reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

reklama
Malinka, współczuję nocki i pobudki porannej :no:
Justa, istne szaleństwo :szok: Pewnie jeszcze jakieś kwiaty i takie tam... Ja bym zdjęć z kościoła nie brała, no może ze 2 :tak: Medalik i różaniec też bym miała w nosie, sama wolę wybrać :sorry2: kurcze, jak moje dziewczyny będą szły do komunii, to kościół chyba zatrzęsie się w posadach :-D:-D:-D

MH ksiądz na samym wstępie ustalił z rodzicami, że wszystkie dzieci będą miały wszystko jednakowe :tak:- od medalików, po właśnie różańce i książeczki. Po to właśnie by na mszy nie było dyskusji pomiędzy dziećmi, chwalenia się , że " ja to mam ładniejsze od ciebie", " a moja książeczka ma obrazki".:tak: W sumie to dobrze.:tak: Nawet cieszę się.:tak: Bo wśród dzieci wtedy nie ma podziału na biedne i bogate. :tak:
To samo dotyczy alb. Za moich czasów były to białe sukienki.:tak: Kogo na co było stać , taką miał.:tak: A w kościele istna rewia mody.:baffled:

Pamiątki w formie zdjęć , czy filmiku na DVD. :tak:
U nas przedstawia się to tak:
- zdjęcie portretowe, na którym dziecka buźka jest w formacie A4 - 10 zł
- zdjęcie grupowe + 6 zdjęć - 3 z księdzem i 3 przy ołtarzu samego dziecka - 45 zł.
- płytka z filmem- 45 zł
- zdjęcia ze mszy ( ja dziecko bierze komunię , siedzi w ławce), ot taka zbieranina- 5 zł. za szt.:szok:

Składka na różaniec, książeczkę i medalik wyniosła u nas 60 zł.:tak:
Koszt alby chłopięcej - 130 zł, dziewczęcej 150.:baffled:
A gdzie buty, koszula....

Nie wiem co z pamiątką w postaci obrazka.:no:

Pewnie będzie kolejna składka na to. Ksiądz coś napomniał , że w tym roku troszkę wszystko podrożało i trzeba będzie dołożyć.

Składek innych nie wliczam.:dry:

O matko jakie ceny:szok::szok::szok: przeciez nie wysztkich stac nataki wydatek oni oszaleli:no::no::no:

Nie chce nawet myslec jak mój syn pójdzie do komuni ile wtedy bedzie trzeba dać:baffled::baffled::baffled:

Justa ceny zabójcze ,a nie moglibyście sami zdjęcia robicć ,np.wyznaczylabyś mężowi fuche:-D
bo 5 zł. to zdzierstwo za zdjecie.Płytkę z fimem mozecie sobie odpóścić ,to tylko wydaje sie potrzebne ,zreszta zawsze mozecie pozyczyć i skopoiować sobie sami.:tak:
Alby nie mozesz kupić z drugiej reki??
Obrazek nie był drogi ,ja nie pamietam ile to było ale nie duzo za sama pamiątkę ,moja Klaudia konmunie miała 2 lata temu ,a kolejną mam za 2 lata:baffled:
To żniwa dla ksiedza ,fotografów sprzedawców AGD I RTV a nie przezycie duchowe dla dziecka,no niestety takie czasy:tak: Ciężko coś poradzić ,bo znam ból:baffled:

Ja dziś zrobiłam Ksawkowi bilans 6 latka.Wyszedł git ,jąderka sa ,napletek schodzi ,ma lekkiego platfuska i odstajace łopatki:baffled:Musze go przypilnować ,zeby sie nie garbił,ale jak pójdzie ptayusiu to nic nie poradzę:baffled: K jest 2 cm.wyzszy ode mnie ,a często wyglada na niższego ,ot taki zarobiony:-Dzycie go przyniata.

