Czesc dziewczyny
Dawno mnie tutaj nie bylo ale przyznam ze czasami wpadam was poczytac tylko weny i czasu brak na pisanie
Emily nadal chora juz sama nie wiem co mam z nia zrobic
Nadal duszacy kaszel jak oddycha slychac mocno jak jej hyrczy w plucach no i ten katar
ciagnie sie to juz u nas od stycznia ostatnio nawet bylismy z nia na pogotowiu bo sie kaszlem dusila i tak mocno kaszlala ze wymiotywala
Teraz musimy robic testy alergiczne do laryngologo musimy i jakis test na zbadanie potu zeby sprawdzic czy nie ma Mukoviszidosy (mam nadzeje ze tej cholernej choroby nie ma)
Lekarz podejrzewa astme albo alergie terminy na badania mam doiero maj czerwiec chyba do tej pory do glowy dostane bo sama nie wiem jak mam dziecku pomoc zeby sie nie meczylo
Teraz robimy w domu inhalacje i troche jest leiej ale kaszel jest okropny juz nie moge patrzec jak ona sie meczy.
Witaj.
Zdrówka dla małej.
Po pierwsze zróbcie jej wymazy z gardła i z nosa,czy żadna bakteria nie siedzi,bo może coś być w przegrodzie nosowo-gardłowej.
Po drugie to badanie z potu to poziom jonów chlorkowych w pocie,który nie definitywnie potwierdza lub wyklucza Mukowiscydozę.
Mucowiscydoza to choroba autosomalna ,genetyczna tzw. błąd 7 chromosomu i żeby ją definitywnie wykluczyć lub potwierdzić to trzeba robić badania DNA dla dziecka.
Choroba jest tylko wtedy możliwa jeśli i Ty i Twój mąz jesteście jej nosicielami.:-
-(
Dodatkowym wykładnikiem są obfite cuchnące i tłuste stolce oraz powolne rośnięcie.
A Emily nie miała badania na Muco tuż po porodzie?
W Polsce wszystkie noworodki objęte są badaniem na Fenyloketonurię,niedoczynnośc tarczycy i Mucowiscydozę już od jakiegoś czasu.
W tym temacie siedzę bardzo głeboko,bo moja przyjaciółka z lat młodzieńczych zmarła na Muco.:-
-( Teraz przynajmniej ludzie przyżywają sporo dłuzej (podobno do 50 lat )a kiedyś to górna granica -15 lat.
Anetka miała 14.5 roku jak odeszła ze wzrostem i wagą 9 latki.
Aga ja myślę ,że to alergia
,ale z alergii nieleczonej też może wykluć się astma.
A nie masz gdzie zrobić szybko testów?
Maj ,czerwiec przy tak chorym dziecku to dla mnie trochę długo
Fakt,że teraz wsio zaczyna pylić i testy też nie muszą wyjść na 100 %.
Pewnie za jakiś czas będziecie musieli powtórzyć.
Ja uciekam.3 majcie kiuki za mnie jutro bo czekaja mnie 1 odwiedziny G odkad nie jestesmy razem.Musze to jakos przetrwac .
Kciuki trzymam
nogą przeżegnała ,nie mogę
U Was dopiero 7 a u nas już 20 .Za 13 lat i Twój Cię kwiatami zaskoczy
;-):-):-)
Pokusiłam się,i policzyłam te tulipany jest ich 50
witam sie wieczorowo
czarek jeszcze troche powyl i poszedl spac, ale za to ciocia sie na mnie obrazila, juz opowiadam:
jak czarek wstal to przyniosla dla niego bigosu bo moj obiad znow przesolony
zaczela go karmic, a ze wczesniej robila porzadki w piwnicy to przyniosla mu malin w sloiczku
jak mu powiedziala ze dostanie to koniec jedzenia, poszedl gdzies w pokoj siadl na podlodze i ze on chce malin, ja mowie ze najpierw obiad, wiec ciocia na podloge i zaczyna mi za nim latac z tym bigosem, to ja do niej bardzo spokojnie i grzecznie że wolałabym aby czarek był karmiony w krzesełku na miejscu przy ławie
no to ta wstala i zaczela ze ona nic nie wie o wychowaniu dzieci i ze wiecznie ja pouczam, wyszla i trzasnela drzwiami
stwierdzilam ze nie bede sie przejmowac, to jest moje dziecko i ja wiem jak je wychowywac a jesli sie komus nie podoba to trudno, ja nie bede za nim pozniej z obiadem latac
ciocia poszla ja mu wlaczylam baje siadl na krzeselku i ladnie jadl obiad
i można? można
Ciocia jak ciocia.
Uważa,że starsza to więcej wie.
A ja Ci powiem,że mnie psycholog opitoliła tak porządnie za sadzanie dziecka w krzesełku i karmienie przy bajce.
To psychologiczne przestępstwo podobno
,bo dziecko uczy się jeść nieświadomie
.
Z początku nie wierzyłam,ale teraz mam żywy dowód w domu.
I to tyle co zdążyłam poczytać.
Młody jeszcze marudzi,młoda się kręci,goście siedzą.
A mnie złośc powoli zaczyna zżerać,bo już po 22