reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Meldunek już mamy. Mąż z niepełnosprawną córcią był pytać o miejsce w szkole specjalnej, ale musimy czekać na odpowiedź kierowcy z busa i za szkołę musimy płacić ok 150 euro , coś potem mają zwracać, ale nie wiemy . Za przedszkole też 60 miesięcznie , i chciałam zapytać czy to można odpisać od podatku za szkołę i za przedszkole .
jakie rachunki należy mieć? Wymagać?
Czy za śmieci też można? Czy 200 euro to na 4 osobową rodzinę to kosztują śmieci na miesiąc czy na rok?
Bo starsza córcia pojechała do Polski , do babci skończyć 1 klasę gimnazjum.
I czy za olej opałowy można zrobić zwrot czy odliczyć od podatku?
I co jeszcze można?Czy dojazdy do pracy można , i czy zwykły paragon wystarczy ze stacji czy trzeba coś więcej?
I jeszcze jedna inna ważna kwestia mam termin na 29 luty, 9 marzec , a lekarz , u którego byłam we czwartek powiedział , że na 15 marzec , więc jeszcze sporo.
I on nie pracuje w szpitalu, to Polak , ja nie umiem nic po niemiecku,ale od kilku dni spisuję słowa tematycznie z internetu i powoli się uczę , i nie wiem jaki będzie efekt-zobaczymy.
Następną wizytę mam na 17 lutego i też u niego i powiedział mi, że podbije mi to badanie z czwartku i następne i mając kartę ciąży z Polski z badaniami i resztę badań , to mogę się starać o to jakieś wychowawcze, chyba , że chciał mnie tylko zbyć?
Jak sądzicie?
I moje pytanie dotyczy tego, że jak jeszcze w ogóle nie jestem zapisana do żadnej położnej , ani do lekarza pediatry, ani do szpitala , to czy jak pojadę rodzić do pierwszego szpitala to czy się mną zajmą, czy odeślą z kwitkiem?
Bardzo się tego wszystkiego boję i do tego jeszcze bólu.
Bo im bliżej tym gorzej , a mieszkamy w małej miejscowości w Tyrolu.
Pozdrawiam was dziewczyny.
Magda

A czy tu tez dostaje sie taka paczuszke jak w polsce po urodzeniu dziecka w szpitalu z roznymi probkami...gazetkami.czy nie ma czegos takiego???;)

Madziulaczek najpierw lekarz niech ci przepisze wszystkie badania do mutter kind pass bo to wazna rzecz. Jestes ubezpieczona zapewne u meza wiec masz e card takze jak masz ubezpiexzenie i wszystkie badania w MKP w czasie ciazy i oczywiscie stale zameldowanie w austrii to jak najbardziej bedziesz dostawac pieniadze na dziecko a troche sie dostaje.
Jezeli choci o szpital to w mniejszych miastach przynajmniej u mnie tak jest to do szpirala dopiero skierowanie dostaniesz w 37tyg ciazy i tam na badania itd nie trzeba nic wczesniej robic to samo z pediatra dopiero jak dziecko sie urodzi. W kazdym szpitalu po okazaniu e carty maja obowiazek cie przyjac. A co do poloznej to nie jest obowiazek ja sie u zadnej nie zapisywalam.

reklama
Do góry