reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kasia - ja to tak juz w desperacji pisalam o sobie bo naprawde juz mialam dosc, ale z punktu widzenia Daniela to tez jest zapewne mu lepiej przespac cala noc i byc najedzonym;-) Ale w dzien dawalam mu tylko piers. Teraz dostal mleko z butelki bo on tak na raty je przed spaniem, wiec wypil 40 ml i poszedl spac. Pewnie to drzemka jeszcze to nie jego pora, a co ja moge wymagac jak caly dzien przespal. Nauczymy sie dokarmiac z butelka i wtedy bedziemy korygowac godziny snu, bedzie latwiej wtedy. Ogolnie duzo bardziej spokojniejszy byl caly dzien niz zwykle. A wiadomo ze mi tez latwiej.

Marta - Sandrze tez robili badanie sluchu w szpitalu, ale dopiero na nastepny dzien musialam przyjechac bo taka niespokojna byla a nie moze plakac przy tym badaniu. A Danielowi udalo sie na miejscu zrobic. Ale wiem ze moja znajoma rodzila rok przed Sandra i to w tym samym szpitalu i nie robili. No i okazalo sie ze dzieciak mial caly czas wode w uszach i dziwia sie ze on kiepsko mowil, jak on nie slyszal to jak mial powtarzac poprawnie:crazy:

Ide polozyc Sandre spac bo znowu urzeduje, byla u dziadkowi wyspala sie u nich pozno,,, jak sie ustabilizuje stytuacja w domu to za nia tez sie wezme. Bedzie chodzila spac po 20 tak jak wczesniej:tak:

reklama
wiecie co ja zaraz dostane obledu bo: nie obrazcie sie na mnie co teraz napisze ale Wy mieszkacie w malych miasteczkach i Wam robia wiecej niz mi a ja mieszkam w jednymz najwiekszych miast norwegi :wściekła/y::crazy: dla porownania:
padanie sluchu u Was tak u mnie nie
badanie po 6 tyg po ciazy u was tak u mnie nie
co to cholera jest :crazy: !!!!! albo moze lekarze mnie robia w balona "ze niby si ejuz nie robi(?)" kurde.....nastepna wizyte mam 29 to spytam sie lekarza pediatry i niech daje skierowanie i n iech sprawdza bo to jest darmowe i tak dosyc bo musze zapalcici za hepatitB ktore podobno tez jest darmowe....rrrrrrrrrrrrrrrrrrr:crazy:

ja naleze pod szpial w Stavanger i robia badanie sluchu od 2007 roku chyba. A jesli chodzi o badanie po pologu to u nas jest, ale zalezy jakiego masz lekarza bo odbywa sie u lekarza pierwszego kontaktu. I po Sandrze to mi tylko babka sprawdzila czy pochwa sie schodzi razem i nacisnela na brzuch zeby zobaczyc czy cos tam nie zostalo (gdyby cos zostalo to by bolalo). A znowu ten polski lekarz zbadal mnie tak jak ginekolog w PL. Naprawde bylam zadowlolona, bo i jajniki i cytologie pobral. Pierwsze takie badanie w Norge.

A Hepatit B to tutaj tez nie robia. Podobno od tego roku w PL tez nie, ale to mi powiedzieli tutaj w szpitalu, wiec nie wiem jak jest naprawde. No i gruzlicy tez nie robia teraz, a rok temu robili tutaj, bo Sandra dostala.

Jedno wiem ze pneumokoki w PL sa platne i to sporo, a tu sa darmowe.

pneumo tak ale rotawirusy juz nie i nie maja pojecia co to jest :crazy: albo takie wrazenie robia:confused:
a co do BGC czyli gruzlicy nie robia bo nie mam sensu bo i tak ta szczepionka nie uodparnia :no:
ciekawe czego jescze sie dowiemy o szczepieniach za pare lat :confused:
Aniu a chcialam sie spytac o refluks Cerazego? czy jest jakas poprawa czy nadal operacja wchodzi w gre? i dalej jest na lekach?

Ostatnia edycja:
co ty powiesz marta? przeciw gruzlicy nie uodparnia??:szok:
moja Mala przeciw gruzlicy i zøltaczce dostala, tyle ze ja od razu zaznaczylam ze chce leciec programem z PL. powiedzialam ze moge nawet placic ale ze moja Komuna jedna z najbogatszych w Nor to nie musze.:-p ale rotawirusy rzeczywiscie pytalam i moja pielegniara nie wiedziala o czym ja møwie. gdzies tam dzwonila sie dowiadywac no i wkoncu stanelo na tym ze nie trzeba.. no ale u nich nic nie trzeba przeciez..! badanie w 6tyg po pologu takie samo jak agata i u zwyklego..a ze sluchem to pisalam bycmoze dlaczego, pozatym nasze dzieci (moje i kolezanki) byly rodzone w nielatwych porodach..pozatym nie denerwuj sie bo wiadomo ze wszedzie så roznice. widzisz Ewelina pisze o usg. dopytaj sie dokladnie.;-)

ja sie znowu w szpitalu z taka opinia spotkalam ze wycofano przeciw gruzlicy bo ta choroba juz praktycznie nie wystepuje i nie ma sensu tak malych dzieci ta szczepionka obarczac bo i tak w pierwszym roku zycia maja ich duzo,,,, maz ich naciskal o wytlumaczenie dokladne dlaczego na przelomie jednego roku zniknela....tyle sie wlasnie dowiedzial i ze podobno w PL tez wycofali....ale kto to wie, trzeba by bylo zadzwonic i sprawdzic.

