reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Manchesteru

Hej

Nafnia, ja ten wozek prze internet kupilam, znalazlam go na ebay'u. Wystarczy szukasc: traxx.

No a ja standardowo znalazlam sobie powod do zmartwienia. Ogladalam ostatnio program o porodach i byl tam poruszony problem baktetii streptococcus:szok: Niestety nie ogladalam tego programu w calosci :no: Wiem tylko tyle ze paskudztwo to moze byc bezobiawowe i jest bardzo niebespieczne dla malenstwa w czasie porodu. :no:No i chyba nie wychodzi w moczu. Trzeba zrobic posiew. Wiecie cos na ten temat???

Zdjecia suuuper, ale wam fajnie ze mozecie sie tak odwiedzac:-D

O przedszkolach wiem tylko tyle ze sa droooogie.

pozdrawiam wszystkich serdecznie

reklama
Dziękuję bardzo za informację Dorin jednakże mam jeszcze prośbę o małe sprostowanie ponieważ mnie jeszcze tu nie ma to moja żona przyjechała tu pierwsza i nie sądzę że byłaby w stanie załatwić taką sprawę sama a ja chciałbym poznać jak najwięcej szczegółów dotyczących możliwości dla dziecka w UK przed wyjazdem. A zatem tydzień tzn.5 czy 7 dni. A jeszcze inna sprawa czy max.8 godzin dziennie czy można dłużej,od której jest czynne przedszkole, jak wygląda sprawa rekrutacji czy można w dowolnej chwili zapisać dziecko czy są ustalane jakieś terminy tak jak w Polsce.Pozdrowienia dla wszystkich roman.

Hej:-)

Romek, a w jakim wieku jest synek? bo ja to za bardzo jeszcze nie potrafie okreslic ze zdjecia wieku:zawstydzona/y:Ale dzieciatka do szkoly posyla sie tutaj od 4 roku zycia i szkola jest bezplatna.
A co do przedszkola to moja sasiadka mowila ze trzeba wydac 40- 45£ na dzien, ale to tez zalezy od miejsca. Najlepiej by bylo jakby zona po prostu podeszla do najblizszego przedszkola i sie zapytala.
Ja sie jeszcze postaram cos wiecej dowiedziec, ale tak jak mowie ceny sa rozne w roznych dzielnicach.

Hej brzuchatki co tam u Was? Jak tam humorki bo czasu juz tak niewiele zostalo.:tak: Ja ciagle mysle o tych bakteriach. wydaje mi sie ze trzeba samemu poprosic midwife o to badanie, ale kurde nie jestem pewna bo akurat jak o tym mowili to moja sasiadka przyszla:-p no i nie doogladalam do konca tego programu. no nic za tydzien mam wizyte to sie dowiem:tak: Wole juz nic wiecej nie czytac na necie na ten temat, bo normalnie strach:szok:
A moj brzuszek jakos nie chce sie opuscic, wcale mu sie nie spieszy:no: i juz ledwo oddycham, hihi. A jak wasze brzuszki? Daja sie we znaki?

pozdrawiam wszystkich serdecznie

ewiki ja wlasnie tez wyczytalam o tych bakteriach i tez mnie to niepokoi, bo z tego co sie orientuje to w Polsce tuz przed porodem robi sie wymaz z pochwy w celu wykrycia tego, a tutaj chyba nie. Wlasnie nawet wczesniej zapisalam sobie na karteczce to pytanie do mojej poloznej - ide jutro wiec musze zapytac. Napisze jak cos sie dowiem.
A jak to bedzie ze szczepionka przeciw zoltaczce i gruzlicy? Bo tutaj nie szczepia.
A wozek chcialabym najpierw obejrzec "na zywo" zanim zamowie przez internet i prawde mowiac myslalam o nowym. Te w sklepach nie za bardzo mi sie podobaja:no:.

hmmm, ale te bakterie o ktorych piszecie nie dotycza tylko dzieci, sa grozne dla wszystkich ludzi, szczegolnie tych z chorobami serca, pluc, nerek i watroby i w zasadzie kazdy moze sie nimi zarazic kto przebywa w duzych skupiskach ludzi, a dzieci sa narazone nie tylko przy porodzie ale rowniez przebywajac z innymi dziecmi, np w zlobkach, przedszkolach itp wiec moze nie ma co sie martwic na zapas?

Jesli chodzi o te szczepionki przeciw gruzlicy i zoltaczce to rzeczywiscie nie szczepia tutaj i cos mi sie wydaje ze trzeba bedzie to zrobic w Polsce...