Rodzice wczoraj wrócili z wesela ,podobało im sie ,Lukiego oddaliśmy i swiety spokój w domu zastał:-D

Klaudia wczoraj miała próbę w domu ,nawet w miarę cicho było zamkneli sie w pokoju i siedzieli ,raz tylko Klaudia sie po picie wynurzyła,luzik:tak:

witam was mamuski!!
jak zawsze noc nie przespana,alan szalał,płakał,krzyczał a i jak by tego bylo mało mój najstarszy syn (6-lat krystian)obudził mnie w nocy bo mu sie cos przysnilo:szok::baffled:musiałam wstac odprowadzic go do pokoju,poprostu szok.:szok:
z meżem dalej milczenie owiec..........:no:ciekawa jestem jak długo to potrwa:confused:
krystian w przedszkolu,blizniaki spia a ja zaraz za obiad sie biore,zrobie dzis placki po śląsku:tak:

natalineczka555-super ze mąż wraca!!!

aha mamuski ktore są chore-zdrówka życzę-oby wam jak najszybciej przeszło:happy2:!

Witajcie.Rano zajrzałam ale jakoś weny nie było do pisania:sorry2:
U nas boskie słoneczko i już byłyśmy na spacerku zaraz idziemy znowu.
Odnośnie komunii Kamil miał 3 lata temu (jejuś ale ten czas leci ):szok: koszty mieliśmy takie: Składka 180 zł za te pieniądze były książeczki ,kwiaty i prezenty,kamerzysta fotograf tylko zdjęcia i płytę trzeba było kupić ale to juz groszowe sprawy.Alba 80 zł i tyle.Ja nie uczestniczyłam w kościelnych przygotowaniach bo akurat urodziła się córeczka.Ale przyjęcie zrobiłam prawie sama z pomocą teściowej.
Aaaa...jeszcze z tych 180 zł zostało i dzieci pojechały na wycieczkę.

Anek to mieliście swietną organizacje powiem ci ,u nas wszystko co zostało dostał ksiadz zamiast zrobić jakąs przyjemność dzieciom,-niestety:dry:

Co tu taka posucha:szok:

Cześć dziewczyny :-)
Mogę dołączyć, siedzę w domu od porodu i okazało się że na razie nie dam rady wrócić do pracy. Błażko ma AZS i raczej nie powinien się stykać z obcymi ( niania odpada) a nie mam z kim go zostawić. Złożyłam już wniosek o wychowawczy i od 26,05 zaczynam urlop 3 letni. Finansowo nie jest lekko więc mój K. wyjechał do Holandii do pracy bo w Polsce za tyle co dostawał, raczej 4 os. rodziny się nie da wyżywić:-:)-(. Mam nadzieję, że Was nie zanudzam, ale muszę się gdzieś wygadać a same wiecie jak to w domu, robi się dobrą minę do złej gry :-):-)
Witam nową mamuśkę, nie zanudzasz pisz więcej :tak:
a my wlasnie wrocili ze spacru, razno posprzatalam, pozniej na spacerek do mojej mamy ktora mnie wkurzyla :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ale to nizej, a teraz maly poszedl spac a ja nie wiem w co sobie rece wsadzic, tez poszlabym spac ale musze obiadek zrobic pranie drugie wstawic i podlogi pomyc:baffled::baffled::baffled::baffled:
a slaba jestem jak nie wiem co

