reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

m_b wszystkiego najlepszego rowniez od nas

Asiunia
a ja sie nie zgodze ze im starsze tym wolniej lapia .Chyba ze te 30 letnie ;)
Moj Max 3 lata mial jak poszedl do przedszkola i po 3 miesiacach juz mowil troche a po pol roku przedszkolanki bez problemu sie komunikowaly z nim
Nie ma tez czegos takiego jak mieszanie jezykow co wystepuje czesto u mlodszych dzieci . Maly od poczatku mowil albo w jednym albo w drugim jezyki , nigdy nie wtacil slowa w innym
Mojej znajomej syn poszedl do szkoly do 1 klasy bez jezyka ( nie byl oceniany w pierwszym roku z jezyka ) ale po roku panie i tak wystawily mu ocene bo swietnie sie porozumiewal

Wiele pedagogow tutaj jest zdanie ze jesli dziecko zna swoj ojczysty jezyk dobrze to potem nie ma problemow z obcym i uczy sie szybko wlasnie nie mieszajac, a maluszki czesto mieszaja i to dluuugo

Beabea a jestes pod opieka jakiegos specjalisty ???

JA obecnie nie wiem w co rece wlozyc. Wracam o 15 i obiad sprzatanie zabawa z dziecmi no i zamowienie na torta mam do tego . Gdzies chyba rozladowuje mi sie akumulator . Sam fakt ze musze godzine wczesniej wstawac juz mnie meczy hihi ale na praktyce dalej mam fajnei , do tego darmowe porady pedagogiczne wiec nim jeszcze kurs zaczne juz sie ucze wiele ciekawego, a nawet sama rozwiazalam ich jeden problem ;)
Ide troche polezec i do pracy

reklama
Kathinka, ja nie twierdze ze mam absolutna racje, pisalam z wlasnego doswiadcznenia no i z doswiadczenia znajomej. U mnie tak przynajmniej bylo, ze jak Nicole poszla do przedszkola to po polsku jeszcze malo mowila i moze dlatego miesza do tej pory. Zreszta, ona w ogole ze mna nie chce po niemiecku rozmawiac, a w przedszkolu za to po polsku sie nie odezwie. Wiem, bo jedna babka asystentka Polka byla i mi mowila.
A z drugiej strony, syn kolezanki tez poszedl w wieku trzech lat do przedszkola, tyle ze on wszystko juz po polsku mowil, i on znowu chcial, zeby mama mu tlumaczyla, co jakie slowo znaczy. Dopiero gdzies po poltora roku zalapal. Takze, przypadkow jest pewnie tyle co dzieci:-)

Dzieki wielkie za zyczenia:tak: Echhh kiedy to minelo? Dopiero mloda sie urodzila i walczylysmy z przystawianiem do piersi, a teraz walczymy z odstawieniem:rofl2:
Beabea wspolczuje
Co do jezyka, to ja slyszalam taka opinie, ze to wcale nie jest prawda, ze mlodsze dzieci szybciej sie ucza jezyka. Takie male dziecko ma duzo mniejszy zakres slow i od niego nie wymaga sie rozmowy na "powazne tematy". Ono potrafi mowic mama, tata itp w dwoch jezykach i dla nas to duzo:-p Moze cos w tym jest. Na pewno takie dziecko ma latwiej jesli chodzi o akcent.

Mb-1 zyczonka duzo zdrowka dla Laurki!I pelno zabawek i usmiechu:tak:

Kathinka tak jestem pod opieka reumatologa ale w Pl.Bylam ostatnio jak na urlop do kraju pojechalismy czyli koniec lipca/sierpien porobilam badania,dostalam leki...

Co do nauki jezyka to poki nie zobacze jak to jest w praniu to nie wypowiadam sie.Ciekawe jak z moimi maluchami to bedzie:dry:Nikolka juz dobrze mowi po polsku,mysle ze to dobrze jak dziecko ma juz opanowany w miare jeden jezyk,zeby zaczac nastepny,ale zobaczymy.Naokolo mowia ze szybko zalapie ten drugi,oby...czas pokaze.
Zasypcie mnie dziewczyny propozycjami prezentu urodzinowego dla 4-latki bo mi jakos zwoje mozgowe slabo trybia i mam metlik:crazy:
Jestesmy zaproszeni na urodzinki do corki sasiadow do Monki parku w Millenium city przy Handelski na niedziele.Musze oblukac jak takie przyjatka wygladaja bo rety...zacznie sie nam wkrotce:rofl2:
A tak wogole to wyczytalam ze jest tam w te sobote i niedziele Europafest
Millennium City
gdyby kogos zainteresowalo.
Ja sie pytam gdzie jest slonce?????
Mam nadzieje ze sprawdza sie prognozy i w sobote powroci ciepelko:-)

A tak wogole to dzien dobry!

Beabea np : glowa lalki do czesania ze spinkami i szczotka,
zestaw jakis z modelina , pelno ich w Müllerze,
Barbie z ubraniami lub Arielka ( podobno w modzie)
Polly pocket zestawy
a najlepiej mame spytac niech powie czym mala sie interesuje

Beabea, a moze jakas gra planszowa odpowiednia do wieku? Ale najlepiej to sie zapytac, bo np. moja corka, dziewczynka, a lalkami wcale sie nie bawi tylko pociagi lubi.

Widze temacik jezykowy u dzieci.Dwojka mojej siostry od poczatku(czyli od urodzenia) slyszeli 2 jezyki i jakos nie mieszali.W Pl mowili po polsku czy jak przebywaly z osobami mowiacymi w tym jezyku.A z kolei moj maly mieszal,rozmaiwal po polsku glownie z tata bo ze mna chcial po niemiecku.Te slowa co mu szybciej przychodzily do glowy to te mowil i zdanie naprawde komiczne wychodzilo.Rozmawialam w zeszlym roku ze sprachberaterin i powiedziala wtedy ,ze calkowicie mamy wylkuczyc niemiecki aby sie przestawil na polski domowy.Najgorzej,ze on wiedzial,ze rozumiem co mowi po niemiecku i nie chcial ze mna po polsku.Ale powoli,powoli i dalismy rade.Mlody sie przestawil.Poszedl do przedszkola i tez malo po polsku mowil.Czytalismy mu polskie bajki wiec zasob slow mial odpowiedni.Kazde dziecko jest inne ,znajomej syn tez poszedl malo mowiac i niemieckiego dlugo uzywl tylko i wymacznie w przedszkolu a w domu polski nieraz tylko pytak o jakies slowa ktorych nie rozumial.

witam wszystkie mamuski z wiednia...przylanczam sie jak mozna do temetu..jetsem aktualnie bezrobotna mama prawie 6letniego dziecka poszukujaca w ukropie pracki....mieszkam w 14b....

reklama
hej!!
U nas w porzadku, synus grzeczniutki takze nie narzekam:-) Dopadla nas tylko jakas okropna wysypka, pani doktor przepisala masc, stwierdzila, ze to normalne u niemowlakow i mam nadzieje, ze sie nie omylila, bo dzis rano to naprawde mnie ta wyspka przerazila... No nic, rano zobaczymy czy masc cos pomogla, czy to jednak cos innego :/

mb spoznione ale najszczersze zyczonka dla coreczki!!! Niech Ci sie chowa zdrowo:*:*:*

beabea niestety ja nie doradze co do prezentu... za czym dzieci w tym wieku teraz szaleja to nie bardzo sie orientuje. Ja w tym wieku oczywiscie mialam bzika na punkcie barbie :p:p

mamamarysi witaj serdecznie :) A jakiej pracy poszukujesz??

Do góry