reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

reklama
zQo ponoc w edi jest trudno z tym ale musze sie popytac jeszcze. mamy rok ale juz zaczynam myslec o tym.

mam nadzieje weekend wszystkim mija dobrze. ja mam bardzo busy okres ale o listopada troszke odpoczne i licze na male wakacje w grudniu:-)

ja jak zapisywalam dominika dostalam liste ok 10 szkol do wyboru. ja wybralam najblizsza ze wzgledu na to ze nie mam prawka a maz nie dal by rady wozic go i odbierac codziennie.

No to jak dobrze zrozumialam to jesli moj maly skonczy 5 lat dopiero w przyszlym roku w grudniu to dopiero moze isc do szkoly,tak?
To moge malego zostawic jeszcze na 1rok dluzej w przedszkolu czy tylko do skonczenia 5 lat (w grudniu)i od polrocza moze isc do szkoly???:eek:

skonczyl sie temat szkoly i tu znowu cisza...
ktora jedzie do pl na swieta? nie wiecie czy bedzie snieg??????????? my sie zastanawiamy czy jechac czy nie i nadal decyzja nie podjeta..

Witam Was po długiej przerwie... Ostatnio nie miałam czasu nawet podczytywać... :-(
Ja wrócę, jak można, do tematu szkół, tak jakby :-) Otóż w końcu zdecydowałam się posłać Dziumkę do żłobka. Nie wiem dokładnie kiedy pójdzie, w piątek idziemy oglądać jedną placówkę, w planach mam zadzwonić i obejrzeć jeszcze ze dwie, żeby mieć porównanie...
Domyślam się, że zorganizowanie tego zajmie mi trochę czasu, ale już teraz zaczynam się obawiać. I chciałam zapytać o Wasze doświadczenia.
Nie będę pytała o to, jak przeżyły sam fakt pójścia do żłobka/przedszkola Wasze dzieciaczki, wiem, że cudów nie ma i łatwo nie będzie. Z Dziumki dzikus jest, innych dzieci nie lubi, a ostatnio zrobiła się w dodatku strasznie mamina ;-). Ale to, że tak powiem, jakoś ogarniemy. Najbardziej martwi mnie bariera językowa. Natalia dopiero niedawno zaczęła mówić, niemniej idzie jej to całkiem nieźle, buduje już nawet zdania. Widzę, że bardzo jej się podoba ta nowa forma wyrażania siebie ;-) Boję się natomiast tego, co będzie, kiedy pojdzie do żłobka. Bardzo szybko zauważy, że nikt jej nie rozumie, jeszcze szybciej zauważy, że ona nikogo nie rozumie... Martwi mnie, że to może spowodować u niej blokadę i w ogóle przestanie mówić. Jaka jest szansa, że tak się stanie? Moja siostrzenica zareagowała właśnie w ten sposób- po prostu się zacięła. A jak było u Was??

Anitha, a ty jedziesz do Polski na święta? Też bym chciała... Qrcze, to już będą siodme święta, które spędzam z dala od domu... :-(

vampiria zastanawiamy sie nad tym bo koszta sa ogromne , do tego moj maz dopiero zlozyl wniosek o urlop wiec zobaczymy czy dostanie wogule.

co do jezyka w przedszkolu to problem jest tylko dla nas rodzicow tak naprawde. dzieci potrafia sie dogadywac po swojemu i nie ma problemu ze mowia innymi jezykami. patryk na placu zabaw tez 'rozmawia' z dziecmi oni po ang on po pl i chyba zadne z nich nie widzi problemu. a to czy dziecko sie zamknie w sobie czy nie to juz chyba indywidualna sprawa i podejscie dziecka rodzica i opiekunow w przedszkolu. o dominiku w szkole pani mowi ze jest bardzo otwartym dzieckiem ze pomimo ze nie zna jezyka jeszcze to i tak probuje , czasami ma duzo smiechu jak dominik na kazde pytanie odpowiada jej yes yes yes :-D

Hej.U nas tez nie bylo i nie ma problemu ze maly nie zna dobrze jezyka...Na poczatku troche sie ''zacial'' ale nie bylo z tym najmniejszego problemu bo maly gadal do dzieci po pl. ale i tak sie dogadywali :-D
I nadal tak jest :tak:wiec nie ma sie co martwic:no:
Jesli chodzi o swieta to raczej nie pojedziemy,bo bylismy latem (ja z dziecmi na dluzej),pozniej kasy tez troche poszlo na prezenty np.40-lecie slubu rodzicow...:-p
A jeszcze czeka mnie inne wieksze ''okazyjne'' prezenty do konca roku...:szok:
Bilety na samolot juz sa b.drogie,a autem to nie wiemy jaka bedzie pogoda...
Ehhh chyba w tym roku swieta bedziemy spedzac tutaj,niestety :baffled:

reklama
vampira u nas tez nie bylo problemu chociaz mamy problem z mowa malej w jakimkolwiek jezyku ale dawala sobie rade. bywaly dni ze nie chciala zostawac ale to zalezalo od postawy pan czy ja olewaly czy zachecaly do zostania. powodzenia.

moja mala od listopada wraca do przedszkola na full time i od nowa zacznie sie jej przygoda z angielskim bo miala przerwe kilka miesiecy. mamy tez date do logopedy ale musze zmienic bo nie pasuje nam i mam nadzieje ze nie kaza nam wieki czekac na kolejny termin. bardzo chcialam ja zapisac do tego polskiego przedszkola ale dni i godziny nam nie pasowaly i mam nadzieje ze cos jeszcze otworza od nowego roku.

Do góry