reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Oo ja właśnie też się tym interesuje , mam zamiar w poniedziałek do waffu zadzwonić i termin zrobić , ja wiem tyle że waff płaci za ciebie 100% kosztów kursów Ale tylko do 2700euro jeżeli chcesz na karenz ausbildung robić :) to może podaj swojego Facebooka to ciebie zaprosimy do grupy

reklama
Bubcia501 Bildungskarenz a to co oferuje Waff to dwie różne rzeczy. Bildungskarenz to urlop który bierze się w pracy na podniesienie kwalifikacji. Znajoma poszła do szkoły i przez rok była na takim Karenz, normalnie wtedy dostaje się wynagrodzenie tylko nie wiem czy 100% czy mniej.
To o czym piszesz to program z Waffu Karenz und Wiedereinstieg - mogą z niego skorzystać mamy, które przebywają na Karenz i wcześniej były zatrudnione w At. Ja korzystałam z takiego programu, warunkiem jest żeby zapisać się na niego będąc jeszcze na Karenz i potem są dwa lata na zrobienie kursów. Najpierw za kursy płaci się samemu, a po ukończeniu i przesłaniu dokumentów Waff zwraca 100% kosztów

Vixen89 super dzięki za informację, dobrze wiedzieć ja to narazie na necie tylko czytałam bo ja dopiero w ciąży jestem Ale mam zamiar wybrać się do waff i się dowiedzieć dokładnie, czyli jak się zapisze na kurs już pod koniec np karenz to co wtedy z praca ? Wtedy pracuje Do konca kursu normalnie czy nie? A ty jaki wariant karenz miałaś i kiedy zaczelas kurs ?

Ja zapisywałam się na ten program pod sam koniec Karenz, wróciłam normalnie do pracy a kursy robiłam wieczorami. Można oczywiście zapisać się dużo wcześniej i kursy robić będąc jeszcze w domu. Na Karenz byłam 16 miesiecy i tak jak piszę, w Waffie składałam wniosek na kilka dni przed powrotem do pracy, kurs zaczęłam jakoś tydzień po powrocie do pracy

O super jeszcze raz dzięki za info, bo ja tak kombinowalam jak to zrobić i co z dzieckiem jak będę kursy robiła Ale w takim razie dziecko pójdzie do przedszkola i ja mogę kurs zacząć

Nie ma za co :) Ja z tego względu wybrałam kurs wieczorny żeby mąż mógł mi z dzieckiem zostać, bo jak synek był w przedszkolu, no to ja w pracy, więc kurs rano odpadał.

No tak to jest chyba najlepsze rozwiązanie, ja to w ogóle bym nie chciała już wracać do tej pracy w której jestem dlatego muszę się zastanowić jak to zrobić żeby zrobić ausbildung i żeby tu nie wracać

A może się orientujecie jak jest z arbeitslosgeld po karenz? Czy przysługuje jeżeli przed karenz przepracowalam wystarczająco czy liczy się jakbym w ogóle przez ten karenzzeit nie pracowała?

reklama
A to tak się nie da, a przynajmniej w przypadku Waffu, musisz mieć zaświadczenie od pracodawcy kiedy wracasz do pracy, chyba że wrócić na chwilę i się zwolnić

Do góry