reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

sylwia-lesiak pisze:
Ja JAsiowi wczoraj po raz pierwszy dalam troszke zupy ( mimo ze skonczyl 6 miesiecy to od 5 dalam, tam na poczatek) Jak dlugo same wazywne dawac??I po jakim czasie wprowadzis np deserek??

ja dawalam Kubie na poczatku owoce, pozniej zupki.........ale podobno gotowane warzywa mniej uczulaja bo maja mniej alergenow........deserek taki jak np. jabko z marchewka czy z dynia np. moze sz dawac juz teraz.......ja robilam tak, ze dawalam mu przez 2 dni cos, potem przerwa dwa dni za zbadanie czy nie ma jakis oznak alegii i pozniej znowu i tak z kazda nowoscia, od 7 miesiaca Kuba je juz dwa posilki, obiadek i deserek plus cycyus.......

reklama
Ja teraz własnie pomału wprowadzam Mai nowe jedzonko, w tym tygodniu pijemy soczek jabkowo- marchwiowy i chyba jej smakuje. A na pojutrze mamy zupke jarzynowa.

a to ja z Majeczką
10003110em.jpg

SYlwia wtrącę się jeśli mogę , ale wg mnie powinnac zaczekac z wprowadzaniem nowości az dziecko skończy 6 miesięcy. Ja wiem , ze kusi, ale dla dziecka jest najlepiej jak sie z tym nie śpieszy. Takie wczesne wprowadzanie nowości często kończy sie alegią, a wtedy zaczynają sie schody.

sylwia-lesiak pisze:
Ja JAsiowi wczoraj po raz pierwszy dalam troszke zupy ( mimo ze skonczyl 6 miesiecy to od 5 dalam, tam na poczatek) Jak dlugo same wazywne dawac??I po jakim czasie wprowadzis np deserek??

Sylwia dane dot. miesiąca na opakowaniu tyczą się dzieci karmionych sztucznie. Ty mimo tego, ze twoje dziecko ma skończone 6 m-cy wprowadzasz dania od 4 m-ca. Na takiej zasadzi to działa. Za miesiąc gdy twój szkrab bedzie miała 7 skończne ty zaczniesz dawać od 5 m-ca.
Zaczynaj od dań jednoskładnikowych. W razie alegrii bedziesz wiedziała czego nie podawac. Zacznij np tak jak pisała Joasia od jabłuszek , bąd zmarchewki. Póżniej jeżeli oczywiście nic sie nei bedzie działo, połącz te dwa składniki i podaj dziecku. Stopniowo dodawaj kolejne. Jeżeli bedziesz miała watpliowści co dalej robić zaopatrz się w odpowiednie materiały w których jest sporo o zyweniu niemowlą. Wypełniałaś ankiety w szpitalu? Jezeli tak to powinnaś dostac broszurki, książeczki od np Gerbera. W pudełkach które dostalam ze szpitala jest mnóstwo info o tym co i kiedy wprowadzac. Jeżeli bedziesz miałą jakieś pytania to wal jak w dym ;) Aha i najwazniejsze , zaczynaj wprowadzac nowości od góra 3 łyżeczek i stopniowo zwiększaj. Nigdy całego słoiczka. ;)

Wiecie ja juz dawalm jasiowi troszke jablka- jak mama najadla sie czekolady i nie mogl zrobic ( jasio oczywiscie) kupki i nic mu nie bylo. W sobote mil biegunke wiec dostal marchewki i tez mu nic nie bylo, wiec dalam mu dzis marchewkowa z ryzem i zjad -nic nu mie jest

sylwia-lesiak pisze:
Wiecie ja juz dawalm jasiowi troszke jablka- jak mama najadla sie czekolady i nie mogl zrobic ( jasio oczywiscie) kupki i nic mu nie bylo. W sobote mil biegunke wiec dostal marchewki i tez mu nic nie bylo, wiec dalam mu dzis marchewkowa z ryzem i zjad -nic nu mie jest

tylko pamietaj ze ryz zatwardza.........i marchewka tez....trzeba uwazac!!!

reklama
Do góry