reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Beata, żeby zabrać dziecko za granicę musisz mieć dla niego paszport. Zadzwoń do urzędu, który wydaje u was paszporty i tam ci wszystko wyjaśnią. Kiedyś wpisywali dziecko do paszportów rodziców, a teraz trzeba zrobić oddzielny da malucha.:tak:

Agnes, czapeczka świetna, a Oliwka jak zwykle boska! :-)

reklama
Znalazłam coś takiego w necie Beata:
Wszyscy obywatele Polski, aby przejechać przez granice potrzebują paszportu lub dowodu osobistego nowego albo starego wzoru. Osoby, które nie ukończyły 16 roku życia, uprawnia także wpis do paszportu rodzica lub opiekuna prawnego, pod którego opieką odbywają podróż. Jednak wpis do dowodu osobistego nie wystarczy aby dziecko mogło wyjechać poza granice Polski.

Są jednak wyjątki od tej zasady - tak jest na przykład przy przekraczaniu granic z Republika Czeską i Republiką Słowacką. Ale dotyczy to wyłącznie osób, które są zameldowane w miejscowościach objętych tzw. pasem małego ruchu granicznego. Miejscowości te wymienione są w umowach o małym ruchu granicznym z tymi właśnie państwami.

czyli wychodzi na to że musisz wyrobić małemu paszport :tak::tak::tak::tak:

Myszunia dzięki za informacje, no to nie zdąrzę mu wyrobić paszportu. No trudno....
My w zeszłym roku w wakacje nie zdążyliśmy wyrobić paszportu dla Piotrusia i nie mogliśmy pojechać za granicę :zawstydzona/y: A znaleźliśmy taką fajną ofertę last minute na Majorkę :-(
No i paszportu nadal nie wyrobiliśmy :baffled:, ale przed wakacjami chyba się o to postaramy, bo nigdy nie wiadomo co wypadnie. :eek:

Paszporty dla maluchów robią szybciej, bo one są chyba krócej ważne ze względu na to, że wygląd dziecka się zmienia. Nie pamiętam już ile trzeba czekać.
Wiem, że można złożyć wniosek o zrobienie paszportu chyba na 5 lat, ale pani z którą o tym rozmawiałam odradzała mi, bo podobno i tak trzeba zmienić jeśli zdjęcie w paszporcie nie pokrywa się z aktualnym wyglądem dziecka. A maluszki przecież szybko rosną. ;-)

No ale do Niemiec to na dowód można. A ja i Radek mamy już nieważne paszporty żeby go wpisać... No tylko życie utrudniają ludziom :no::wściekła/y:

reklama
my już po zakupach i spacerku:tak:
wieje u nas tak że głowę urywa:szok:
muszę zabrać się za obiad i sprzątanie w tych szafkach tylko mały gangreniak nie chce spać:no::no::no::no:a jak nie śpi to marudzi:sorry:ach te zęby:eek::eek::eek::eek:

Do góry