Dziewczyny czy na Wäschepaketrejestruje się tylko w szpitalu czy gdzieś jeszcze? Ostatnio dopada mnie straszny nastrój, żle się tu czuje i coraz bardziej tęsknie za rodziną.
Tutaj chodzi o wyprawkę, tak? Ale na to chyba nie trzeba się rejestrować, tzn jak ja byłam zameldować się w szpitalu, gdzie będę rodzić, to pani mi dała listę z adresami i powiedziała, że mogę sobie tam pójść, spytała w którym Bezirku mieszkam, no i zakreśliła ten adres najbliżej mnie.
Co do samotności, mi na początku też było tu strasznie źle, wciąż ryczałam, że chcę wracać do Polski, nie znałam języka, nie umiałam się dogadać... Później poszłam na kurs niemieckiego, poznałam wielu nowych ludzi, podszlifowałam język, udało mi się znaleźć pracę w zawodzie i ogólnie jakoś tak zaczęło się układać
Tak więc głowa do góry!
Mam pytanie do pań, które chodzą do doktora Miechowieckiego: orientujecie się może, czy on wykonuje badanie Nackentransparenz? Jeśli tak, to ile kosztuje? (słyszałam, że u lekarzy, którzy je robią, to koszt 40€). Dzwoniłam przedwczoraj, ale lekarz ma urlop i będę mogła zadzwonić dopiero po weekendzie. Wiem, ze to badanie mogę zrobić za darmo w szpitalu, ale niestety nie bardzo mi to pasuje...
I jeszcze jedno pytanko, czy stosowałyście podczas ciąży kremy na rozstępy? Daje to coś, czy faktycznie nie warto tracić pieniądze?
Pozdrawiam wszystkie Mamy i Maluszki