reklama
Drogie mamy, mam pytanie odnosnie prowadzenia ciazy w austrii. Jestem w 10 tc, mieszkam w Austrii ale jeszcze przez jakis czas nie mam tu ubezpieczenia (jestem na wychowawczym i jestem zatrudniona w polsce). Chcialabym sie dopisac do ubezpieczenia wkrotce meza i tu chodzic do lekarza. Wiecie moze jak to jest gdybym.jednak pozniej urodzila w polsce? Lekarz z polski powiedzial mi ze jesli bede.miala ubezpieczenie europejskie to kazdy szpital w Pl musi mnie przyjac. Co jednak na to tutejsza kasa?
karolask87
Moderatorka
Happy tak, fotki niektore z sesji
Pociesze Cie ten lek to chyba chwilowy bedzie, u nas jak Lura zaczela kojarzyc osoby i rozrozniac dobrze swoich od obcych to tez tylko do mamy, ale przeszlo jej jakos po miesiacu... Za to wrocilo w 11nastym ze zdwojona sila i to jest chyba ten prawdziwy lek separacyjny, a wczesniej to byl zwykly strach przed nowymi twarzami Teraz jak tylko kogos zobaczy to odrazu sie uczepia mamy i zaraz chce na rece nawet jak juz kilka dni kogos widzi codziennie jak teraz w PL
Bielucha tu nie ma, ja tez z PL przywoze jak anet, cyba ze znalazlas juz dzies Anet to dawaj znac
Anitaka kiecke dostala w prezencie kiedys, ale to tez szyta na zamowienie u jakiejs projektantki z Nowego Targu czy cos. Narzeczona chrzestnego jej robi takie prezenty wyszukane zawsze
Mialam szyc na roczek i nie musialam hehe
Pociesze Cie ten lek to chyba chwilowy bedzie, u nas jak Lura zaczela kojarzyc osoby i rozrozniac dobrze swoich od obcych to tez tylko do mamy, ale przeszlo jej jakos po miesiacu... Za to wrocilo w 11nastym ze zdwojona sila i to jest chyba ten prawdziwy lek separacyjny, a wczesniej to byl zwykly strach przed nowymi twarzami Teraz jak tylko kogos zobaczy to odrazu sie uczepia mamy i zaraz chce na rece nawet jak juz kilka dni kogos widzi codziennie jak teraz w PL
Bielucha tu nie ma, ja tez z PL przywoze jak anet, cyba ze znalazlas juz dzies Anet to dawaj znac
Anitaka kiecke dostala w prezencie kiedys, ale to tez szyta na zamowienie u jakiejs projektantki z Nowego Targu czy cos. Narzeczona chrzestnego jej robi takie prezenty wyszukane zawsze
Mialam szyc na roczek i nie musialam hehe
karolask87
Moderatorka
Witaj Paulina
Jesli bedziesz przypadkiem w PL i tam urodzisz nie bedzie problemu, ale jesli KK dojdzie do tego ze to wszystko bylo planowane moga nie pokryc kosztow itd. Po drugie zastanow sie czy chcesz, zeby obcieli Ci potem swiadczenia tutaj, czy napewno chcesz rodzic w PL (teraz po zmianie jakiejs tam ustawy czy konwencji nie pamietam dokladnie co to bylo, moze byc poprostu "nieludzko"), o szczepieniu maluszka zaraz po porodzie nie wspominajac...no i potem cala papierologia do nadrabiania. Tutaj sa super polskie polozne i nie ma sie czego bac
Jesli bedziesz przypadkiem w PL i tam urodzisz nie bedzie problemu, ale jesli KK dojdzie do tego ze to wszystko bylo planowane moga nie pokryc kosztow itd. Po drugie zastanow sie czy chcesz, zeby obcieli Ci potem swiadczenia tutaj, czy napewno chcesz rodzic w PL (teraz po zmianie jakiejs tam ustawy czy konwencji nie pamietam dokladnie co to bylo, moze byc poprostu "nieludzko"), o szczepieniu maluszka zaraz po porodzie nie wspominajac...no i potem cala papierologia do nadrabiania. Tutaj sa super polskie polozne i nie ma sie czego bac
