reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
i jesli moge was prosic o razszyfrowanie skrutów z morfologi co oznaczają HCT(tego mamy za mało)
MCHC (tego za duzo)
PCT (za duzo)
LYMPH (za duzo)

i mam pytanko kolejne mały ma hemoglob. 10,6 norma to (9,6-12,8)
i zelazo we krwi 81,4 norma to (53-167)
i stwierdzono anemia i kazą podawac zelazo czego jeszcze nie zrobiłam bo mi sie to wydaje niepotrzebne ????????
HCT - hematokryt Odzwierciedla wyniki erytrocytów
MCHC -Średnie stężenie hemoglobiny w krwince-Może być obniżone przy niższym MCV. Wzrost jest ograniczony zawartością hemoglobiny w erytrocytach.
LYMPH limfocytyich liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki, przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła, różyczka, choroby immunologiczne. Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe.

PCT to nie czasem PLT Płytki krwi - z nadpłytkowością (trombocytozą) mamy do czynienia w przypadku różnych przewlekłych stanów zapalnych, po wysiłku fizycznym, w niedoborze żelaza, po usunięciu śledziony, w ciąży, w przebiegu niektórych nowotworów. Zdarza się też tzw. nadpłytkowość samoistna. Częściej spotyka się małopłytkowość (trombocypenią) spowodowaną np. skutkami ubocznymi niektórych leków, niedoborami witaminy B12 lub kwasu foliowego, infekcjami, nowotworami i innymi chorobami.

Tyle znalazłam

Heksa najlepiej wrzuć hasło na google i napewno znajdziesz bardziej szczególowe info - ja niestety nie powiem ci co oznaczają te wyniki bo się na tym nie znam - najlepiej pokaż je lekarzowi:tak:

tak do lekarza odziemy ale dopiero w poniedziałek jak bede miała wyniki z posiewu tak pytałam zeby sama dla siebie cos wiedziec.......
mały juz długo choruje powinnam sie znac ale ciągle nie jest tak jak byc powinno

Dzieki za odzew.
A czym zakwacic 3-m-siecznemu mocz??

heksa - Szymo i Natalia słodziaki straszne:tak::tak::tak:
co do wyników , to dla mnie jedna wielka niewiadoma więc
nie pomogę

Elcia12 - witaj , witaj:-)

Ja czekam aż duży synu wróci za szkoły i zaraz mnie szlag trafi od tego czekania, bo powinien być godzinę temu:crazy: ale mu nagadam, że jest nieodpowiedzialny:angry::angry::wściekła/y::wściekła/y:
Ziemniaki mu ostygną;-)

Dzien dobry wszystkim
Heksa-te fosforany bezpostaciowe swiadcza wlasnie o kwasowosci moczu.
Anemie mogli stwierdzic na podstawie jaosci krwinek czerwonych(nie tylko ilosci).Moze skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem dla pewnosci;-)

reklama
Do góry