no a teraz o mamie, poszlam do niej bo od dwoch dni zapewnia mnie ze sa zdrowi, dalismy im kwiatki czarek nawet dal jej buzi, pozniej po jakichs 2 godz ona mi mowi ze ja chyba nadal trzyma bo muli ja strasznie i zle sie czuje :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
nosz kuzwa to ja do nich poszlam z ledwo co po chorobie dzieckiem, bo pewna bylam ze oni zdrowi a ona mi yskakuje ze ja jeszcze muli :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
jak mi sie czrek pochoruje to ja zawolam zeby przyszla sie nim opiekowac bo same wiecie jak ja reaguje na wymioty:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Tak to jest z mamami :sorry2: oby nic nie złapał znowu :tak:
(...)
Ja nie miałam ochoty na nic Antek znów spał 20 minut w łóżeczku po czym pobudka i płacz wziełam na ręce tuliłam i kimał jeszcze godzinę w mamusi ramionach :sorry2: jak wstał to szybki obiad robiłam dzis schaboszczaki z surówką i ziemniakami odkurzyłam mieszkanie zamiotłam schody wymyłam 2 szafki w kuchni od srodka i ogarnełam z grubsza łazienkę :tak:jak sprzątałam łazienkę Toni wszedł i zaczął się domagac szczoteczki do zębów szczotkuje nagle patrze na szczoteczce krew :szok:oglądam mu buzię i co????? 2 górne trójki się przebiły jupi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam nadzieję że teraz wróci mój Tonik i przespane noce :tak::tak::tak::tak:no i apetycik mu wrócił zjadł cały obiad nawet się domagał jezcze mojej surówki :szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok:
Super że już mu wyszły :tak: Kubie coś nie chcą się przebić trójki na górze i na dole i czwórki na dole :no: ale jak pójdzie to nie wiem czy przeżyję :sorry2: fajnie że Twój tak je obiadki, Kuba coś nie chce, wybredny jak nie wiem. Nic nowego nie chce spróbować bo zaraz ryk, krzyk, płacz :dry:
Lidka powiem ci tak jak mi kiedyś moja córka jak pytałam retorycznie kiedy ja sie w końcu wyśpię?????mamusiu na starość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a co do cichych dni z M to u nas marne szanse na to bo my oboje gaduły na maxa :dry:
As strusiu pędziwiatrze ty to jestes zaganiana :szok: ty kochana piszesz co by dnia nie przebimbać :szok::szok::szok::szok::szok:kochana a daj ty sobie raz na luz i pobimbaj :tak::tak::-D:-D:-D:-D:-D:-D
Julina z Adamem czytają Anie z zielonego wzgórza i o dziwo jak mój synus na początku stwierdził że nigdy głupszej książki nie czytał to właśnie stwierdził że drugą cęść i kolejne też przeczyta bo fajna ta książka :szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok:
Prawda na starość będziemy mogły spać ile się chce :-D to jak przeczyta to mu może film włącz :tak:
Mi się bardziej ta druga podoba, może dlatego że same tylko takie mam w domu
Dzisiejszy dzień nie należał zdecydowanie do udanych, Błażkowi idą ząbki i nie chce jeść, dałam mu kaszki bananowej i trochę wsunął ale zdecydowanie za mało :-:)-(. Z przyjemniejszych rzeczy, była u mnie przyjaciółka i kupiłam sobie od niej torebkę, trochę handluje i zawsze mnie czymś skusi:-D:-D. Jutro mój starszy syn śmiga do okulisty z dziadkiem i marudzi cały dzień, że on nie będzie nosił okularów bo nie jest kujonem:szok::szok::szok: i wytłumacz takiemu. Mężulek dzwonił z Holandii, zjeżdża na Święta i pokażę Wam jakie ubranko wybrałam Błażkowi:
Ubranko do chrztu firmy Krasnal A010 74 CHRZEST (950639940) - Aukcje internetowe Allegro
ten biały garniturek :-):-):-)
Ubranko fajne, ja coś podobnego kupiłam Kubie na ślub ale i tak w tym nie chodził bo za zimno było na sali i w kościele. Bardzo ładne to jest ale moim zdaniem się nie opłaca na raz tyle kasy wydać :sorry2:
(...)
a mnie nadal boli głowa,nie wiem co sie ostatnio zemna dzieje.dzień w dzień boli mnie głowa,wczoraj to myślaąłm ze mi pęknie.i coraz częsciej kręci mi sie w glowie,wczoraj miałam takie dziwne zawroty głowy w pracy.zaczynam się niepokoić.:tak::tak::tak::tak::tak::tak:
Może w ciąży jesteś co? :confused:;-)
zapomnialam wam napisac
wczoraj poszlam z Weronika do przedszkola panstwowego po karte
pani dyrektor niby mila ale pamietam co z nimi mialam jak Paulina chodzila,na samo wspomnienie az mnie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
zdjelam Weronice czapke i rekawiczki a ta w ryk zeby ja ubrac
wiec bylysmy tylko chwile i wyszlsymy