Ja jeszcze nie spie, ale wydaje mi sie ze jestem na dobrej drodze...tfu, tfu nie zapeszajac... bo maly juz lezy w wozku po kapieli ze smokiem i spi. Fakt ze jeszcze go ssie i czasem mu wypadnie, ale z tego co maz mowil jak byl wczoraj z nim siedzial, bo ryk slyszalam na gorze. Zajelo mu godzine zanim porzadnie zasnal, wiec nawet jesli sytuacja sie powtorzy to i tak zasnie okolo 3 a nie 6 jak wczoraj tzn. dzisiaj rano:baffled:

dostaje mleko modyfikowane tylko od poznego wieczora a w nocy i przez caly dzien go karmie piersia. Dzieki temu przestal ssac smoka tak jakby chcial go polknac w calosci, tylko juz delikatniej....teraz bedzie go trzeba przestawic tylko zeby normalnie chodzil spac:tak:

Marta nie denerwuj sie , moze co lekarz to inna opinia , co za gamonie...widzisz znajomej Agaty też nie robili badania sluchu , więc moze nie ma jakies reguły , nie wiem dziwna sprawa w PL to bez gadania robia dzicku jeszcze w szpitalu:tak:, nie ma co porównywac , tak samo te szczpionki, dla nich pewnie rotaw. to jakieś zatrucie i nawet nie mają pojecia z czym to jeśc , dlatego powiedzieli Kasi na odczepnego , ze nie trzeba , no niestety ja mozna robic do pół roku , ja sie z apóźno obudziłama wolałabym je zrobic , bo naprawde wszędzie to fruwa a w większych sku[piskach dzieci jest ich pełno, a na pneumokoki to tylko zaszczepia się jak dzici są w pierwszej grupie ryzyka, jak zdrowiutkie to odpuściłabym, u mnie mrozi się w lodowce i rzeczywiscie sa drogie po sa po kilka dawek , jedna od 250-300 zlotych:szok:.
A co do refluksu Czarka odstawiłam leki jakis czas temu ....on juz nie chcial ich przyjmowac , jak dało sie go oszukac wymiotował...więc , sama podjęłam decyzje i jak na razie jest dobrze , żadnego kaszlu, wymiotów( jejku nie chce zapeszac), rozszerzyłam diete , dziadkowie go faszeruja słodkosciami i jakos nie ma regresji ,na wiosne chcę iśc na usg i zobaczymy:confused::sorry2:tyle , że pije masakrycznie duzo , w nocy widze to sie nasila, co mi utrudnia jego odpieluchowanie bo sika jak dziki:crazy:.....

Niunia i Ania Zajac jak sie macie?

Ostatnia edycja:
wiesz Aniu rota wystepuja i najbardziej szkodza dziecku do 2 roku zycia...
ale suuper ze czarek moze wcinac slodycze :-p:-):-D
Agata no to fajnie, w koncu zaczniesz sie wysypiac :tak:. a czytalam ostatnio ze dzieci w lasnie w 2 miesiacu zaczynaja znowu tak ssac piers jak po porodzie... i ze sie unormuje, ma to swoja jakas specyficzna nazwe...przesle Ci linak jak znajde ten artykul :tak:
Kasiu rotawirusy powoduja ostre biegunki i jak nie chcesz dziecka dac do przedszkola do 2 roku zycia to nie masz sie czym przejmowac....najbardziej zalecane sa jak jedno z rodzenstwa chodzi do przedszkola i moze do domu przyniesc ten wirus. a ja chce Maye dac do przedszkola jak skonczy rok i Natala chodzi wiec wypadaloby zaszczepic:tak:.
ps spac nie moglas...?
a co do gruzlicy to mi to tesciowa powiedziala a ona w tym siedzi bo przcuje w przychodni dzieciecej i szczepi dzieciaczki i musi byc na bierzaco.
a wiecie co ...wczoraj Natala dorwala moja szczoteczke elektr. i myla sobie nia zebole :-D, spodobalo jej sie tak ze musialam zalozyc jej nowa koncowke i od rana juz chyba z 3 razy myla dziaiaj :-D. Musze w sklepie zobaczyc czy maja jakies miekkie koncowki bo ta jest troche dla niej za twarda i z dziasel jej krew leci (o dziwo nie przeszkadza jej to).

Jaga, Kamila, Tampeza, Agusia, Aniu Zajac, Ewelinka, Niunia co u Was ???
Corfee jak ciaza wogole przebiega? jak sie czujesz?

"Z czasem u maluszka wydłużają się odstępy między drzemkami, dziecko w ciągu dnia jest coraz bardziej ożywione. Już wkrótce będzie sypiało o określonych porach. Tymczasem w odczuwaniu głodu pojawia się pewna regularność, maluch dopomina się o jedzenie najczęściej co trzy godziny. Jednak w drugim miesiącu życia rośnie apetyt malucha. Lekarze nazywają to skokiem rozwojowym. Wówczas dziecko może domagać się jedzenia nawet częściej niż co godzinę."

Kalendarz rozwoju dziecka to jest link do artykulu:-)

reklama
Dzięki Marta. Mnie to mały już tak wyssał że sutki mi znowu rozwala a piersi aż bolą bo wyciąga wszystko i jescze sie denerwuje że nie leci. Dlatego butla idzie w ruch wieczorem ale to późnym tak na noc. A w nocy i w dzień tylko pierś. Jak mu wystarczy to tak zostanie. Ale wieczorem to jak zglosnieje bo w piersiach już nie za wiele po całym dniu to na raty oczywiście ale między 170 a 200 ml wypija to potem śpi.

Do góry