reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Oliwka niedawno co usnęła z jakieś 20minut,ja już wszystko spakowałm na basen :tak::tak::tak::tak::tak::-):-):-):-) zaraz ide umyć włosy i sie wydepilować a potem spać.
jeszzce te nieszczęsne przestawianie zegarków,nie wyspie sie dzis na bank:no::no::no::no::no::no::no::no:

reklama
Taaa... A&E miało być...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:.MH siedzi mi w głowie i tak jakoś....:sorry2: Kurcze, skoro Emilly ma często zapalenia oskrzeli, to duże prawdopodobieństwo tego cholerstwa.:tak:

Ide spać.:confused2::confused2::confused2: Dobranoc.:sorry2:

Czesc dziewczyny
Dawno mnie tutaj nie bylo ale przyznam ze czasami wpadam was poczytac tylko weny i czasu brak na pisanie
Emily nadal chora juz sama nie wiem co mam z nia zrobic
Nadal duszacy kaszel jak oddycha slychac mocno jak jej hyrczy w plucach no i ten katar
ciagnie sie to juz u nas od stycznia ostatnio nawet bylismy z nia na pogotowiu bo sie kaszlem dusila i tak mocno kaszlala ze wymiotywala
Teraz musimy robic testy alergiczne do laryngologo musimy i jakis test na zbadanie potu zeby sprawdzic czy nie ma Mukoviszidosy (mam nadzeje ze tej cholernej choroby nie ma)
Lekarz podejrzewa astme albo alergie terminy na badania mam doiero maj czerwiec chyba do tej pory do glowy dostane bo sama nie wiem jak mam dziecku pomoc zeby sie nie meczylo
Teraz robimy w domu inhalacje i troche jest leiej ale kaszel jest okropny juz nie moge patrzec jak ona sie meczy.
Witaj.
Zdrówka dla małej.
Po pierwsze zróbcie jej wymazy z gardła i z nosa,czy żadna bakteria nie siedzi,bo może coś być w przegrodzie nosowo-gardłowej.
Po drugie to badanie z potu to poziom jonów chlorkowych w pocie,który nie definitywnie potwierdza lub wyklucza Mukowiscydozę.
Mucowiscydoza to choroba autosomalna ,genetyczna tzw. błąd 7 chromosomu i żeby ją definitywnie wykluczyć lub potwierdzić to trzeba robić badania DNA dla dziecka.
Choroba jest tylko wtedy możliwa jeśli i Ty i Twój mąz jesteście jej nosicielami.:-:)-(
Dodatkowym wykładnikiem są obfite cuchnące i tłuste stolce oraz powolne rośnięcie.
A Emily nie miała badania na Muco tuż po porodzie?
W Polsce wszystkie noworodki objęte są badaniem na Fenyloketonurię,niedoczynnośc tarczycy i Mucowiscydozę już od jakiegoś czasu.:baffled:

W tym temacie siedzę bardzo głeboko,bo moja przyjaciółka z lat młodzieńczych zmarła na Muco.:-:)-( Teraz przynajmniej ludzie przyżywają sporo dłuzej (podobno do 50 lat )a kiedyś to górna granica -15 lat.
Anetka miała 14.5 roku jak odeszła ze wzrostem i wagą 9 latki.:sorry2::baffled::baffled::baffled::baffled:

Aga ja myślę ,że to alergia :baffled:,ale z alergii nieleczonej też może wykluć się astma.:dry::dry:
A nie masz gdzie zrobić szybko testów?
Maj ,czerwiec przy tak chorym dziecku to dla mnie trochę długo :baffled::baffled::baffled:
Fakt,że teraz wsio zaczyna pylić i testy też nie muszą wyjść na 100 %.
Pewnie za jakiś czas będziecie musieli powtórzyć.:sorry2::sorry2:

Ja uciekam.3 majcie kiuki za mnie jutro bo czekaja mnie 1 odwiedziny G odkad nie jestesmy razem.Musze to jakos przetrwac .
Kciuki trzymam

kurcze jakich wy macie super facetów :tak::tak::tak::tak:
co mam zrobic zeby moj sie takim stał:confused::confused::confused::confused:
ja to 4 razy moze dostalam kwiaty od m, dwa razy czy trzy na dzien kobiet i raz na urodziny :tak::tak::tak:
a jestesmy razem od 6,5 roku w listopadzie bedzie siedem lat:tak::tak::tak::tak:
a tak bez okazji jeszcze:szok::szok::szok::szok::szok:
chyba bym sie noga przezegnala:-p:-p
:-D:-D:-D:-D nogą przeżegnała ,nie mogę :-D:-D:-D:-D:-D
U Was dopiero 7 a u nas już 20 .Za 13 lat i Twój Cię kwiatami zaskoczy :tak:;-):-):-)
Pokusiłam się,i policzyłam te tulipany jest ich 50 :szok::szok::szok::szok:

witam sie wieczorowo
czarek jeszcze troche powyl i poszedl spac, ale za to ciocia sie na mnie obrazila, juz opowiadam:
jak czarek wstal to przyniosla dla niego bigosu bo moj obiad znow przesolony:sorry2::wściekła/y:
zaczela go karmic, a ze wczesniej robila porzadki w piwnicy to przyniosla mu malin w sloiczku:tak::tak:
jak mu powiedziala ze dostanie to koniec jedzenia, poszedl gdzies w pokoj siadl na podlodze i ze on chce malin, ja mowie ze najpierw obiad, wiec ciocia na podloge i zaczyna mi za nim latac z tym bigosem, to ja do niej bardzo spokojnie i grzecznie że wolałabym aby czarek był karmiony w krzesełku na miejscu przy ławie:tak::tak::tak:
no to ta wstala i zaczela ze ona nic nie wie o wychowaniu dzieci i ze wiecznie ja pouczam, wyszla i trzasnela drzwiami:sorry2::sorry2::sorry2:
stwierdzilam ze nie bede sie przejmowac, to jest moje dziecko i ja wiem jak je wychowywac a jesli sie komus nie podoba to trudno, ja nie bede za nim pozniej z obiadem latac:sorry2::sorry2::sorry2:
ciocia poszla ja mu wlaczylam baje siadl na krzeselku i ladnie jadl obiad:tak::tak::tak::tak:
i można? można:tak::tak::tak::-p:-p
Ciocia jak ciocia.
Uważa,że starsza to więcej wie.:dry::dry:
A ja Ci powiem,że mnie psycholog opitoliła tak porządnie za sadzanie dziecka w krzesełku i karmienie przy bajce.
To psychologiczne przestępstwo podobno:szok::szok:,bo dziecko uczy się jeść nieświadomie:szok::szok:.
Z początku nie wierzyłam,ale teraz mam żywy dowód w domu.:baffled::baffled::baffled:

I to tyle co zdążyłam poczytać.
Młody jeszcze marudzi,młoda się kręci,goście siedzą.
A mnie złośc powoli zaczyna zżerać,bo już po 22 :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

ja też jestem tego samego zdania ze nie powinno się karmić dziecka przed bajkami:no::no::no::no:

kiedyś też robiłam ten sam błąd jak Oliwka nie chciała mi jadac i to było z bezsilności ale teraz to już od dłuższego czasu nie ma takiego zwyczaju.

Oliwka dostaje jedzenie i je przy stole i koniec nie ma bajek,bo dziecko zapatrzone je ale tak ajk As mówi nieswiadomie.a co bedzie potem w przedszkolu?tam mu nikt bajki nie puści tylko jak nie zje to będzie chodził głodny bo nikt za nim z jedzeniem biegac nie będzie:no::no::no::no:takie jest moje zdanie na ten temat:tak::tak::tak::tak::tak:

Hejka laseczki ;-);-):-)
Czesc dziewczyny
Dawno mnie tutaj nie bylo ale przyznam ze czasami wpadam was poczytac tylko weny i czasu brak na pisanie
Nadal duszacy kaszel jak oddycha slychac mocno jak jej hyrczy w plucach no i ten katar
ciagnie sie to juz u nas od stycznia ostatnio nawet bylismy z nia na pogotowiu bo sie kaszlem dusila i tak mocno kaszlala ze wymiotywala
Teraz musimy robic testy alergiczne do laryngologo musimy i jakis test na zbadanie potu zeby sprawdzic czy nie ma Mukowiscydozy (mam nadzeje ze tej cholernej choroby nie ma)
Lekarz podejrzewa astme albo alergie terminy na badania mam doiero maj czerwiec chyba do tej pory do glowy dostane bo sama nie wiem jak mam dziecku pomoc zeby sie nie meczylo
Teraz robimy w domu inhalacje i troche jest leiej ale kaszel jest okropny juz nie moge patrzec jak ona sie meczy.
To samo mam z moją córeczką,zaczęła chorować w 8 m życia,średnio co miesiąc miała zapalenie oskrzeli trzech lekarzy łącznie z alergologiem leczyło ją antybiotykami:szok::wściekła/y: przez przeszło rok wzięła ich chyba z 10:szok: zanim inny lekarz a raczej pani doktor oczywiście poszłam w końcu prywatnie nie zdiagnozowała alergii i astmy i to bez badań na podstawie wywiadu tylko.Mała dostała leki wziewne i przeciwalergiczne.Na początku przez pół roku bezprzerwy a potem w czasie zaostrzenia choroby.własnie dzisiaj wracamy do sterydów bo znowu kaszle aż wymiotuje,przed chwilą miałam akcję:no::no:
Moim zdaniem Twoja córeczka nie ma mukowiscydozy tą chorobę wykrywa się jeszcze przed skończeniem roku bo objawy są już bardzo znaczące.
JUSTA rozmiar 80 F:szok: to chyba trzy moje by tam się zmieściły:-D:-D
Wiecie co ja moja Milunia nie ma problemu z jedzeniem sama woła i nie muszę jej namawiać za to syn masakra..

Ostatnia edycja:
As kochana dzieki ty jak zawsze wszystko wiesz
Czytam wlasnie troche o tym na necie
ze wzrostem to sie nie zgadza bo Emily jak na swoj wiek dosc wysoko ponad 90cm waga ponad 12 kg jedyne co sie zgadza to kaszel zaalenia oskrzeli itd
Nie wiem czy miala robione te badania bo oni mi nic nie mowili jakie badania u niej robili

Anek ona juz ma lekarstwa wziewne na stme podawane i sterydy tez juz jej podaje od miesiaca

Ostatnia edycja:
As kochana dzieki ty jak zawsze wszystko wiesz
Czytam wlasnie troche o tym na necie
ze wzrostem to sie nie zgadza bo Emily jak na swoj wiek dosc wysoko ponad 90cm waga ponad 12 kg jedyne co sie zgadza to kaszel zaalenia oskrzeli itd

Anek ona juz ma lekarstwa wziewne na stme podawane i sterydy tez juz jej podaje od miesiaca

Zalanie oskrzeli może być też spowodowane podaniem zbyt dużej ilości leków rozrzedzających typu Mucosolvan czy Flegamina.
Aga moją Klaudię leczyli prawie 8 miesięcy na astme alergiczną,aż pewna nowa pani doktor przy kolejnej ponad 20 wizycie i następnej zmianie leków zrobiła dziecku wymazy.
Okazało się,że mała miała gronkowca złocistego w przegrodzie nosowo-gardłowej i stąd był ten kaszel.
Ona już spała na siedząco i jeszcze się dusiła.
Wziewy sterydowe też nie pomagały.
Przy prawidłowym leczeniu po kilku tygodniach nie było śladu choroby.

Mój młody jest wybitnym alergikiem na 40 robionych alergenów ma 36 pozytywnych :baffled::baffled::baffled:
Wiem ,co to chore dziecko,ale ja bez sterydów trzymam i na razie się udaje.
Wystarczy dobra dieta.:tak:;-):-):-)

U nas na początku też nie było poprawy bo córeczka nie umiała efektywnie wdychać podawanych leków.No i oczywiście musieliśmy wyeliminować alergen w tym przypadku pleśń na ścianach.Obecnie nie mamy pleśni ale pyli leszczyna i podejżewam ze ma na to alergię.A Twoja na co jest uczuluna według Twoich podejrzen?
AS a widzisz u nas odwrotnie córeczka miała wymazy i były ujemne,dlatego trzeba wszystko sprawdzić.

Ostatnia edycja:
Ja uciekam.3 majcie kiuki za mnie jutro bo czekaja mnie 1 odwiedziny G odkad nie jestesmy razem.Musze to jakos przetrwac .
kochana bedzie dobrze &&&&&&&&&&&&&
Czesc dziewczyny
Teraz musimy robic testy alergiczne do laryngologo musimy i jakis test na zbadanie potu zeby sprawdzic czy nie ma Mukowiscydozy (mam nadzeje ze tej cholernej choroby nie ma)
jejku zdrówka dla bidulinki:tak::tak::tak::tak:
ależ sie nameczy, ja jak byłam młodsza też miałam zapalenie oskrzeli a potem obustronne płuc przez bite dwa mies nic nie pomagalo, ile zastrzykow itd to do tej pory sie wzdrygam, malo brakowalo a bym do omuni nie poszla:tak::tak::tak::tak:
Temat kwiatów... :dry::dry::dry: A ja dostaję :tak:, ale teraz tylko od dzieci.:baffled::baffled::sorry2: Czasy obdarowywania różą bez okoliczności minęły wraz ze zdobyciem mnie na stale..:dry::dry::dry:
:dry::dry: 80F - no coment...:baffled::baffled::baffled::szok::tak::cool:
kochana ja nawet za naszych beztroskich nie wiezionych lat nie dostawalam o odkad jestesmy malzenstwem to tylko dwa razy dostalam:tak::tak::tak:
A ja Ci powiem,że mnie psycholog opitoliła tak porządnie za sadzanie dziecka w krzesełku i karmienie przy bajce.
To psychologiczne przestępstwo podobno:szok::szok:,bo dziecko uczy się jeść nieświadomie:szok::szok:.
Z początku nie wierzyłam,ale teraz mam żywy dowód w domu.:baffled::baffled::baffled:
ja tez wiem ze jedzenie przy bajce jest niedobre :tak::tak::tak:
ale wole jak bedzie mi jadlo przy bajce (zreszta nie zawsze czesto jak nie chce jesc bajki wylaczam, albo wogole jak jemy razem to bez tv :tak::tak::tak:)
niż mam go później z jedzeniem po całym domu ganiać żeby mi zjadł cokolwiek:sorry2::sorry2::sorry2:

zanioslam go do lozeczka i polozylam spac ale cos mi tam gada wiec chyba nie zanosi sie na spanie:sorry2::sorry2::sorry2:

reklama
Dobrze As pisze o tych wymazach z gardła i nosa. Jedna mamuśka na styczniówkach też męczyła się bardzo długo z kaszlem i chorobami swojego synka dopóki jakaś mądra pani doktor (bo niestety większość olewa te wymazy) wysłała ich na te badania i też wyszła jakaś bakteria (już nie pamiętam dokładnie) :tak::tak::tak:
Tak więc A&E postaraj się żeby małej te wymazy porobili po co masz się niepotrzebnie męczyć :tak::tak::tak:

Do góry