reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Bradford

Kasiek...my tez dzwonilismy wczoraj o papiery na Child Tax Credit..i babka nam powiedziala,ze teraz nam nie wyslą tylko mamy zadzwonic jak juz sie dziecko urodzi.Chcialam miec te formy powypelniane przed porodem..poki mam czas a potem powysylac tylko.Wiec mam pytanie do Ciebie Wy macie Working Tax Credit?Moze dlatego nie potrzebowala papierkow wypelnionych tylko przez tel. to zalatwiliscie.Zastanawia mnie to, bo my mamy working tax 60 f tyg.

reklama
Witam Dziewczyny Nam dzis przyszlo pismo ze nam przyznali £18.10 tygodniowo. Ale nadal nie przyszlo nam nic w sprawie child tax credit? a pokoi tego nie przyznaja to nie moge wyslac o pieniedze dla MNie dla bezrobotnych...!Nie licze na nic szczegolnego bo nie chce sie rozczarowac no ale ....chyba bedziemy sie jeszcze starac o working tax credit.

hej hej

A tu ci niespodzianka my, dostalismy przyznane 200f na miesiac Child tax do kwietnia a potem troszkie mniej , teraz czekamy na te 500f i child benefit te 18 f tyg.

Cieszymy sie bardzo z tych zasilkow :tak::tak::tak:, dobrze by bylo gdyby przyzanli tez te 500f:-).

Kasiek powoli i z wszystkim do przodu, zobaczysz pozalatwiamy wszystko i bedzie z glowy. Co do wyjazdu o paszport to my jedziemy 5 paz. Szkoda ze nie mamy tego samego dnia.

Yowka ty chyba musisz poczekac z tym zasilkami az urodzisz.wtedy mozna sie starac o te wszystkie zasilki.

No kobitki mamy upalny dzionek a moj maluszek sie niezle ze swoja masa cialka poci i ma potowki, strasznie to wydlada.
papa idziemy zaraz po mezulka na przystanek , bo teraz tylko autobusem.:-(
Kasiek wklej foteczki Michasia

Niunka ...ja wiem,ze dopiero po porodzie tylko chcialam miec juz formy..wiesz potem to ja nie bede miala specjalnie do tego glowy...druga sprawa jaka mnie interesuje to to co pytalam Kasi....my mamy working tax i ciekawa jestem jak to jest liczone i czy faktycznie wystarczy zadzwonic i nie trzeba czekac na te formę..dobrze by bylo.
A ja dzis puchnę...nie lubie juz tych upalow teraz kiedy naprawde ciezko z brzucholem...ale lepiej niech nie pada :tak:
Bylismy dzis z moim na basenie..poplywalam sobie ostro jak na moje mozliwosci....az sie tak milo zmęczylam....czytalam,ze dobrze jest poplywac "zabką" i na plecach, ze to dobrze dziala na rozciąganie miesni przed porodem wiec teraz ciągam mojego po basenach :-) Kiepsko bo nie ma tu tak jak w Polsce jeziorek w ktorych mozna poplumkac...same praktycznie rezerwaty..woda zimna cholernie..no i nie za czysta.Dobrze,ze choc te baseny są.Bylam nawet zobaczyc jak wygląda basenik dla dzieciaczkow...calkiem ok.Temperatura wody 31 C , powietrza 26 C.Bede chodzic z synkiem jak tylko podrosnie tak do 4-5 miesiecy...och juz bym chciala miec go na świecie....

yowka

co do tax credit ,, to ja zadnej formy nie wysylalam tylko zadzwonilam i podalam ze urodzilam dziecko , on wszystkie dane wklepal do komputra i kazal czakac na odpowiedz, ktora zreszta przyszla po 3 -4 dniach. I wlasnie dzis dostalam odp. 200f na miesiac - zawsze cos:-):tak:.Forme do child benefit to musialam wyslac + zalaczyc certyfikat urodzenia, ale tez juz odeslali ze wsio ok tylko teraz trzeba czekac.

Co do basenu to ja od czasu do czasu tez chodzilam na basenik poplywac gdzies tak to 8 miesiaca , potem stroj byl juz za maly :-D.a nie oplacalo sie kupowac nowego . Korzystaj ile sie da , a puchniesz pewnie dlatego ze sa takie upaly , bidulka . jeszcze troszkie i bedzie malenstwo z wami:tak::-);-).
papa

Ja juz nic nie pamietam jak to wszystko zalatwialismy, troche czasu minelo :) Dobrze sie przygotowac na to co nas bedzie czekac.

