reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

A powiedzcie mi, KBG pobieralyscie, badz pobieracie do miesiaca zycia dziecka wg schematu , czyli 12, 15, 20 30 ?? Czy moglyscie przesunac date ? Chodzi mi o to, ze kumpela ma przesunieta, jak jej sie konczy mutterschutz to dostanie te 20 miesiecy , a mi powiedzieli ze to niemozliwe , ze w przypadku cesarki odpadna mi 3 miesiace , - bo przez tyle otrzymywac bede wochengeld , i najlepsze ze ja i ona dzwonila , i mnie utwierdzili w przekonaniu ze to niemozliwe, a ja , ze tak moze byc .
I badz tu madrym .

AAA , Judith bylas juz w Waff ? bo moja szwagierka wczoraj mi mowila ze maja nowy program dla matek na Karenz do 3700 daja dofinansowanie , tez z Nova , ale cos tam jeszcze jest w nazwie, a ja zapomnialam , i to mozesz sama sobie wyszukac kurs, zaplacic, a oni ci pod koniec miesiaca przelewaja . Pod warunkiem ze Twoja beraterin sie zgodzi . Bo te inne to chyba sa do 2700€

reklama
O matko,ja juz nic nie wiem...Skomplikowane to wszystko...

Na szczęście najpierw m oj mąż wszystko tam pozałatwia,a my dojedziemy na gotowe;-)
Póki co zbieramy wszystkie dokumenty do przetłumaczenia.Trochę tego jest...

Paszportów nie mamy i na razie nie wyrabiamy.Musimy zapytać w gminie co z tym meldunkiem.

Ania to wyrabiajcie bo wszedzie beda chcieli dokument tozsamosci . Ty i maz mozecie z dowodami a dzieci???? Nawet przy meldunku potrzebny paszport dziecka
mrousse ja nic nie wiem na ten temat czy mozna przesunac

U mnie nieciekawie , bylam dzis w szpitalu bo mialam wrazenie ze mi kurcze zaworek puscil i wody wyciekaja , okazalo sie na szczescie ze to jakas dziwna infekcja ktora tak sie objawia niby powoduje ja zmiana hormonalna i dostalam antybiotyk

Jestem i ja :)

Co do meldunkow w Pl i tu to wiem ze nie mozna miec. zREZSTA ja w tym temacie nie pomoge bo jestem calkiem wymeldowana w Pl, jezdze bardzo zadko bo nie mam poco. Do lekarzy tam tez nie chodze wiec jak to wyglada z ecard w PL tez Nie mam pojecia. Ja z Polska mam malo do czynienia.

Mrousse pierwszy paszport dostaniesz w ambasadzie i czeka sie rowne 7 dni. Dostaje dzicko tylko na rok. A zeby dostac nastepny paszport czyli po roku musisz jechac do Pl i wpisac dziecko w urzedzie stanu cywilnego i musza ci wydac polski akt urodzenia i dopiero wtedy mozesz jechac do ambasady po 2 paszport. Srania z tym jak nie wiem co!!My to zalatwialismy i myslalam ze zwariuje, nie dosc ze sie czeka to trzeba do Polski specjalnie jechac, masakra!!!
A co do Waffu to nie bylam jeszcze bo KBG mam do lutego:) a o tej NOVIE to wiem bo wyczytalam w necie :-)

kathinka, do drugiepo paszportu nie trzeba miec peselu dziecka tylko trzeba miec polski akt urodzenia. Wiem bo wyrabialismy w czerwcu. Nie wiem poco takie wymogi spoko dziecko rodzi sie tu na miejscu, ale takie przepisy i nic na to nie da sie zrobic :baffled:

Kathinka
mam nadzieje,ze infekcja szybko minie,masz juz imie dla coreczki?

Naila wspolczuje z Kubusiem,moja (odpukac) wieczorami juz grzeczna i wogole taka skora do zabawy teraz ,tylko jak znikne z pola widzenia to zaczyna piszczec hihi,daj znac czy juz lepiej z synkiem ,biedaczek :(

Dziewczyny moje musze sie pochwalic dzisiaj pierwszy raz obrocila sie z pleckow na brzuszek:))))silna strasznie jest i probuje siadac,hm...cos tam wyczytalam ,ze jeszcze miesnie i kregoslup ma za slaby i nie powinna ,ale jak sama probuje?sama nie wiem,jak to u was wygladalo?

wygadam sie pierwsza ,ze nasza mrousse ma termin na cesarke 23 stycznia wiec bedzie Milolajek juz na swiecie:)
widzimy sie jutro mamuska:)ja karpatke zaczynam piec:)

Mamusie mam wazna sprawe,prosze doradzcie cos,moze ktoras miala podobna sytuacje:confused:
moja coreczka do kazdego pojdzie na raczki,smieje sie ,da sie zabawic ,a u mojej tesciowej od razu placze,jak tylko ja wezmie:( naprawde tylko u niej sie tak dzieje,hm...juz nie wiemy co mamy robic,tesciowa tez sie juz pare razy z tego powodu poplakala...nie dziwie sie wogole,ciezka sytuacje mamy ,w koncu to babcia...nie wiemy co mamy robic

Ostatnia edycja:
judith jak dostajesz akt urodzenia to masz pesel automatycznie a im o to chodzi :) ale z tym jechaniem do Polski specjalnie to tez uwazam ze przegiecie jest . Owszem zalatwisz to przez ambasade ale 100 euro nie twoje jak nie wiecej

Rosi
tak na 80% bedzie Laura a infekcja chyba juz sie cofa bo i juz dobrze ;) a Sophie jesli silna to czemu masz jej zabraniac , przeciez jej nie zmuszasz :) no i brawa dla malej ze taka zdolniacha. Nieprzejmuj sie tym co wyczytasz kazde dziecko ma swoje tempo i jest ono wpozadku dla dziecka i tu kropka

Powiedz czy taesciowa ma okulary albo ciemniejszy kolor wlosow od innych ??

Laura slicznie,moja znajoma ma coreczke o tym imieniu i mowimy do niej Laurka :)))
dziekuje,masz racje ,wlasnie malutka lezy i probuje sie za stope zlapac:)
Co do tesciowej to nie ma ciemniejszych i okularow tez nie nosi,perfumami sie nie psika...

reklama
Kathinka, ale powiem ci ze Igor nie ma numeru pesel :-)dostal polski akt bez tego numeru bo nie jestesmy w Pl zameldowani i w tym miejscu gdzie ma byc ten numer jest pusta rubryka.

Rosi co do tesciowej to moze jej nie lubi i dlatego. Dzieci same sobie wybieraja osoby do ktorych chca isc a ktore im poprostu nie pasuja. Igor tez nie lubial byc u mojej mamy na rekach pomimo ze nieba by mu uchylila. A teraz zostaje z nia bez problemow i widac ze ja polubil:-)to minie, nie martw sie!

Do góry