reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
Ja pierdziu jakie to prawo skomplikowane
Winka to echhhh to nie bylo do zadnego komentarza zle sie czuje i tyle i wzdycham sobie a raczej zdycham sobie i na malpy z wami nie pojde bo bede zdechla

Widzę, że tu powazne tematy, a ja nieoblatana w tym jestem, więc idę na moją sałatkę
Wpadnę trochę później bo i małemu muszę coś zapodać na kolacyjkę:tak::tak:

Nie wydaje mi się :sorry2:. Albo rzeczywiście się pomyliły, albo kłamią :sorry2:.
Dla potwierdzenia moich słów cytat z Polskiego portalu finansowego :

Zgodnie z obowiązującymi od 1 stycznia 2004r. przepisami Kodeksu Pracy, a konkretnie jego art. 186 §2, podjęcie działalności zarobkowej na urlopie wychowawczym nie może wykluczyż możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Można więc podjąć pracę przynoszoną do domu, zdalną lub jakąkolwiek nie wymagającą zaprzestania osobistej opieki nad dzieckiem. Jeśli ten warunek nie zostanie spełniony, na podstawie wymienionego paragrafu pracodawca macierzysty ma prawo uznać, że nie ma podstaw do dalszego przebywania pracownika na urlopie wychowawczym.

Jeżeli pracodawca uzna, że pracownik trwale przestał opiekować się dzieckiem (np. powtarzające się wyjazdy za granicę) - wzywa go do stawienia się w firmie w określonym z góry terminie, nie późniejszym niż 30 dni od czasu, kiedy dowiedział się o zaprzestaniu opieki, i nie wcześniejszym niż3 dni po wystosowaniu wezwania.

Zwrócić też należy uwagę na zasiłkowe konsekwencje pracy na wychowawczym. Zgodnie z art. 10 ust. 5 pkt 3 ustawy oświadczeniach rodzinnych z 28 listopada 2003 r. (Dz.U. nr 228, poz. 2255 ze zm.) w momencie podjęcia lub kontynuowania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w okresie korzystania z urlopu wychowawczego pracownik traci prawo do dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem (obecnie 400 zł).

KK
Na podstawie: "Rzeczpospolita"
Grażyna Ordak, "Na przeszkadzaj zarabiać na urlopie wychowawczym"
Nawet we wrześniowym "Twoim dziecku" piszą, że można. Moja mama pracuje w związkach zawodowych, pytała prawnika i powiedział że moge. A co do opieki to mała bez problemu może iść ze mną do pracy, przynajmniej będe mieć rozrywke, pozatym, pracuje od 17 do 21 i mąż wtedy się opiekuje.
Trafny komętarz:-D:laugh2::rofl2:
A z komętażem to chodziło o naszą rzeczywistość:rofl2::-D

No tak tylko gdzie znalesc taka prace zeby dziecko moglo byc ze mna to jest raczej niemozliwe.Ja bym miała jedno takie miejsce ale bala bym sie o mala zeby jej sie krzywda nie stala

jagna spoko, spoko. Ja tylko piszę, że nie można pobierać zasiłku wychowawczego i równocześnie pracować :tak:. Można być na urlopie wychowawczym i pracować nie pobierając zasiłku - tak jak właśnie Ty :tak:.
No i chyba wszystko jasne, nie ? :-)

reklama
jagna spoko, spoko. Ja tylko piszę, że nie można pobierać zasiłku wychowawczego i równocześnie pracować :tak:. Można być na urlopie wychowawczym i pracować nie pobierając zasiłku - tak jak właśnie Ty :tak:.
No i chyba wszystko jasne, nie ? :-)
Ale ja sie nie obrarzam, a za troskę dziękuję, bo tak to odebrałam:-D
A na wychowawczy poszłam, głównie dlatego, że nie mogłam ścierpieć atmosfery w pracy. Ciągle starsza(rodzaj kierowniczki;-)) miała o coś pretensje, czepiała się byle czego, a wytłumaczyć nowych procedur nie chciała, małpa wredna. Zreszta ja też jestem małpa, bo wybrałam taki moment, że na dziale została tylko ona, pozostałe dziewczyny na chorobowe poszły i długo nie wrócą. Może jak troche pozap... a nie plotkować będzie tylko to wróci do pionu, bo w główce po awansie się jej troche poprzestawiało.
To tak żeby Wam się troszke wyżalić:sorry2::-p:rofl2::-D

Do góry