reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Częstochowy JEDNOCZMY SIĘ :)

I znowu pustki , zapracowane Częstochowianki :)
my mamy ciężkie noce ostatnio maly sie wierci , mam nadzieję że to tylko zębiska . Dzisiaj zadzwonie to przychodni nas umowi ć może wreszcie będzie lekarka .

reklama
Wróciliśmy właśnie z przychodni, Oskar zaszczepiony. Podobno trochę za mało waży (6,5 kg), wczoraj skończył 5 mies. Pediatra proponuję wprowadzać już posiłki, nie wiem co robić:-( Mały jest tylko na piersi, je co 2,5-3 h, w nocy też.
Muszę zacząć kompletować zastawę, co tak na prawdę jest potrzebne? Bo mnie to lubi ponosić, butelek też nakupowałam, a teraz wystawiłam na allegro. Nie widzę sensu uczyć teraz butelki, tak mi się przynajmniej wydaje, że dobrze robię.

Zrobiłam wstępnie listę zakupów

Uploaded with ImageShack.us

i jeszcze http://allegro.pl/doidy-cup-niezwykly-kubeczek-super-cena-prezent-i2097373547.html , proszę o opinie:-)

Ostatnia edycja:
Patrycja, pierwszy link nie wchodzi. Co do zastawy to moim skromnym zdaniem wystarczy zwykły kubeczek, płaski i głęboki talerzyk i sztućce- oczywiście plastikowe. Aha- polecam płytką łyżeczkę z silikonowym wykończeniem bo łatwiej się z takiej jedzenie zgarnia. Nie ma się co zawalać gratami bo takie rzeczy myjesz od ręki i ciągle są w obiegu.
Ja Ci proponuję jednak wprowadzić butelkę i podawać np bebiko przynajmniej do roku- obydwoje się wyśpicie. Karmiłam wyłącznie piersią przez 6 tyg i młoda była niedożywiona, płakała i często ją przystawiałam. Po 6 tyg dawałam pierś a po niej butelkę i dopiero była szczęśliwa i przesypiała całą noc

No właśnie pytałam, co zrobić z tym karmieniem w nocy. Niby jak już wprowadzę w ciągu dnia posiłki i oczywiście dalej pierś, to już w nocy powinien być spokój. Ten miesiąc zostawię jeszcze bez zmian, dalej tylko naturalnie, a potem pokombinujemy. Beti_Pola Twój sposób bardzo dobry, zobaczymy.
Bardzo dużo straży i karetek pojechało w kierunku Północy, ciekawe co znowu się stało.

Ostatnia edycja:
Patrycja, skoro Twój maluszek się najada to ja bym nie wprowadzałaa butelki. Mleko mamy najlepsze, a skoro mały nie woła jeść częściej niż 2,5 godz znaczy że wszystko jest ok :) Po 5 miesiącu faktycznie można rozszerzać dietę dziecka, najlepiej robić to wg schematu który znajdziesz tutaj:
Smacznie, zdrowo, kolorowo: Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

Patrycja ja powiem tak jesli chodzi o zakup to ja miałam lyżeczki specjalne mały ich nie lubi i karmie zwyklymi domowymi . Talezyk mam jeden i 2 miseczki poki co talez lerzy a miseczki używamy . I oczywiście kubek niekapek . nie kupuj za dużo na prawde nie potrzeba na poczatek jak cos potem dokupisz . No może nie dużo waży ale szybko nadrobi moj jak miał 3mies. ważył 6800 :D:D . Jesli chodzi o mleko to powiem tak jeśli masz dobry pokarm nie przestawaj karmić naturalnie a proponuje dać kaszke na noc w butelce bądź łyżeczką powinna zacząć przesypiać dłużej . A słyszałam i widziałam te karetki i straże ale wracałam z przychodni i nie wiem gdzie pojechały byłam za daleko ulicy :) ale bardziej w kierunku Brata alberta/ Wierzchowiska chyba bo nie widzialam nic nigdzie .

Dziękuje Wam za rady, karmię wobec tego dalej piersią. W przychodni mówią, że Oskar wygląda jak gęś wyścigowa:-D
Bardzo fajny schemat, muszę sobie wydrukować. Wygrzebałam normalną łyżeczkę deserową, akurat do małego pyszczka. Nie szaleje w takim razie z naczyniami, niezbędne minimum.
Aleksandro, Twój synek to kawał chłopa, chyba, że mój taki szczypiorek:-)
Obejrzyjcie filmik, świetny, popłakałam się.
Emerson - Mommy's Nose is Scary! (Original) - YouTube

Ostatnia edycja:
Ależ proszę Patrycjo :) Maly na pewno doskonale da sobie radę :)
My słuchamy kaczuszki mini disco ale ubaw mial mały .
zaraz mleczko i lulać bo mały padnięty

Czesc dziewczyny
Przepraszam że nic sie nie odzywałam ale miałam najazd rodzinki był u mnie kuzyn z rodzinka i do trgo rodzice zostawili mi jeszcze pod opiekę pieska. I masakra 4 osoby dorosłe i 3 dzieciaków do tego pies i królik.. To zdecydowanie za dużo na małe mieszkanko w bloku :) Przez te kilka dni nie miałam nawet chwili żeby na spokojnie siąść do komputerka.
U nas młody zrobił się strasznie nerwowy zaczyna mu doskwierać brak spacerków takich dłuższych. I tak Jak u Beti wracając do domku płacz i w drugą stronę zaczyna iść nie bardzo mu się podoba powrót do domku :)
Patrycja my w sumie jedzonko zaczeliśmy wprowadzać według schematu żywienia tylko od 5 miesiąca bo mój Nikoś był baardzo dużym dzieckiem i pani pediatra radziła wprowadzać powoli po 5 miesiącu żeby nie było niedoborów bo strasznie wtedy urósł, ale równocześnie karmiłam piersią na noc, w nocy raz i w ciągu dnia 2 razy, tylko tak na noc to ok 1,5 godzinki przed spaniem jadł kaszkę. Później zrezygnowaliśmy z karmienia piersią na noc na rzecz butelki ale to dopiero jak miał jakieś 7 miesięcy i do tej pory na noc dostaje butle :)
Jeszcze miałam napisać my chodziliśmy na te zajęcia pływania do Kłobucka super zabawa dla maluszków i bardzo mi się podobało ale w troche kiepskich godzinach dla nas było bo Nikosiowi się przestawiło i akurat wtedy szedł spać, więc musieliśmy zrezygnować ale jak będą takie zajęcia w Częstochowie i po południu to mi bardzo się podoba :) i polecam w 100%

Ostatnia edycja:
reklama
Aneczka - dzieki za opinię na temat tych zajęć pływania, muszę przekonać męża i mam nadzieję, że będę mogła chodzić z Kają.

Mnie dziś czeka najazd rodzinki - siostra z mężem i z dwójką dzieci, już się boję ;-) Ciekawe, jak Kaja zareaguje.

Do góry