potem poszlam do prywatnego
pogadalam chwile z opiekunka w drzwiach bo tej co sie zajmuje rekrutacja iwie o co kaman to nie bylo(a to moja siostra cioteczna:-)).pewnie gdybym chciala to juz bym mogla poslac Weronike
w kazdym razie tak gadamy a Weronika za suwak i sie chce rozebrac isie bawic do dzieci
wiec za pozwoleniem rozebralysmy sie i chyba z godzine posiedzialsymy w tym przedszkolu.
Weronia wyjsc nie chciala:-D
i nie bala sie dzieci,a ona boi sie rowiesnikow,tylko starszyc dzieci nie:szok::szok::szok:

przedszkola ogolnie mi sie podoba.teraz jets ok20dzieci podzielone na straszaki i maluchy.ladniewyposazone itd
tylko troche dalje niz panstowe
w panstwowym wychodzi ok 280zl mieisecznie,mzoe ciut wiecej a w pryawtnym teraz jest 350zl.wiec roznica niewielka
tylko ze dalej.
ale zobacze jeszcze co zrobie
zapisze ja do obu i zobaczymy
To fajnie że się tam dzieci nie bała. Mojego Kubę też do starszych ciągnie, nadmienie że dziewczynek :sorry2:;-) jak dla mnie tu i tu drogo :sorry2:
Witam kochane środowo :happy2:
przeczytałąm wszystko ale nie dam rady narazie odpisać więc w skrócie Antek miał noc masakra budził się milion razy Adam wstał o 5.30 wyspany i mu się nudziło więc obudził Julię ta niewyspana więc zła opierniczyła go na czym świt stoi a że głosik ma donośny to obudziła nas i Antka :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: wstałam z mega bólem głowy bolącym gardłem katarem i bólem wszystkich mięśni:no: za oknem ponuro i kropi deszcz:dry: Antek marudzi Julka przysypia w fotelu przed tv Adam na rekolekcjach Pietruszka w pracy w domu burdel a mi się nic nie chce poza spaniem:-:)-:)-:)-:)-:)-( wpadnę za chwile jak nastawie zupe i odgruzuje kuchnie :dry:
Nie zazdroszczę nocki, zdrówka dla Ciebie Kochana :tak: mi Kuba o 6 pobudkę zrobił ale poleżał do 7 :sorry2:
Pamiątki w formie zdjęć , czy filmiku na DVD. :tak:
U nas przedstawia się to tak:
- zdjęcie portretowe, na którym dziecka buźka jest w formacie A4 - 10 zł
- zdjęcie grupowe + 6 zdjęć - 3 z księdzem i 3 przy ołtarzu samego dziecka - 45 zł.
- płytka z filmem- 45 zł
- zdjęcia ze mszy ( ja dziecko bierze komunię , siedzi w ławce), ot taka zbieranina- 5 zł. za szt.:szok:

Składka na różaniec, książeczkę i medalik wyniosła u nas 60 zł.:tak:
Koszt alby chłopięcej - 130 zł, dziewczęcej 150.:baffled:
A gdzie buty, koszula....

Nie wiem co z pamiątką w postaci obrazka.:no:

Pewnie będzie kolejna składka na to. Ksiądz coś napomniał , że w tym roku troszkę wszystko podrożało i trzeba będzie dołożyć.

Składek innych nie wliczam.:dry:
O matko a co to za cennik :szok: ja bym się kłóciła, jak tak chcą to niech parafia dołoży połowę :tak: masakra jakaś co ci ludzie wymyślają :no:

reklama
Witam w środę, ja tylko wpadłam nadrobić zaległości i się przywitać. Szwagier wpadł na chwilę, na szczęście już poszedł. Kuba śpi, a ja muszę firanki powiesić na balkon ale mi się nie chce. Potem na miasto i po samochód do mechanika. Obiadek mam, odkurzać mi się nie chce, więc powieszę firany i idę się zdrzemnąć. Zajrzę potem jak dam radę :)

Do góry