reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

powiem Wam , że w PL idzie ku lepszemu.....
z wiadomego powodu (wszyscy wyjechali, i ciągle wyjeżdzają), pamietam jak szukałam pracy po maturze , masakra , jszcze byłam studentka zaoczna , to wszedzie mi pokazywali drzwi, albo chcieli doświadczeni, , bez znajomosci ani rusz , a ja się uparłam duma i nie chciaąłm niczyjej pomocy , i znalazłam prace w centrum odzieżowym , przez dziewięc lat tyrałam w sklepie , zostajac kierownikiem , ale sorry po studiach i za taka kasę:no::no:a ja juz dziękuje i mam dosyć pracowania dla kogoś. taraz jesli jesteś bezrobotny i chcesz założyc własna firmę to dostajesz kase od państwa chyba 11 tyś , to pożyczka bezzwrotna (jeśli nie splajtujesz), jedno co to musisz przedstawic biznes plan, w miarę konkretny, i przetrwac w płaceniu składek przez 12 miechów

reklama
losos w ciescie francuskim z szampanskå piankå

skladniki
  • 4 filety z lososia po 200gr
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 lyzki masla ziolowego
  • 3 cebule pokrojone w plastry
  • 2 posiekane zåbki czosnku
  • 250 gr szpinaku
  • 5 lyzek Creme fraiche
  • sol,pieprz,papryka
  • 600gr ciasta francuskiego
creme fraiche - wysoko procentowa smietana o delikatnym smaku, ktora sie nie wazy... mozna jå zrobic samemu dzien wczesniej - wymieszac pol na pol kwasnå i slodkå smietane i wstawic do lodowki.
szpinak - mrozony lub spazony

pianka szampanska
  • 70ml wytrawnego szampana
  • 30ml wywaru lub bulionu rybnego
  • 1 zoltko
  • sol
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • 20g masla
ponadto 1 jajo

******************* c.d.n.

ps. jestes pewna ze chcesz to zrobic? :-)

powiem Wam , że w PL idzie ku lepszemu.....
z wiadomego powodu (wszyscy wyjechali, i ciągle wyjeżdzają), pamietam jak szukałam pracy po maturze , masakra , jszcze byłam studentka zaoczna , to wszedzie mi pokazywali drzwi, albo chcieli doświadczeni, , bez znajomosci ani rusz , a ja się uparłam duma i nie chciaąłm niczyjej pomocy , i znalazłam prace w centrum odzieżowym , przez dziewięc lat tyrałam w sklepie , zostajac kierownikiem , ale sorry po studiach i za taka kasę:no::no:a ja juz dziękuje i mam dosyć pracowania dla kogoś. taraz jesli jesteś bezrobotny i chcesz założyc własna firmę to dostajesz kase od państwa chyba 11 tyś , to pożyczka bezzwrotna (jeśli nie splajtujesz), jedno co to musisz przedstawic biznes plan, w miarę konkretny, i przetrwac w płaceniu składek przez 12 miechów
ja tez szukalam na studiach, ale chcieli 20 letnie 5 lat doswiadczenia, jezyki itd, normalnie wymagania nie z tej ziemi. teraz czesto mama mi mowi ze prawie we wszystkich zawodach potrzebuja, wszedzie jakies ogloszenia. zarobki niestty nie zmienily sie, wszyscy tylko grosze chca placic

KAsiu troche ciężkie , ale ja muszę wiedzieć jak to sie robi to po swojemu stworze tego łososia, reszta to improwizacja, podoba mi sie ten zestaw z szpinakiem i ciastem, juz widze , że nie pasuje mi tu cynamon , ja to troche przrobie na realia polskiej kuchni i podniebienia naszej babci , ale mam jedynie problem ze skleceniem tege w to ciasto....:confused:

ja mialam tak samo - z pracå problem bo bez wyksztalcenia - a przeciez bylam w trakcie - zaoczna historia
no to wtedy brak doswiadczenia - jak go nabrac skoro nie chcå zatrudnic bo brak wyksztalcenia!! bledne kolo!!!!!! :crazy:

no to wyjechalam... jak z wlasnym biznesem - nie wiem... wieczny zapierdziel - såszåc po Jorgeir`ze..!! :-D nie, sprawy organizacyjne - naprawde nie wiem..

dziewczyny koncze na dzisiaj. postaram sie byc jutro - bo przeciez obrus mnie goni!!
i nastepnå czesc przepisu przepisze! :-)

papa! spokojnej nocy!

ja tez szukalam na studiach, ale chcieli 20 letnie 5 lat doswiadczenia, jezyki itd, normalnie wymagania nie z tej ziemi. teraz czesto mama mi mowi ze prawie we wszystkich zawodach potrzebuja, wszedzie jakies ogloszenia. zarobki niestty nie zmienily sie, wszyscy tylko grosze chca placic

tu sie zgadzam , ciągle takie stawki główniane, dlatego chce na swoim, bo żygam usługiwaniem za takie grosze.. wole biede ale u siebie. gdybyśmy zostali w N pewnie z kasą nie byłoby źle , ale obydwoje chcemy tu dzieci wychowywać i byc z rodziną PL, TROCHE TO TRUDNE , ALE MYŚLE ŻE JESZCZE PARE LAT I MĘŻUŚ WRÓCI , zasadzi drzewo , wybuduje dom.....itd

powodzenia z obrusem kaska. mnie wola obraz do dokonczenia ale jakos nie mam ani czasu ani weny tworczej:-D
ana jak chcesz dowiem sie jak z tymi papierkami z wlasnym biznesem, u nas poczatkowo mezus sie tym zajmowal, teraz cala papierkowa robota zeszla na mnie

z moich znajomych to niezle zarabiaja tylko ludzie co pokonczyli informatyke, albo nurkowie, wybieraj:-)

reklama
dla mnie to teraz odległe plany, bo pierwszorzędna sprawa to wychowywanie Cezarutkiego, restauracja to tylko lajtowe marzenie, raczej cos z moim wykształceniem . Ale z takie wiadomości zawsze się przydadzą , więc skrobnij jak bedziesz miała czas, małay cos jęczy , co chwile sie budzi na piciu,

Do góry