reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Kaśqu a co masz na myśli jeśli chodzi o te 182 dni? Wochengeld?
Bo FBH może zamiast Ciebie w razie problemów brać mąż, a jak już będziecie mieć FBH na dziecko to i KBG :)
Musisz wyrobić Anmeldebescheinigung, do tego będzie potrzebne ubezpieczenie i meldunek stały w AT. Jak już będziesz mieć wszystko uregulowane z ubezpieczeniem to nie powinno być problemu z wyrobieniem tego żółtego papierka :)
Na kiedy masz termin??

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

reklama
Mi to raczej się nie b edzie należało bo tak jak wspomniałam ja cały czas jestem zatrudniona w PL i tu musze mieć ubezpieczenie. A co do tego 182 dni to już tłumaczę. Dla dzieciaczków które urodzą się po 1 marca 2017 r przewidywane są różne zmiany i tak o to jeśli Mój Mąż będzie chciał się starać o rodzinne na dziecko to:
Jakie zmiany nastąpiły w przypadku obowiązku zatrudnienia oraz w obliczaniu wysokości zasiłku rodzinnego uzależnionego od wynagrodzenia dla dzieci, które urodziły się po 1 marca 2017 roku?

Rodzic ubiegający się o Kinderbetreuungsgeld w tym wariancie musi być zatrudniony przez 182 dni kalendarzowe przed narodzeniem dziecka lub przed rozpoczęciem okresu macierzyńskiego. Dodatkowo musi odprowadzać składki na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. Do obliczenia wysokości świadczenia kasa chorych bierze pod uwagę zarobki z roku poprzedzającego narodziny dziecka.

niewiem czy ja to wszystko dobrze zrozumiałam bo próbuje to rozgryźć czy w ogóle Mężowi będą przysługiwały jakieś pieniądze na dziecko czy jeżeli był na bezrobociu to już nie

Kaśqu nie widze całości, ale z tego co czytam to pewnie chodzi KBG zależne od dochodów.
Einkommensabhängiges KBG jest obliczany na podstawie dochodów bo to więcej niż maksymalne standardowe stawki :)
Są jeszcze inne niezależne i te dostaną mamy zarówno pracujące jak i bezrobotne :) możesz wrzucić link do całości??

A jest jakieś rodzinne co jest niezależne od dochodów i co dostaję Tata na dziecko ? bo w moim przypadku sytuacja bardzo skomplikowana więc niewiem czy któremu kolwiek z nas nędzie się coś należało

Nooo spokojnie... to o tym zależnym od dochodów :)
Was obejmie niezależny wybrany wariant czyli ten w dniach :)

reklama
Kaśqu, żeby dostać rodzinne w najprostszy sposób, dziecko musi być tutaj i mieć wspólny stały meldunek z rodzicami. Z automatu FBH jest przyznawane na mamę, ale może też na tatę jak mama się "zrzeknie" ;) Jak będziesz mieć to całe Anmedebescheinigung to z niczym nie powinno być problemów nawet na Ciebie. Teraz po porodzie z automatu przychodzi list z Finanzamtu i proszą o dosłanie potrzebnych dokumentów. Zazwyczaj akt urodzenia dziecka, Anmelde mamy i dziecka i numer konta :)
Jest mnóstwo osób w Austrii, które pracują za granicą, a tutaj mają rodziny. Chociażby w Niemczech czy na Słowacji

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry