reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy ze Szkocji

Justaa napisz mi prosze cos wiecej na temat tego rozstepu miesni, jak sprawdzic, ze go mam? To taka wypuklosc przez srodek brzucha, tak? Czytalam, ze kazdy rodzaj brzuszkow jest dobry na pozbycie sie tego, to prawda? Czy potrzebne sa jakies specjalne cwiczenia? Pytam bo nie chce sobie zaszkodzic. Z gory dzieki :-)
edit
Sprawdzilam, mam taki rozstep nad pepkiem na 3 palce:szok:

Ostatnia edycja:
reklama
Witam w ten pochmurny dzień:-) Oj ale ciężki poranek miałam. Mój syn już przed 6 był wyspany o czym osobiście przyszedł mnie poinformować do sypialni i każąc mi też wstawać:wściekła/y:.
Azorek no cóż żenada no chyba nie da się tego skomentować. Ja chyba Wam już pisałam jak wyglądała nasza 1 wizyta z synem u optyka. Ja się czasami zastanawiam jak to jest możliwe, że ludzie tutaj nie są ślepi, mają jeszcze zęby i w ogóle funkcjonują????
Doveinred a propo dentysty to jak byś posłuchała mojej historii to włosy dęba by Ci stanęły. Od kąd jestem w UK regularnie co pół roku chodziłam do dentysty. W tym roku (luty) poszłam znów ale zmieniłam dentystę. Bo tego mam bliżej. Gościu podobno bardzo dobry wszyscy którzy do niego chodzą go wychwalają. Na 1 wizycie zrobił zdjęcia. Na drugiej powiedział, że jest tragedia bo zęby, które mam pobląbowane trzeba otworzyć bo są nie wyleczone!!!!:szok:. Załamał mnie strasznie. Pytam go jak to możliwe skoro regularnie co pół roku chodzę do dentysty oczywiście nie był wstanie mi tego powiedzieć. Na 3 wizycie mówi mi, że on nie może zacząć leczenia!!!!:no::szok:. K... no co jest myślę sobie. Okazuję się, że NHS kazał mu się wstrzymać ponieważ moje leczenie będzie kosztowne. Zrobił odciski szczęki i powiedział, że musi to wysłać do NHS i czekać na decyzję. No tak się wk..., że szok. Jakiś pajac spartolił mi zęby a oni mi się dobierają do tyłka bo co chcę ich na leczenie naciągnąć????!!!! No przecież myślałam, że mnie szlag trafi. Pytam jak długo to potrwa bo skoro jest aż tak żle a od lutego on nic nie zrobił to jak tak dalej pójdzie to za chwilę nie pozostanie nic innego tylko szczenę wstawić:wściekła/y:. On, że takie decyzje zwykle zapadają szybko i powinien się do tyg odezwać mineło już prawie 4 i cisza!!! To chyba nie wymaga komentarza. I niestety jak pojadę na urlop to będę siedzieć codziennie u dentysty a bardzo chciałam tego uniknąć ale jak mus to mus:-(

:szok: bzyczek, nieźle... niedawno do Ediego przyleciała moja znajoma-technik dentystyczny. Wyobraźcie sobie, że powiedziała mi, że jeśli nie trafisz na naprawdę ludzkiego dentystę, to w zasadzie nigdy nie będziesz miała zrobionych zębów. Praktyka wygląda tak, że jeśli dentysta ma wyczyscic zęba i założyć plombę, to ta plomba prawie zawsze jest z tzw 'dziurką'. Żeby ząb dalej sie lekko psuł. I zazwyczaj od dentysty usłyszysz, że 'nic się nie powinno dziać, ALE jeśli by coś, to przyjdź'. Bo on wie, że na pewno coś się będzie z tym zębem działo. A wszystko po to, żeby KLIENT wrócił. Nie 'pacjent', a właśnie 'klient'. Nawet jeśli idziesz zrobić zęby 'panstwowo'. No, ja się przeraziłam jak tego słuchałam ale widzę że to praktyka dość częsta... :wściekła/y:
A mój Grzdyl śpi cały czas-budzi sie tylko na jedzenie... Jak noworodek... :eek: To pewnie przez tą szczepionkę-po poprzedniej tez tak mial :confused2:
Doveinred,przepraszam raz jeszcze :sorry:

Dziewczyny, powiedzcie mi jeszcze jak wygląda sprawa z rozszerzaniem diety? :confused: W magicznym internecie na 1 stronie czytam, że jak skończy dziecko 3 miesiąc, to mam mu dawć np jablko, a na drugiej, że jak skonczy 4. :confused2: Niby dzieci karmione 'modyfikowanie' powinny mieć dietę rozszerzaną o miesiąc wcześniej, niż 'naturalne'. Ale już się pogubiłam i nie wiem nic...:baffled:

Ostatnia edycja:
dziewczyny moja mala od kilku dni ma wysypke na nozkach raczkach i brzuchu.. raz jest silniejsza a na nastepny dzien slabsza.. niewiem moze przez mleko ktore kupil moj A.. mleko kupil na 2-3 latka.. nie ma jak wyslac faceta do sklepu.. pila je tylko 2 razy kilka dni temu.. jak myslicie ile taka wysypka moze potrwac?? boje sie ze moze to byc cos innego... pokazalabym zdjecia jak to wyglada ale nie potrafie ich wrzucic.. troche techniki i czlowiek sie gubi...

