reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

potem fINANZAMT a jak przyjdzie decyzja z Finanzamtu to Ubezpieczalnia i wniosek o KBG.

dokladnie, z Finanzamtem tez bylo cos. I chyba nawet najpierw do finanzamtu a potem dopiero do KK.

dziewczyny, ja nie zawsze wszystko wiem dokladnie ;-) wiec nie sluchajcie sie mnie az tak bardzo, hihihihihi. Inne dzeiwczyny tez sie bardzo dobrze znaja! :tak:

a co do paszportu to nie pomoge bo moje dziecko jest kasztankiem :-)

reklama
Hey dziewczyny,

Bardzo przydatne informacje. Wlasnie robie sobie notatki, co i jak po porodzie i sa jak znalazl:tak: Dziekuje Wasm wszystkim. Ja tylko wkleje strone Ambasady Polskiej z informacja dotyczaca paszportow:

Informacja w sprawach paszportowych

poziomeczka pisalas, ze do Geburtsurkunde potrzeba "obywatelstwa" czy chodzi o ten papier?

Informacja w sprawie uzyskania poświadczenia posiadania obywatelstwa polskiego

No i jeszcze takie pytanko, bo ja bezpaszportowa dziewczyna jestem :-) czy on mi bedzie do czegokolwiek potrzebny, oczywiscie jesli chodzi o zalatwianie spraw maluszkowych? W tym roku do Bosni wjechalam i wyjechalam na niewaznym paszporcie :-D chyba nie ma sie czym chwalic, lubie adrenaline i juz :tak:

o, widze ze forum sie rozrasta!
Witam wszystkie nowe mamuski! Ja juz tu "stara" jestem tylko malo sie udzielam. Przyczyna prosta, maly bobasek w domu. Dla tych niewtajemniczonych, w sierpniu wczesniaka urodzilam, dzis wlasnie konczy ´3 miesiaca a powinien miec 1. Ale szybko nadrabia, juz jakies 5kg wazy, a urodzil sie 1470g! Je za trzech, pyzy juz ma zamiast policzkow no i drugi podbrodek. I marudzi, marudzi, drze sie itd. Takze, dziewczyny ktore w ciazy jeszcze: cieszcie sie jeszcze wolnoscia! Bo nie wiadomo jaki Wam sie bobas trafi. Moja corcia starsza to aniol przy nim byla. Jadla, spala, spokojnie wszystko, a ten zje i za 10 minut krzyczy. Kolke ma najprawdopodobniej, znowu mu kropelki daje, moze bedzie lepiej.
Co do ginekologow, to chyba tak polscy maja. Ja chodzilam do Truskolaskiego i tez przy drugiej ciazy zadowolona nie bylam. Wizyta krotka, na pytanie sobie zazwyczaj sama odpowiadalam, usg przedpotopowe no i ogolnie takie olewanie pacjentki. Byle szybko! Ale z tego co piszecie to Miechowiecki jeszcze "lepszy". Ja teraz zamierzam do austriackiego jakiegos sie przeniesc, ale poczekam do nowego roku, w koncu 2 miesiace temu na kontroli bylam i wszystko ok.
Patili, do Ciebie pytanko mam, bo nasze dzieci prawie rowne wiekiem, przynajmniej wg kalendarza. Ile Twoj synus mleka zjada? Bo moj juz prawie 1000ml dziennie! I tak chcialam porownac wzgledem rowiesnikow. No i ile wazy Twoj?
Dziewczyny, co robic zeby dziecko dluzsze przerwy nocne robilo? Bo moj sie budzi co 4godziny i troche to upier....e jest. Jak to u Was bylo?

Marynka nie wiem czy dobrze zrozumialam Twoj post, ale do Geburtsurkunde nie potrzebujesz poswiadczenia obywatelstwa. Wydaje mi sie, ze wystarczy po prostu dowod tozsamosci rodzicow lub paszport. Z racji tego, ze maz jest Niemcem, moglismy wybrac dla naszego malucha obywatelstwo. Zdecydowalismy sie na niemieckie i nie trzeba bylo jakis dodatkowych dokumentow przedkladac.

Asiunia moj Kilian byl wazony ostatnio 23.10 i mial 6630g przy 65 cm. Niestety nie pomoge z iloscia wypijanego mleka, poniewaz karmie go wylacznie piersia, wiec nie wiem ile zawsze uciumka. W ciagu doby je tak 6-8 razy po 10 min. Na brak snu nie narzekam; przedostatnia noc przespal w calosci od 20 do 8 rano! A ostatniej nocy spal od 20:30 do 6, zjadl i pospal do 9:30. I nawet nie wiem od czego to zalezy, poniewaz czasami przed snem chce obie piersi, a czasami pociumka z jednej 5 min i tez nocke przespi.

a co do paszportu to nie pomoge bo moje dziecko jest kasztankiem :-)

Tzn ... :confused:

Jutro ide po wyniki do dermatologa. Trzymajcie kciuki!

Kasztanek nazwa bioraca sie najprosciej z tego ze Austrijacy sezonowo na jesien i zime jedza kasztany i jest to najczesciej zjadana " przekaska"

Marynka
granice zniesli wiec raczej kontroli nie ma choc nam sie zdarzylo 10 km za granica austrijacka i wlasnie paszpoty chcieli . Normalnie to tylko potrzebujesz paski tam gdzie sa wymagane czyli poza unia europejska ale jak widac czasem kontroluja

HI. Dziewczyny ja juz na nowam mieszkaniu czyli w 21 dzielnicy.Urzadzanie,sprztanie itd. Szukam dobrego ortopedy,znacie jakiegos,ktorego mozecie polecic? Do dziecka,ma sie rozumiec!
Pozdrawiam wszystkie mamy ,nowe i i te "stare bywalczynie" i te ,ktore mnie pamietaja. :tak::-D

reklama
Do góry