Dziekuje za odpowiedz dla mnie problemem jest bariera jezykowa :/ niestety nie mieszkamy w duzym miescie tylko niedaleko Amstetten i poki co, to nie mam zielonego pojecia czy gdzies tutaj sa jakies polskie polozneWitaj Paulina
Lilka455
Fanka BB :)
Nie chce zmyslac, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że 4 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu nie można już opuszczać terenu Austrii jeśli tu jest prowadzony i planowany poród w przeciwnym wypadku traci się świadczenia (nie wiem które dokładnie)
aniag78
Fanka BB :)
Witaj Paulina! A skąd dokładnie jesteś? W Melk jest bardzo dobry oddział położniczy, pracuje tu kilku Polaków i Słowaków, po angielsku też bez problemu się dogadasz W Polsce bym nie rodziła. Po pierwsze nie traktują tam kobiet po ludzku, po drugie papierkologia, a po trzecie jak się papiery nie będą zgadzać, to obetną świadczenia. Poza tym, uważam, że w razie (odpukać) jakichś komplikacji, to lepsza opieka jest tu, niż w Polsce.
My mieszkamy w Seitenstetten. Chcialabym znalesc jakiegos dobrego lekarza, najlepiej polaka. Orientujecie sie moze czy gdzies w naszej okolicy taki przyjmuje?Witaj Paulina! A skąd dokładnie jesteś? W Melk jest bardzo dobry oddział położniczy, pracuje tu kilku Polaków i Słowaków, po angielsku też bez problemu się dogadasz W Polsce bym nie rodziła. Po pierwsze nie traktują tam kobiet po ludzku, po drugie papierkologia, a po trzecie jak się papiery nie będą zgadzać, to obetną świadczenia. Poza tym, uważam, że w razie (odpukać) jakichś komplikacji, to lepsza opieka jest tu, niż w Polsce.
karolask87
Moderatorka
No kobitki jesteśmy po bilansie roczniaka
Happy możesz mi podać namiary na tego lekarza jeszcze raz? Nie było dzisiaj naszej lekarki i w zastępstwie była inna pi*** nie lekarka bo tak mi ciśnienie podniosła...
Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk
Happy możesz mi podać namiary na tego lekarza jeszcze raz? Nie było dzisiaj naszej lekarki i w zastępstwie była inna pi*** nie lekarka bo tak mi ciśnienie podniosła...
Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk
reklama
Dr Helmut Roi, Wilhelm Weber Weg 1, 1110 Wien 01 3262507.
Panie ktore pracuja w recepcji trzeba brac z przymrozeniem oka... Wydaje mi sie ze w Wiedniu jest coraz mniej lekarzy pierwszego kontaktu a coraz wiecej pacjentow... Warto miec przygotowane pytania... Ale i tak polecam dr Roi. Nawet u prywatnego czekalismy wczesniej prawie godzine...
U nas lek separacyjny, raczkowanie a raczej proby w lozeczku i chyba dziasla swedza... Noce slabe jak na poczatku a myslalam ze to w 8 miesiacu kryzys przychodzi...
Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom
Panie ktore pracuja w recepcji trzeba brac z przymrozeniem oka... Wydaje mi sie ze w Wiedniu jest coraz mniej lekarzy pierwszego kontaktu a coraz wiecej pacjentow... Warto miec przygotowane pytania... Ale i tak polecam dr Roi. Nawet u prywatnego czekalismy wczesniej prawie godzine...
U nas lek separacyjny, raczkowanie a raczej proby w lozeczku i chyba dziasla swedza... Noce slabe jak na poczatku a myslalam ze to w 8 miesiacu kryzys przychodzi...
Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom