Witajcie popołudniowo.Mam doła....
Ostatnio wiele się pozmieniało,a przede wszystkim rytm jego dnia.
Jako dziecko autystyczne on potrzebuje rutyny i schematu. Wszystko powinno być zaplanowane...
Wtedy on się czuje bezpieczny i idzie z nim normalnie żyć .
KONTROLA = BEZPIECZENSTWO
Jeśli jest wszystko zaplanowane i on wie co po czym to jest w stanie kontrolować wszystko i jest spokojny i opanowany.
Wyprawy po lekarzach,zmiana planu dnia,moje ciągłe złe samopoczucie i leżenie w każdej wolnej chwili jużsię odbiły najego zachowaniu.
Wczoraj był okropny.
Obraził dziecko,obraziłpanią ,pobił się z wice dyrektorką aż go wyrzuciła za drzwi i odesłała do pedagoga szkolnego.
Udawał małpę ,skakał po krzesłach ,biurkach i krzyczał.
Nie pozwalał prowadzić lekcji ...
Po tym zachowaniu ewidentnie widać ,że chce zwrócić na siebie uwagę ,że krzyczy pomocy!!!!
Halo -ja tu jestem !!!!
Niech ktoś mi powie co się dzieje ...
Chyba wszystko co najgorsze jest jeszcze przed nami...
W obecnej sytuacji nie mogę sobie pozwolić na bezczynne leżenie ,bo młody wymaga natychmiastowej interwencji,obserwacji i specjalistycznej opieki.
I wcale nie mam pomysłu jak mu pomóc .
Po raz kolejny stoję na rozdrożu:
Karolinka potrzebuje spokoju,mojego leżenia i czasu dla siebie.
Kubuś też ma swoje potrzeby ,których nikt inny niż ja mu ich nie zaspokoi.....
Odwieczne dylematy matki...
życie pisze swoje własne scenariusze...
Jestem tylko dogoterapeutą ,ale po wszelkich specjalistycznych szkoleniach w swojej dziedzinie .
Napatrzyłam się na różne sytuacje i wiem jakie mogą być konsekwencje ,kiedy Kubuś nie dostanie teraz wsparcia ode mnie....
Do tej pory robiłam mu sesje z RDI i HANDLE .
Do tego codziennie ćwiczenia na piłce rehabilitacyjnej,drążku gimnastycznym ,trampolinie i kompensację stawów.
Niestety jak leżę jest to niewykonalne .
Dlatego mały ma deficyty w dobodźcowaniu ,a to nam też nie pomaga
Dzwoniłam do naszej pani Ani
Terapeutka od RDI jest nieosiągalna.
Pomijając fakt ,że za RDI jest 1050 zł za miesiąc i 300$ co 3 miesiące za udostępnienie konta na skype w celu telekonferencji cotygodniowych ,a za HANDLE 2250 zł. za 6 miesięcy to jeszcze się do niej nie można dostać z braku miejsc .
Zapisy do niej są na przyszły rok
Jesteśmy w czarnej d...e