing Association / Co-operatives oraz w bibliotece i internecie.
Aby sie zarejestrowac musisz pójsc do biura po aplikacje lub pobrac i wydrukować formularz z internetu,niestety on line rejestracji zrobic nie możesz,musisz im ten formularz wyslać lub dostarczyc osobiscie.
Aby się zarejestrowac musisz miec ukonczone 16 lat i aktualnie mieszkac lub pracowac w Edim.

dziewczyny, powiedzcie o co w tym chodzi:
Choice Based Lettings - Home
Moj K podal mi ta strone, bo baba z hausingu dla ktorego on buduje mieszkania powiedzila ze powinismy sie tu zarejestrowac i powinismy dostac mieszkanie.
Ale powiedzcie mi czy to nie jest tylko dla ludzi z Edinburgha???
Olu zeby "bidowac"(glosowac na mieszkania na tej str to musisz pobrac aplikacje z councilu.wypelniasz i oni daja cie na liste oczekujacych...dluuuuuuuuuuuugasna niestety. a ty w miedzy czasie raz w tyg wybierasz mieszkania z tej listy ktore cie interesuja i czekasz sobie na telefon od nich. ja czekalam tylko 6 mcy ale mialam status bezdomnego :D ale za to dali nowe mieszkanko z housingu :)jak masz tam u siebie "na wsi" ;) jakis lokalny council to tam mozesz pytac a jak nie to u nas na royal mile

misiula ja bylam zarejstrowana w kilku i czekalam, w ktorym trafi sie szybciej..

fajnie ze kuzynka domek dostala :) powiem ci ze jeden moze czekac cale zycie i nie dostanie a inny dostanie po tygodniu.. to zalezy juz od szczescia... u mnie znajomi sa bezdzietni i dostali mieszkanie jedni po 3 tyg. a inni po 2 miesiacach! na to nie ma regoly.

hej. dostalam kolejny list z housing benefitu no szlag by ich trafil:wściekła/y: dziewczyny moze ja angielskiego nie znam albo cos tu zle zrozumialam...czy jezeli moj maz pracuje dla swojego pracodawcy ponad 3 lata(nigdy nie wyslal WRS na home office dla tego pracodawcy) to czy nadal musi wysylac WRSa jesli tu pisza tak:
Who is exempt from registration?
You do not need to register to work if:
you are self-employed;
you have already been working legally in the UK for 12 months without a break in employment;
:confused::confused::confused:
zeby dostac sie do banku sprawdzali mezastego 10 lat w stecz i nawet zaswiadczenie z komendy policji naszej musial miec ze nbie byl karany...kiedy pytal o WRSa powiedzieli mu ze oni wszystko juz maja co potrzeba i nie musi sie rejestrowac dla nich:confused2::baffled: no i teraz co??? ma sie rejestrowac jesli legalnie dla nich pracuje?? placi podatki i NIN...tylko teggo home officu nie ma wyslanego dla banku:confused2::crazy:

witajcie. My juz wywakacjowane i az mi sie wracac nie chcialo. Pogoda piekna a Natalka nie chciala wychodzic z basenu - tak jej sie podobalo. A w ogole w czasie tego tygodnie troche zmian u nas nastapilo - w koncu pojawil sie pierwszy ząbek :) i Natalka zaczela chodzic przytrzmujac sie pchacza albo trzymana za raczki. Bo raczkuje juz po calymi mieszkaniu od mniej wiecej 3 tygodni ale cale szczescie jakiegos wielkiego zniszczenia nie sieje wiec narazie wszystko jeszcze na swoim miejscu ;)

Azorek z tego co jest tutaj napisane wynika że nie musi on niczego robić bo jest zwolniony ponieważ warunkiem jest legalne przepracowanie u jednego pracodawcy okresu 12 miesięcy więc z tego co ja rozumiem nie musi się nigdzie rejestrować chyba że chcecie bo wiem że zmiana pracodawcy jest bezpłatna w home officie tylko jak się pierwszyraz rejestrujesz to płacisz chyba 100 funtów z tego co pamiętam
Dziewczyny a gdzie jeszcze można się zarejestrować na mieszkanie oprócz tego co misialula wysłała mówicie coś o jakiś punktach??
Justaaa super że się wam podobało bo my właśnie za dwa tygodnie jedziemy i już się doczekać nie mozemy :)

reklama
Ewa generalnie jest tylko jedna mozliwosc jesli chodzi o zarejestrowanie - tak jak dziewczyny pisaly trzeba wypelnic edindex i pozniej co tydzien wybierac mieszkania. Oni po otrzymaniu aplikacji przydzielaja Ci jakas ilosc punktow i pozniej jak glosujesz na dane mieszkanie i znajdziesz sie na pierwszym miejscu wsrod osob, ktore glosowaly na to samo mieszkanie to do Ciebie oddzwaniaja.
Na stronie co tydzien sa nowe mieszkanie z councilu i ze spoldzielni mieszkaniowych (te zazwyczaj sa ladniejsze - mozna nawet trafic na zupelnie nowe)

takze zycze powodzenia i wytrwalosci bo tak jak dziewczyny pisaly z czekaniem jest roznie.

Do góry