Tez bym sobie poplywala, ale na poczatku ciazy mialam rozne infekcje, bralam leki i teraz boje sie ze znowu by mi sie nawrocilo. A zgadzam sie z Toba yowka ze woda nie wyglada na czysta. I nie pociesza mnie widok facetow wskakujach w spodniach do kolan, ktorzy mocza tylko twarz pod prysznicem. Teraz sobie cwicze na tej duzej pilce, jak tylko moge na niej przesiaduje. A Kubus uwielbia ja przetaczac z jednego pomieszczenia do drugiego.
Zaczelam tez dzis lekcje z angielskiego, na razie lekcja zapoznawcza i ustalanie na jakim poziomie jestem. Bede chodzic z Kubusiem, wiec mlody sie troche oslucha. Podwojna korzysc.

a wiec kobitki z tym child tax credit to jest tak ze trzeba zadzwonic tam po urodzeniu juz i nam zalatwiono wszytsko przez telefon i po tygodniu przyszly papiery ze dostalismy ok 60 tyg czyli 240 miesiecznie wychodzi. work tax credit mielismy wczesniej tez ok 60 tyg. ja tak sobie mysle ze jak ktos ma work tax to nie trzeba miec formy do wypelnienia tylko zadzwonic i telefonicznie sie to zalatwia!!
Buziaczek my jak dzwonilismy wczesniej o papiery na work tax to czekalismy na nie dosc dlugo i z tego co pamietam to tam jest forma na work i child benefit odrazu to wypelnisz obie naraz sobie
a co do basenu to ja niestety nie pojde bo musieliby wypompowac wody troche z basenu hehe bo jak bym weszla poziom gwaltownie by sie podniosl heh ale namawiam tatusia zeby z Michasiem od 4 miesiaca chodzil :) a mamusia w tym czasie poszla by na aerobik albo na zajecia kicks-boxing (tak to sie chyba pisze :) - podobno prowadzi jakis polak wiec bede rozuemic co mam robic heh
Niunka znowu bediesz mi pomocna heh ty 5 jedziesz do Londynu wiec powiesz chyba co i jak co? ja zaczynam juz myslec gdzie sie tu wybrac do fotografa bo z tego co wiem czesto nie konczy sie na jeden wizycie bo wez tu dziecko zmus to otwartych oczu itd :-D moze sprobuje zrobic sama mu zdjecia tylko nie wiem czy uda mi sie je pozmniejszac na komuterze- ciemna jestem w tych sprawach
Yowka- tez mialam mega problem z puchnieciem a najbardziej stop i rak. po porodzie to mi sie nasililo, nie moglam chodzic prawie ale jak tylko pojawilo sie mleko w cycuchach to maly to jakby ze mnie wyciagnol, odpuchlam cala w jeden dzien, nawet twarz jakby mi sie zmniejszyla :))
ale nie bylabym soba jakby nie pomarudzila :zawstydzona/y: kupilam laktator, caly czas mialam wrazenie ze mam malo tego pokarmu, nie wiedzialm czy mam dawac butle czy nie no i ciagnelam tego cyca tym urzadzeniem chyba 30 min i wiecie co? 20 ml !! nie wiem juz co robic ehhh czasem chcialabym juz zrezygnowac i dawac sama butle ale czuje sie jak jakas wyrodna matka. :-( ok ide spac poki maly spi :) dzis ma 15 dni wiec zaczynam dawac mu wit d3, czekam az sie obudzi i dam mu kropelke do buziulki przed podaniem butelki.
buziaki i dobranoc

A wlasnie ta witamine D3 to przepisal Ci tutaj lekarz?Czy moze tak sama aplikujesz z Polski przywiezioną?Ciekawi mnie jak to jest tu z tymi witaminami...
Working wam zabrali jak dali wam child tax credit?Piszesz,ze mieliscie working..juz nie macie?Kurcze juz sie w tym gubię...

hej
ksiek:-) z ta witaminka d3 to bym jeszcze poczekala na twoim miejscu, no zreszta rob jak chcesz. ja osobiscie wstrzymalam sie bo tak mi doradzila kolezanka ktora jest pielegniarka i ma w tych sprawach doswiadczenie.
Ponoc witaminke mozna zaczac podawac po pierwszym miesiacu zycia , a napewno nie teraz kiedy sa takie upaly, Jak juz chcesz podawac to kochanianka nie w dzien tylko jak juz to wieczorem.

A co do zdjecia to tez mam z tym problemik , bo nie wiemy gdzie i jak?
Moze w,, Asda ,, , tam jest fotograf , moze tam probujemy.Ja chyba sie nie podejme robienia zdjecia sama , bo i tak z tego nic nie bedzie .Bo tez sie nie znam na takich trikach kopmuterowych

pewnie ze powem co i jak w Londynie:-);-)

reklama
no hej!!
z ta witamina to tez sama nie wiedzialam!! mam ja z Polski od mojego pediatry i kazali mi dawac od 15 dnia, ale ja oczywiscie jeszcze podzwonilam do kolezanek w Polsce co maja male dzieci i kazda mowi ze daje ale roznie od 15 dnia albo od 21, ehh kazdy mowi inaczej ale juz zacelam wedlug wskazowek pediatry wiec bede sie tego trzymac !!
a jeszcze co do tych benefitow - work tax nie zabieraja!! Yowka nie martw sie ja to sie tez dlugo polapac nie moglam z tym wszytskim, ale zadzwonisz poprosissz o tlumacza polskiego i wszystko sie wypytasz !!
Niunka Ty daleko mieszkasz od Asdy? bo czesto piszesz ze jedzisz tam na zakupy itd pytam bo ja mam jakies 15-20 min do asdy :) a ztymi zdjeciami to rzeczywiscie zapomnialam ze tam jest fotograf- tez tam sprobujemy
ok lece bo maly placze

Do góry