reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
i jesli moge was prosic o razszyfrowanie skrutów z morfologi co oznaczają HCT(tego mamy za mało)
MCHC (tego za duzo)
PCT (za duzo)
LYMPH (za duzo)

i mam pytanko kolejne mały ma hemoglob. 10,6 norma to (9,6-12,8)
i zelazo we krwi 81,4 norma to (53-167)
i stwierdzono anemia i kazą podawac zelazo czego jeszcze nie zrobiłam bo mi sie to wydaje niepotrzebne ????????
HCT - hematokryt Odzwierciedla wyniki erytrocytów
MCHC -Średnie stężenie hemoglobiny w krwince-Może być obniżone przy niższym MCV. Wzrost jest ograniczony zawartością hemoglobiny w erytrocytach.
LYMPH limfocytyich liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki, przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła, różyczka, choroby immunologiczne. Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe.

PCT to nie czasem PLT Płytki krwi - z nadpłytkowością (trombocytozą) mamy do czynienia w przypadku różnych przewlekłych stanów zapalnych, po wysiłku fizycznym, w niedoborze żelaza, po usunięciu śledziony, w ciąży, w przebiegu niektórych nowotworów. Zdarza się też tzw. nadpłytkowość samoistna. Częściej spotyka się małopłytkowość (trombocypenią) spowodowaną np. skutkami ubocznymi niektórych leków, niedoborami witaminy B12 lub kwasu foliowego, infekcjami, nowotworami i innymi chorobami.

Tyle znalazłam

Heksa najlepiej wrzuć hasło na google i napewno znajdziesz bardziej szczególowe info - ja niestety nie powiem ci co oznaczają te wyniki bo się na tym nie znam - najlepiej pokaż je lekarzowi:tak:

tak do lekarza odziemy ale dopiero w poniedziałek jak bede miała wyniki z posiewu tak pytałam zeby sama dla siebie cos wiedziec.......
mały juz długo choruje powinnam sie znac ale ciągle nie jest tak jak byc powinno

Dzieki za odzew.
A czym zakwacic 3-m-siecznemu mocz??

heksa - Szymo i Natalia słodziaki straszne:tak::tak::tak:
co do wyników , to dla mnie jedna wielka niewiadoma więc
nie pomogę

Elcia12 - witaj , witaj:-)

Ja czekam aż duży synu wróci za szkoły i zaraz mnie szlag trafi od tego czekania, bo powinien być godzinę temu:crazy: ale mu nagadam, że jest nieodpowiedzialny:angry::angry::wściekła/y::wściekła/y:
Ziemniaki mu ostygną;-)

Dzien dobry wszystkim
Heksa-te fosforany bezpostaciowe swiadcza wlasnie o kwasowosci moczu.
Anemie mogli stwierdzic na podstawie jaosci krwinek czerwonych(nie tylko ilosci).Moze skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem dla pewnosci;-)

reklama
Do góry