reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Austrii

Mokito ojej, współczuję przeżycia :( Też muszęjuż być czujna, bo ostatnio zostawiłam małego na macie na kanapie, a jak wróciłam to leżał całkowicie w poprzek, a wyszłam dosłownie na chwilkę...
Szkoda z tą pracą, ale może jeszcze się do Ciebie odezwą? Fajnie, że mężowi udało się z grafikiem, u mojego nie ma niestety takiej opcji, cały dzień jestem sama ;/ Teraz bardzo chce żeby szef go zwolnił, to poszedłby sobie do AMS żeby mu dali jakieś oferty, albo sam będzie szukał czegoś innego.

Patili hehe na 'szóstce' miałam wujka :) Ja jestem z 'Zofiówki', to na drugim miasta ;) Baaaardzo Ci dziękuję za informacje! Teraz już rozumiem z tymi trzema opcjami, bo mi znajoma opowiadała, że płaciła tylko 5 tys wkładu własnego i że płaciła to już po otrzymaniu mieszkania, więc też się zapisaliśmy, nawet już nam wysłali projekt (super mieszkanko!!), ale wkładu było ponad 20 tys i chcieli żeby część wpłacić już od razu, więc zrezygnowaliśmy, nie mieliśmy tyle kaski. Może ta znajoma tylko wynajmowała, bez tej opcji wykupu. Ale teraz właśnie chcemy coś pomyśleć właśnie żeby na projekt się zapisać, poczekać trochę i dostać fajne mieszkanie. Też chcielibyśmy tą opcję co Ty masz, z opcją wykupu. Na pewno przejrzę stronki co mi podałaś, dziękuję :)

My teraz wynajmujemy z nieruchomości, to cenowo też nie jest aż tak źle, bo za mieszkanie 51m2 (2 pokoje) płacimy 510€ + media, nie przekraczamy 600€ miesięcznie.

ola8806 mieliśmy rybiki na poprzednim mieszkaniu, aż dziwne, bo mieszkanie było bardzo zimne, ale wilgotne, a one lubią wilgoć. W sumie za bardzo nic z tym nie robiłam, bo nie było ich jakoś bardzo dużo, ale trochę szperałam w internecie, że można zostawić na noc na podłodze tekturę czy jakiś kartonik z miodem, powinny wszystkie wyleźć na to.

reklama
Vixen Bank Austria przydziela mlodym rodzinom w Wiedniu kredyt na mieszkanie za 1%, wiec smieszne pieniadze. Splaca sie go dwa razy w roku przez 15 lat. Wysokosc kredytu wyliczana jest juz pod konkretne mieszkanie na podstawie wysokosci bodajze Baukosten, ktore dostajesz od GEnossenschaft.
No i fajnie miec kogos z J-bia!

Patili ooo super, tego nie wiedziałam! W takim razie tym bardziej jesteśmy zdecydowani i będziemy się rozglądać. Na razie mamy jedno dziecko, ale nie ukrywam, że marzę o dwójce, więc kiedyś większe mieszkanie by się przydało. Raz widziałam nawet we Wiedniu auto na rejestracjach z Jastrzębia :p

Vixen, właśnie ja tez czytałam o tym w necie. Te tekturki nic nie daja niestety, bo juz próbowalismy, kupowaliśmy też taki pułapki z dm. Nie ma ich dużo, ale mimo wszystko ja się brzydzę ich. Poza tym ostatnio jak segregowałam Zuzi ubranko, jedne chodził sobie po jej bodach i to mnie całkiem przeraziło:( czytałam że one lubią wchodzić, do książek, ubrań...maskara:( szukam jakiegoś sprawdzonego sposobu. Gdzieś na forum przeczytałam, że każdą jedną szczelinę trzeba dobrze zakleić. U nas jest dużo szpar w listwach panelowych więc widocznie tamtędy przechodzą. :(
Patili napisz mi na maila o tych mieszkaniach, może też coś poprzeglądam z mężem. Pisałam do ciebie ostatnio na priv.

Patili, oj to z nieba mi spadlas :-D Za tydzien ide do szpitala na pierwsze badanie to jest, Neckenfaltenmessung. Wiesz moze jak to wyglada? Mam zglosic sie wczesnie rano i zarezerwowac sobie cale przedpoludnie. Hmm co tak dlugo bedzie trwac ? :-)

Oprocz tego czy w Donauspital istnieje tzw. zwiedzanie, bo nic nie znalazlam na stronie. No i w koncu czy chodzilas do szkoly rodzenia a jesli tak to gdzie?
Kochana przepraszam za tak duzo pytan, ale jestem typem ciezarnych tych panikujacych :-D

Patili, chcę już teraz iść do pracy, bo to będzie moja pierwsza:tak:. Jestem świeżo po studiach, a że planujemy jeszcze 2 dzieci w dość małych odstępach czasu, to czekać za bardzo w moim przypadku nie ma sensu. Karenz dzielimy z mężem - on będzie rok i 2 miesiące, od stycznia.
Vixen89, po rozmowie z sąsiadką nastawiłam się bojowo i jutro jadę porozmawiać z ew. przyszłym szefem... Musi być ciężko całe dnie samej (choć podejrzewam, że większość mam tak ma). Mój mąż całe szczęście ma nieregularne czasy pracy (też w nocy, wieczorem). No ale to też ma swoje plusy i minusy...

ola8806 oj to nie wiem co jeszcze doradzić, u nas były tylko w kuchni i łazience, na resztę mieszkania na szczęście nie wychodziły. No a znów zaklejać wszystkie szczeliny to pewnie pracochłonne musiałoby być, a i tu nie ma pewności czy czegoś się nie pominie.

natalia7 miałam to badanie, ale nie robiłam go w szpitalu, tylko prywatnie u ginekologa. To jest usg, tylko takie bardziej szczegółowe, może trwać nawet koło godziny, bo lekarz wszystko bardzo dokładnie ogląda (chociaż moje aż tyle nie trwało). To jest coś jak badanie przezierności karkowej w Polsce, sprawdza czy dzidziuś nie ma np zespołu Downa (sprawdza się kość nosową i szerokość karczku chyba). Powinni też sprawdzić przepływy w pępowinie, serduszko, czy jest żołądek, pęcherz moczowy i inne narządy, pomierzyć długość kości udowej itd itd. Nie wiem czemu kazali Ci zarezerwować sobie aż całe przedpołudnie, może coś jeszcze będą robić :)

Mokito pewnie, trzeba kuć żelazo póki gorące. W takim razie życzę powodzenia, oby rozmowa była owocna :) Ja wracam do pracy w listopadzie 2014 dopiero, ale przyznam, że czasem to już bym chciała oderwać się od obowiązków domowych i wyjść do pracy :p Trochę ciężko jest tak cały dzień samej, ale już przywykłam. Do tego stopnia, że nawet jak mąż już jest w domu to chcę wszystko robić sama, bo mam w głowie jakieś takie myślenie, że przecież nikt mi nie pomoże... Mąż czasem jak ma zastępstwo to też wieczorami wychodzi jeszcze do pracy i wraca w nocy, ale najbardziej nie lubię jak mają wyjazdy - nawet blisko 400 km za Wiedeń, dalej niż mamy do Polski ;/ Mam nadzieję, że wkrótce uda mu się znaleźć inną pracę.

ola8806 ja non stop walcze z rybikami, kupilam w Polsce specjalne pulapki, miod z tekturka probowalam, uwazalam na wilgoc nic nie pomoglo. poddalam sie. zreszta przy dziecku nie wolno tego stosowac.

Patili moj mezulo w tym roku pierwszy raz byl na Tygodniu Kultury Beskidzkiej w moim rodzinnym Szczyrku i byl zachwycony. Mlody spal slicznie u babci wiec posiedzielismy do 1 w nocy ;-)

natalia7 i ja mialam to badanie w St. Josef-KH w Wiedniu, trwalo raptem 15 minut. Tak jak dziewczyny juz napisaly to odpowiednik polskiego badania przeziornosci karku, ktore ma wykryc ewentualne schorzenia u plodu. jak dla mnie jest ono nie potrzebne, moja znajoma w Polsce miala wynik - plod z zespolem Downa, a dziecko urodzilo sie calkowicie zdrowe. Dziewczyna cala ciaze rozpaczala i nie mogla sie z tym pogodzic...

Mokito trzymam kciuki!

Kurcze dziewczyny dobrze, ze napisalyscie o mieszkaniach, teraz i ja swiatelko w tunelu widze. Poki co jestem bardzo zadowolona, mieszkam w nowym budynku (12-letnim), mam winde i 20 m do Meidlinger Hauptstrasse, placimy ok. 650 euro ze wszystkimi rachunkami za ok. 52 mkw., ale marzy sie nam z mezulem mieszkanie wlasnosciowe. I kucze ten kredyt na 1% to super oferta, chociaz jestesmy sceptycznie nastawieni do kredytow, no ale 1% to 1%! Znalazlam tu jego oferte z MA 50:

Eigenmittelersatzdarlehen - Ein Prozent Landesdarlehen zur Wohnraumfinanzierung - Antrag

Moze ktoras z Was korzystala i moze mi ciut wiecej niz na stronce naszkrobac? ;-)

Dzięki dziewczyny za kciuki i życzenia... chyba się powiodło (99%)!!! Bardzo się cieszę :-) miłego dnia! Jedziemy właśnie dziś do Wiednia na 2 dni ;-)

reklama
dziewczyny OGLOSZENIE!!!:-)
gdyby ktoras szukala miejsca dla swej pociechy u Tagesmutter to moja Tagesmutter ma jeszcze wolne miejsca.
Moja Maja do niej chodzila przez 2 lata i bylam bardzo zadowolona. Od wrzesnia jestesmy w przedszkolu.
Tagesmutter w Wiedniu, w 21. bezirku, niedalego stacji U6 Floridsdorf.

Jakby co to wiadomosc na priva.
pozdrawiam!

Do góry