reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

vixen89 dziękuje bardzo:)
Odnośnie Karenz, jest jakieś min lub max? Bo już tyle różnych wersji słyszałam.. A co jeśli chodzi o pieniążki? Oni to jakoś wyliczają na podstawie pensji ile później się dostaje czy jak? Bo to też dla mnie zagadka. W ogóle może znacie np. jakiegoś doradce do którego można się zwrócić z tymi pytaniami? :-)

reklama
Dziiubaa odnośnie wysokości Wochengeld pisałam dosłownie jedną lub dwie strony wcześniej, to możesz sobie zerknąć. Wochengeld dostajesz będąc na Mutterschutz. Tu warianty Karenz: Kinderbetreuungsgeld-Varianten | Arbeiterkammer Generalnie masz prawo wybrać który chcesz. Kwota Karenz nie jest zależna od Twoich wcześniejszych zarobków, nawet nie pracujące wcześniej mamy dostają :) Oprócz macierzyńskiego (Kinderbetreuungsgeld) przysługuje jeszcze rodzinne (Familienbeihilfe). Jak chcesz to mam namiary na polską księgową, która załatawia wszystkie papierkowe rzeczy. Przyjechała do mnie do domu, wzięła wszystkie potrzebne dokumenty i złożyła wnioski.

Ostatnia edycja:
Dziiubaa a ja pozwolilam sobie skopiowac jeden z moich wczesniejszych postow na nurtujace Cie tematy:

Familienbeihilfe - zostaje przyznana niezaleznie od wysokosci zarobkow rodzicow do pelnoletnosci dziecka; obywatele z UE musza miec uregulowany status pobytu w Austrii (Anmeldebescheinigung); mieszkaja w Austrii i dziecko na stale przebywa w Austrii.

Kinderbetreuungsgeld wymogi:
- przyznana Familienbeihilfe;
- stala rezydencja wnioskujacego rodzica oraz dziecka w Austrii;
- identyczne miejsce stalego zameldowania (rodzic wnioskujacy i dziecko);
- wykonanie badan z Mutter-Kind-Pass;
- Anmeldebescheinigung dla obywateli z UE;

Pamietajcie!!!, ze Karenz nie pokrywa sie z KBG!!! Oraz, ze w czasie pobierania KBG jestescie normalnie ubezpieczone. Jezeli KBG sie skonczy, a Wy uzgodnilyscie z pracodawca dluzsza Karenz, to wtedy musicie ubezpieczyc sie u meza. O Karenz trzeba powiadomic pracodawce do 8 tygodni po porodzie - przysluguja max 2 lata.

hej dziewczyny, mam prośbę - możecie polecic internistę (może byc polski).W KMP jedna strona musi byc przez niego wypełniona - przegapiłam. U kogo byłyście? Dzięki z góry.

Magdalena ja też przegapiłam to badanie i go nie miałam. W miejscu tej pieczątki z tyłu mam pieczątkę od ginekologa i normalnie przyjęli w WGKK. Dlatego nikogo nie polecę, bo nie byłam, ale może jakaś inna mama poda namiary :)

magdalena6 ja bylam u internistki i kardiologa w jednym, mialam robione EKG serca :-) Pani doktor nazywala sie Claudia Sebald i miala najblizszy wolny termin w Wiedniu, inni lekarze Innere Medizin mieli najblizsze terminy po 3 tygodniach. Oczywiscie bylam ze skierowaniem od lekarki 1. kontaktu.

Ostatnia edycja:
reklama
Magdalena ta strone wypelnia lekarz rodzinny - Allgemeinarzt. Polecam storne praxis.at lub docfinder.at na znalezienie lekarza w swoim bezirku.

Dziiubba syn mojej sasiadki chodzi do przedszkola z Kiwi w DonauCity - sa bardzo zadowoleni. Jedyne co trzeba brac pod uwage to fakt, ze nie wypelniaja oni strikte programu przewidzianego przez kuratorium dla przedszkolakow i rodzice przed pojsciem dzieci do szkoly musza z nimi cwiczyc pewne rzeczy indywidulanie.

Ostatnia edycja:
Do góry