bernadetka, pytaj, pytaj i pamietaj, ze nie ma glupich pytan.
My tu wszystkie (w sensie aktywne) jestesmy z Ontario. Warto abys wiedziala, ze kazda prowincja ma swoje wlasne przepisy, wlasny budzet, etc.
Z tego co wiem w Quebec day care jest smiesznie tanie - 7 albo 8 dolarow za dzien, ale za to podatki sa bardzo wysokie.
Czterolatki ida w Kanadzie do Junior Kindergarden, a przed tym jest wlasnie Day Care. Quebec jako jedyna prowincja nie ma jeszcze full day kindergarden, znaczy to, ze dzieci sa w placowce przez jakies tluste 3 godziny. W przypadku full day wcale nie jest duzo lepiej, bo jakies 6 - 6,5h ;-)
Co do telewizji, to nie mam pojecia, bo zwyczajnie nie odczuwam potrzeby ogladania czegokolwiek po polsku. A jesli najdzie mnie ochota, to zawsze moge sobie poszukac filmu online
Jesli o obrzadki religijne chodzi, to juz zupelnie Ci nie pomoge. Ja jestem ateistka i tak tez wychowuje moja corke.
Szczepienia sa teoretycznie obowiazkowe, ale jak pytalam to mi powiedziano, ze jesli nie szczepie dziecka, mam jakies tam oswiadczenie podpisac i nie bedzie problemu. kalendarz szczepien jest taki sam jak w Polsce - jak mniemam. O, musze isc sprawdzic, czy teraz mam mloda na cos sczepic czy jeszcze nie.
Formalnosci... Widzisz, wszystko zalezy od tego na jakiej zasadzie chcesz tu przyleciec i jaki jest Twoj plan. Sama procedura zalatwiania pozwolen jest czasochlonna, ot co. Rzadko sie zdarza negatywne rozpatrzenie wnioskow - jesli kandydat spelnia wszystkie wymagania - niemniej jednak zdarza sie i trzeba miec i taki scenariusz na uwadze. Istnieje kilka programow emigracyjnych. Na linkowni (
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-kanady-f500/linkownia-65073/) sa jakies linki do stron rzadowych, na ktorych mozesz poszukac odpowiedzi na naurtujace Cie pytania