reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

heronek - moj pracuje na lotnisku i serwisuje maszyny bagazowe...ktore musza byc sprawne nawet w swieta :) bo wiadomo..ludzie lataja itd

Na Wigilie nie bawimy sie w 12 potraw bo kto to bedzie jadl. Wszytscy czekamy na grzybowa i te pierogi z kapusta i grzybami hehehehe a reszta eeehhhh A co u nas bedzie ogolnie na swieta

ryba po grecku,
grzybowa
pierogi z kapusta i grzybowa
buraczki zasmazane
czerwona kapusta z jablkiem (moze )
zrazy zawijane
Piersi kurczaka nadziewane suszonymi grzybami
Pieczrki smazone w glebokim tluszczu
Bigos
Salatka warzywna
sledzie
makowiec
sernik

reklama
ale jedzenia, az mi slinka cieknie...u mnie sos grzybowy z ziemniaczkami i rybka, salatka jakas, moze jeszcze ryba po grecku jak synek pozwoli robic, sernik, makowiec...i tyle, jestem na diecie, wiec za duzo byc nie moze, na drugi dzien tez bedzie kurczak

Gosia to rzeczywiscie, taka praca to swieta nie swieta trzeba pracowac...

Kwiateczek widzisz,choinke mam ale jest duza i tu gdzie chwilowo mieszkam niestety nie zmiesci sie-myslalam ze do swiat juz bede miec mieszkanko ale lipa.Tak jak piszesz popatrze za jakas mala choineczka bo dla mnie swieta bez choinki to nie swieta.

Gosia zaciekawily mnie Twoje Piersi kurczaka nadziewane suszonymi grzybami-mogla bys sie podzielic przepisem??:-)

Ja dopiero sobie mysle co gotowac ale napewno bede miec rybe po grecku i krokiety a dalej sie zobaczy. Poza tym dziewczyny musze wam napisac ze nie wiem czy czasem w ciazy nie jestem bo okres mi sie spoznia juz 2 tygodnie.Poczekam do weekendu,zrobie sobie test i zobacze.

kamilalopez - no kochana jak tak MOCNO sie juz spoznia to juz rob tescik :) A przepis przsle pozniej, ale ja nigdy tego nie robilam, na zdjeciu wyglada rewelacyjnie no i cos oryginalnego :)

tak brzmi przepis

2 piersi z kurczaka
3 dag suszonych prawdziwkow
1 mala cebula
2 lyzki stolowe masla
Pol peczka natki pietruszki
1 lyzka stolowa bulki tartej
Pol jajka
Olej do smazenia
Sol , pieprz
Pol szkl smietany
2 lyzki koniaku lub brandy

Grzyby umyc, namoczyc i ugotowac do miekkosci, odcedzic i pokroic w paseczki
Cebule pokroic przekroic na cwiartki a potem w plasterki
Na patelni rozgrzac polowe masla, zeszklic cebule, dodac grzyby, jajko, lyzke bulki tartej, natka piertuszki.Doprawic sola i pieprzem.

Piersi kurczaka podzielic na polowy, naciac kieszenie, nalozyc do nich farsz i zapic wyklaczka.
Napatelni rozgrzac olej z pozostalym maslem. Smazyc piersi na srednim ogniu po 2 min z kazdej strony, posolic. Na patelnie wlac wywar z gotowania grzybow, dodac koniak smietane, odparowac do odpowiedniej konsystencji.

Witam
Gosia z tego co napisalas to wyszlo ci 13 potraw:-D:-D:sorry: co do tych piersi to i ja moze sie skusze tylko brendy nie posiadam:sorry:a musi byc bo tylko do tego kupowac?!

Kamilalopez zrob tescik zrob i daj znac:-)

Ja dzis zamowialam sobie w koncu sledzie solone:-)bedzie woda sledziuwa hurrra,od wiekow nie jadlam:-p:-p no i dziewczyna w sklepie jeszcze wiedziala o co chodzi,tez bedzie robic,normalnie szok,nikt z moich znajomych nie jadl w zyciu:sorry:a ja uwielbiam.
do tego dzwonili ze jednak sofe przywioza mi we wtorek,super na switea bedzie wszystko:-)oby G tylko byl.

mala-gorzatka z samego czytania przepisu juz mi slinka pociekla na te piersi,pewnie smakuja wspaniale.
kamilalopez rob tescik rob,u mnie okres spoznial sie tylko 3 dni,nie wytrzymalam i zrobilam test :):):):):)
kwiateczek ja tez nie wiem co to jest woda sledziuwa ale uwielbiam sledzie i podejrzewam ze zajadalabym sie twoim przysmakiem.

A my w tym roku wybieramy sie na swieta do Polski,takze te wszystkie swiateczne przygotowania pozostawiam w rekach rodzicow :):):):) Dzisiaj nareszcie zakupilam wszystkie prezenty i juz mam spokoj,choc nie bylo latwo trafic mniej wiecej w gust kazdego. Jeszcze tylko 2 i pół dnia i dłuuuuuuga droga przed nami :/

Ostatnia edycja:
mala-gorzatka z samego czytania przepisu juz mi slinka pociekla na te piersi,pewnie smakuja wspaniale.
kamilalopez rob tescik rob,u mnie okres spoznial sie tylko 3 dni,nie wytrzymalam i zrobilam test :):):):):)
kwiateczek ja tez nie wiem co to jest woda sledziuwa ale uwielbiam sledzie i podejrzewam ze zajadalabym sie twoim przysmakiem.

A my w tym roku wybieramy sie na swieta do Polski,takze te wszystkie swiateczne przygotowania pozostawiam w rekach rodzicow :):):):) Dzisiaj nareszcie zakupilam wszystkie prezenty i juz mam spokoj,choc nie bylo latwo trafic mniej wiecej w gust kazdego. Jeszcze tylko 2 i pół dnia i dłuuuuuuga droga przed nami :/

jedziecie autem tak???Ja od 6 lat nie bylam na swietach w Pl:sorry:dzis G powiedzial ze moze bedzie w swieta w domu,choc raz:-)
Co do wody sledziowej to jemy ja do ziemniakow,zawsze w piatkji w adwencie mielismy w domu:tak:zimniaczki okroszone cebulka i ta woda.Nic prostego.Normalnby sledz w smietanie a potem dodajesz ostudzona,przegotowana wode i troche octu.wymieszac i w salaterki jak mizerie np:tak:uwielbiam,jedlismy tylko przed swietami i na wigiliedo reszty potraw:tak:Najlepsza ostudzona dobrze:tak:[pycha jak dla mnie.Malo kto jada,chyba w moich okolicach tylko dlatego bylam zaskoczona jak dziewczyba w sklepie do mnie mowi ze ona sledzie tez bierze do wody sledziowej:-p

reklama
Witajcie!

kamilalopez rob tescik i dawaj znac!!!

kwiateczek tez nie slyszalam o tej wodzie sledziowej, ale cos watpie by mi smakowalo...:-p

Gosia super te piersi wygladaja z przepisu..tez mi slinka cieknie....

mama z uk zazdroszcze swiat w Polsce, ale autem bym sie nie wybrala, wole szybciej samolotem, mimo tego, ze mam stracha na maxa...

ja juz mam stroik do pokoju i na drzwiach, w przyszlym tygodniu jeszcze lampki i choinka i juz swiatecznie....

Do góry