...a i jeszcze z tego co slyszalam, nie podaja tu witaminy D...

szczepienia przeciw gruzlicy tutaj sa ale nie od razu po urodzeniu. Zuzia miala ja jak miala skonczone 3 miesiace a przeciw WZW to rzeczywiscie nie ma

Wit D tez tutaj nie podaja bo wiekszosc tutaj dzieci jest karmionych sztucznie a wtedy w mleku jest wit D no i wit D wytwarza sie sama od sloneczka :)

Hej:-)

Nafnia super ze sie dowiesz juz dzisiaj o te bakterie.
Co do szczepionek to dzieciatko jest przez 6 pierwszych miesiecy na wszystko na co my bylysmy szczepione albo czego mamy przeciwciala po przebytej chorobie.Czyli gruzlica odpada. No a zoltaczka to dla nich nic takiego, jesliprzebiega spokojnie to nawet nie zostawiaja malenstwa w szpitalu, kaza tylko na slonko wynosic:eek: Tak mi sie przynajmniej wydaje.

A co do wozka , to ja zecydowalam sie na kupno przez internet po tym jak zobaczylam ceny w mothercare:-p Bo ten to tak jakby 3 w 1. Jest gondola dla malenstwa na poczatek, fotelik, no i spacerowka dla wiekszego dzieciatka tez oczywiscie jest. Czyli tak jakby 3 wozki - oczywiscie nowe. Do tego folie przeciwdeszczowe na kazda czesc. Torba- calkiem fajna z mata do przewijania. No i jeszcze spiworek. No i co najwazniejsze po prostu mi sie podoba. Kosztowal 299£, czyli ie tak zle na tyle gadzetow, a ze moj szef powiedzial ze za wozek on placi to stwierdzila ze nawet jesli to bedzie kiszka to to trudno - latwo przyszlo, latwo poszlo;-) Oczywiscie sprawdzilam tez ile taki wozek kosztuje w polandzie i jak pododawalam wszystkie te czesci to mi taka kwota wyszla ze mi rece i nogi ze swistem opadly. Ale oczywiscie widzialam fajniejsze wozki, tyle tylko za za jedna czes trzeba bylo dac 450, wiec co tam. Maluszek rosnie tak szybko ze nawet sie nie obejrze i trzeba bedzie 'laske' kupic.:-D

pozdrawiam wszytstkich goraco

wlasnie wrocilam z przychodni...spytalam polozna o te nieszczesna bakterie, ktora nie daje spac ewiki. Polozna stwierdzila ze w zasadzie to Streptococcus Grupa B nie jest az tak grozna, jest jedna z wielu bakterii ktore w swoich organizmach ma ponad 50% ludzi. Czasem sie zdarza ze dziecko lapie te bakterie ale wystepuje to bardzo bardzo rzadko (1 na 1000 przypadkow)a nawet jesli sie zdarzy ze podczas porodu sie zarazi to przewaznie nie ma to wielkiego wplywu na jego zdrowie. Bakterie mozna wykryc przez badanie moczu a jesli chodzi o zapobieganie wystapienia u dzieci to kobietom podwyzszonego ryzyka podaje sie antybiotyk dozylnie w momencie gdy rozpoczyna sie porod.
....mam nadzieje ze uspokoilam cie choc troche?;-)

...i ciekawa jestem jakie informacje uzyska nafnia od swojej poloznej...

To znowu ja:-)

z ta bakteria to problem polega na tym ze najgrozniejsza jest wlasnie dla malenstwa przy porodzie. Bo jak sie tego antybiotyku nie wezmie i potem maluszkowi nie poda, a maluszek sie zarazi to juz szans dla dzieciatka na przezycie nie ma:no: no iczy to sie zdarza raz na 1000 czy wiecej to niechcialabym ryzykowac.:no:
ale bardzo sie ucieszylam ze mozna wykryc to paskudztwo w moczu

reklama
Wiadomosci przedszkolowe:-)
Wypytalam moja sasiadke jak sie dalo.
W Fallowfield wyglada to tak. Dzien kosztuje 45£, polowa dnia 25£. Najprawdopodobniej od 8 do 16. Ale mnie sie wydaje ze wczesniej niz od 8 bo przeciez trzeba miec czas zeby do pracy dojechac. No i od poniedzialku do piatku.
Dzieciaczki przyjmuja od 6 miesiaca zycia.
No tak ale zapomnialam sie zapytac czy trzeba sie wczesnie zapisac:zawstydzona/y:Ale tu u nas to raczej nie bo to wsumie dzielnica studencka i raczej nawalu dzieci nie ma. Ale dopytam sie jeszcze przy okazji.

Do góry