No tez jesem technikem wiec wiem jak to wygada od srodeczka. Z tym pytaniem NHS u to normalne bo oni musza sie ich zapytac i wiedziec czy maja pozwolenie na to co chca zrobic bo np. pozwolenie na odbudowr protetyczna musi tez przejsc przez NHS i to samo zrobilo sie juz w pL ( weszla ustawa ktora utrodnia prace a i klient czeka 3 tyg na zrobienie czegos) Chcac zrobic sobie proteze czy korone technik mosi wyslac prozbe o pozwolenie , opisac co bedzie robione i umiescic oplate w wysokosci 300zl od danej rzeczy. Czeka sie wtedy na pozwolenie.
U mnie tez sie pytala i NSH powiedzial ze w moim przypadku lepiej zrobic korony niz je co jakis czas leczyc czy zmieniac plaby. Na to sie nie zgodzilam bo zepsuja mi tu zeby do reszty wiec za 2 latka sama sobie je zrobie.
A z plabami i zebami tak juz jest , zab moze buc i dobrze zrobiony a jest mikroskopijna szczelina pomiedzy wypelnieniem a zebem i pozniej powstanie prochnica. Ja tak ma , mam slabe zeby ktore niestety po zablabowaniu za jakises4-5 mies znowu maja cos do roboty. Sa i takie zabki ktore sa mniej podatne i prochnica sie nie wytwarza.
Z plab najlepsze sa te srebrne, lepiej trzymaja, wolniej sie wytwaza prochnica i lapiej sie trzymaja zeba ale ta estetyka i jedyny wiekszy problem jest taki ze jak sie zepsuje w srodku to nie widac czy cos jest nie tak z zebem. Te robione kompozytem sa spoko ale sa czesciej do wymiany ale widac ze pod nimi cos sie dzieje.

Z scary story z tad to koega poszedl do dentysty i po czasie boli go zab, pojechal do PL do dentysty i okazalo sie ze mial wiertlo zlamane w zebie a potem zaplabowane i wdala sie infekcja!!!!!!!!

bzyczek- jezeli masz zeby podatne na prochnice to moze byc to calkiem normalne ze po por roku cos pod plabami sie porobilo. Jak wspomnialam sa mikroszczeliny i beda, zarazki znajda wejscie a pod plabami jest jak najlepiej bo cieplo tlen i pozywka . Czasami bywa ze moze byc nie do konca dobrze wyczyszczone le osobiscie radze skonsultowac rtg zebow z dentysta w polsce- bo u nas jak by nie bylo to stomatologia lepiej stoi a i sie moze okazac ze i nawet nie jest tak zle z twoimi zabkami.
magdziarz- poczesci racja wszystko zalezy od dentysty. No a male szczeliny beda zawsze niestety choc niewiadomo jak dentysta by sie staral.
Co do diety to jest na wyczucie. Widzisz po dziecku czy jest zainteresowane jedzeniam doroslych czy nie. Jezeli masz maluszka na kolanach i cos jesz a on jest zainteresowany i lekko otwiera buzke czy niby zuje sobie to mozesz juz zaczac podawac owoce czy warzywa albo kleik ryzowy. Podajesz kilka lyzeczek a potem zwiekszasz dawke. Jak wszystko jest dobrze i nie ma maly rewolucji to dalej kontynulujesz. Na marcowkach jest o rozszezniu diety dziewczyny tam pisza co kiedy zaczely podawac.
Ja juz podaje kleik ryzowy a dzis dam mu sloiczek marchewka i ziemiaczek. Granic w ktorej zaczynasz jest rozna bo kazde dziecko jest inne. Skoro mojemu ida zabki i je juz prawie widac to tez oznaka ze juz gotowy na cos nowego.
doty- nie wiem czy to od mleka...jest juz duza i nie powinna miec uczulen na mleko bo je pewnie mnustwo produktow zwiazanych z mlekiem. A kupil normalne krowie czy inne?
moze proszek do prania? albo cos innego zjadla?

Ostatnia edycja:
kupil mleko modyfikowane caw&gate 2-3years.. moja mala malo pije mleka.. daje jej tylko np jak nie chce zjesc kolacji.. wczesniej dawalam cow&gate 1year+ i nic sie nie dzialo.. tak na prawde niewiem od czego ta wysypka.. nie zmienilam proszku ani plynu do plukania.. je zawsze to co jadla.. z wykatkiem tego mleka dlatego mysle ze to przez to... jak nie przejdzie w przeciagu kilku dni zadzwonie do lekarza.. ciekawe co mi powiedza..

:confused2:nie wiedziaam ze jest takie 2-3 cow and gate.............:laugh2: gapa ze mnie...
To nie wiem moze ale takie mleka za przystosowane do dzieci wiec dziwne. Jakby to bylo normalne krowie to bym sie zastanowila czy to nie od tego chociaz u nas Barnim zaczo pic laciate jak mial10 mies i nic nie bylo.... A moze 3 dniowka? ma temp?

Magdziarz- tudno , to w piatek. A tak na marginesie to jak tam slub w koncilu bo o ile kojaze byl 15 go? KIEDY impreska??

reklama
Do góry