reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Dorotka z ciekawości poczytałam o tej chorobie....mam nadzieje ze Oliwka ma taką urodę i będzie piękną diewczynka:tak: trzymam kciuki, żeby było dobrze...ale mimo to współczuję Ci....stres jak cholera nie wyobrażam sobie jakie to uczucie. Ale na pewno będzie dobrze:tak:
oNA JUZ JEST PIEKNA i TAKA BEDZIE NAPEWNO rECZE ZA TO GLOWA :tak:
anabubka miała pewnie na myśli, że ma szeroko rostawione oczy i wogóle ma rysy twarzy "męskie"

ale ja Wam powiem, że na zdjeciach momentami wygląda całkiem inaczej niz na żywo- na żywo nie jest to az tak mocno widoczne:tak:
Ty tz zauwazylas te meskie rysy???Ja moze obiektywna nie jestem Ale ja tam nic nie widzi:no:
dziewczyna ze zdjecia na dole przypomina mi Oliwke.slaba jakosc ale http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Neck_Turner.JPG/180px-Neck_Turner.JPG
no tak mi pasuej,obym sie mylila:-(
wiadomo ze kazda choroba u kazdego jest trcohe inna.dzieci z zespolem Downa tez sa rozne u jednych jest wiecej cech u innych mniej
Ta dziewczyna troche strasznie wyglada Po buzi ok Ale reszta jakas dziwna mi sie wydaje

Dziewczyny Jak poczytalyscie o tej chorobie Turnera To napiszcie mi prosze prostymi slowami O co chodzi w tej chorobie Bo j czytalam Ale za duzo z tego nie rozumiem????Moze dlatego ze moze bedzie nas to dotyczylo
Powiedzcie mi swoimi slowami co z tego zrozumialyscie?????????

Aha i szukam czy Zespol turnera nadaje sie do orzeczenie o niepelnosprawnosci I nie umiem sie doczytac Moze wy cos znajdziecie Co 2glowy to nie jedna:tak:

ANABUBKA z twojego linku wynika ze zespol turnera nadaje sie na rehabilitacje Ciekawa jestem na czym to mialoby polegac ??????????

reklama
Witam laski wpdłam się tylko przywitać jestem mega mega zła:wściekła/y::wściekła/y:
wczoraj moja szefowa wreszcie zalaciła mi pensję .....
i zawsze dostaję 850 zł a ona mi daje 496 i mówi to jesteśmy rozliczone:wściekła/y::wściekła/y:no to ja ***** mać jakie rozliczone??????????????//a ona a no bo miała pani wolny weekend 5-6 grudnia wigilię 25 -26 grudnia ***** to siweyta i sylwester:wściekła/y::wściekła/y:no wigilia i sylwester wwolny no bon sklep do 15 a ja pracuje od 18:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: a święta:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:mówie jej że się nie zgadzam bo jak mnie przyjmowała do pracy to mówiła zarobi pani 850 zł ai we wrześniu miałam wolne 2 weekendy i dostałam swoje w październiku npracowałam 200 godzin i dostałam swoje nic więcej myślę no ok jak stała to stała a teraz pół pensji praktycznie:wściekła/y::wściekła/y:kłóciłam się z nią a on no taki miesiąc wolne dni ...ja jej że jakie wolne dni jeden weekend bo chyba świąt nie liczy a ona że księgowa obliczyła przepracowałąm w grudniu 130 godzin a miesiąc miał 160 godzinn roboczych a na godzinę mam 6.25 no to jej mówie że 6,25 razy 130 godzin daje 812.5 a nie 496 a ona a bo może to brutto:wściekła/y::wściekła/y:to jej pytam jakie brutto ja na czarno pracuję i nic pani ode mnie nie odprowadza:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:i jak to możliwe że nagle dostaje praktycznie pół pensji za cały m-c pracy po terminie i jeszcze ona mysli że wszystko jest ok:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:spieprzyła powiedziała ze porozmawia z księgowa i wyjaśni:wściekła/y:dla mnie sprawa jest jasna jak 850 to 850 a nie za 130 godzin nagla n iecałe 500 zł :wściekła/y::wściekła/y:ja jej nie daruję albo to ze mną wyjaśni i mi wyrówna albo koniec mojej pracy no trudno nie dam się wykorzystywać:no::no:
sorrki że tak haotycznie i tylko o sobie ale kipi we mnie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

oNA JUZ JEST PIEKNA i TAKA BEDZIE NAPEWNO rECZE ZA TO GLOWA :tak:
oj przepraszam, nie to chciałam powiedzieć.... oczywiście, że jest piękną dziewczynką. A będzie śliczną kobietą:tak::tak::tak:nie martw sie na zapas zobacyzsz, bedzie dobrze:tak: Na zywo na pewno wygląda inaczej niż na fotkach:happy2:

Witam laski wpdłam się tylko przywitać jestem mega mega zła:wściekła/y::wściekła/y:
wczoraj moja szefowa wreszcie zalaciła mi pensję .....
i zawsze dostaję 850 zł a ona mi daje 496 i mówi to jesteśmy rozliczone:wściekła/y::wściekła/y:no to ja ***** mać jakie rozliczone??????????????//a ona a no bo miała pani wolny weekend 5-6 grudnia wigilię 25 -26 grudnia ***** to siweyta i sylwester:wściekła/y::wściekła/y:no wigilia i sylwester wwolny no bon sklep do 15 a ja pracuje od 18:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: a święta:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:mówie jej że się nie zgadzam bo jak mnie przyjmowała do pracy to mówiła zarobi pani 850 zł ai we wrześniu miałam wolne 2 weekendy i dostałam swoje w październiku npracowałam 200 godzin i dostałam swoje nic więcej myślę no ok jak stała to stała a teraz pół pensji praktycznie:wściekła/y::wściekła/y:kłóciłam się z nią a on no taki miesiąc wolne dni ...ja jej że jakie wolne dni jeden weekend bo chyba świąt nie liczy a ona że księgowa obliczyła przepracowałąm w grudniu 130 godzin a miesiąc miał 160 godzinn roboczych a na godzinę mam 6.25 no to jej mówie że 6,25 razy 130 godzin daje 812.5 a nie 496 a ona a bo może to brutto:wściekła/y::wściekła/y:to jej pytam jakie brutto ja na czarno pracuję i nic pani ode mnie nie odprowadza:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:i jak to możliwe że nagle dostaje praktycznie pół pensji za cały m-c pracy po terminie i jeszcze ona mysli że wszystko jest ok:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:spieprzyła powiedziała ze porozmawia z księgowa i wyjaśni:wściekła/y:dla mnie sprawa jest jasna jak 850 to 850 a nie za 130 godzin nagla n iecałe 500 zł :wściekła/y::wściekła/y:ja jej nie daruję albo to ze mną wyjaśni i mi wyrówna albo koniec mojej pracy no trudno nie dam się wykorzystywać:no::no:
sorrki że tak haotycznie i tylko o sobie ale kipi we mnie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
o co za picza:growl::growl::growl::growl::growl: oj nie zsotawiłabym tego tak..no ale jak na czarno to możesz w ogóle cos zrobić w tej sprawie???? ale franca no:no::no::no::no:

wszytscy spia a mnie chyba jakas deprch lapie
....................................
jak sie orientuje to Justa ma ksiazki na kompa:tak::tak::tak:
moj osatatnio ostatnia czesc przeczytal
Justa a powiedz jakim cudem masz 5 czesci Zmierzchu skoro poki co napisane jest tylko 4???????????????:baffled::baffled::baffled:

Jaka deprecha?:confused:
Wiosna się zbliża, niedługo bedzie zielono.:tak:;-):-D:-D:-D

Księgi Sagi Zmierzch:
1.Zmierzch
2.Księżyc w nowiu
3.Zaćmienie
4.Świt
5. Midnight Sun ( 12 rozdziałów):sorry2:

Poczytalam ale soki nie odpisze
Wlasnie sie dowiedzialam ze zmarl moj wujek z ktorym dzien przez sylwestrem pilam wodke.Mial 52 lata mlody chlop:-(
Przykro mi.
[*] :-(

aaa książki :sorry2::sorry2::sorry2::sorry2: myslałąm ze filmy ale się napaliłąm :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D a tu dupa :-D:-D:-D:-D:-D

M przyszedł z pracy i chce seksu :tak::tak::tak::tak::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

:-D:-D:-D
taaa... książki.:tak:

sprawdzałam na cenniku poczty polskiej list polecony do 1kg 7zł i koperta bąbelkowa 1zł to wyjdzie 8zł.
listem zawsze wychodzi taniej niz paczką :tak::tak::tak::tak:

jejciu ja chcę ja ja ja aja ja ja proszę prposzę plisek wyślesz mi?????:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

uwielbiam ten film,dwie części obejrzałąm ale chcę kolejne :tak::tak::tak::tak::tak::-D:-D:-D

Dzięki wielkie za pomoc.:tak:
Książkęęęęę mammmm na kompaaa!!!;-):-D:-D:-D

Tyle nadrobiłam i Amelka wstała, więc pędzę śniadanko jej zrobić.:dry:

KERNA a jak czytalas o tym turnerze to co z tej choroby zrozumialas????//
Bede wam wdzieczna za wasze slowa Abyscie odpisaly mi na wczesniejszego posta :-)

MALINKA nie dziwie sie ze sie klocilas Ja tez bm tak zrobila Malpa wstretna Kurcze jak mozna tak wykorzystywac ludzi??????? :-(

Budowa ciała [edytuj]

Jedną z najważniejszych cech zespołu jest niski wzrost, występujący w blisko 100% przypadków zespołu[15]. Zespół Turnera w krajach zachodnich jest najczęstszą, po konstytucyjnie niskim wzroście i rodzinnym niskim wzroście, przyczyną niskorosłości u dziewczynek[41]. Średni ostateczny wzrost osiągany przez pacjentki z zespołem Turnera wynosi 143 cm i jest o około 20 cm niższy niż przeciętna wzrostu kobiet w danej populacji[20]. Tempo wzrastania w dzieciństwie jest wolniejsze i nie obserwuje się skoku pokwitaniowego; zwolnienie szybkości wzrostu można stwierdzić już w 18. miesiącu życia[15]. Zakończenie wzrastania jest opóźnione i przypada na 20.-21. rok życia[20]. Proporcje ciała chorych są nieprawidłowe: budowa ciała jest krępa, szyja jest krótka, a kończyny dolne skrócone w stosunku do długości tułowia.
Dysgenezja gonad [edytuj]

W zdecydowanej większości przypadków (80-90%)[15] pacjentki z zespołem Turnera mają dysgenetyczne gonady. Mają one postać pasm łącznotkankowych długości 2-3 cm i szerokości około 0,5 cm. Nie pełnią one właściwej jajnikom funkcji, stąd mówi się o pierwotnej niewydolności jajników (infantylizmie płciowym). Objawia się ona:
opóźnionym dojrzewaniem płciowym, brakiem telarche i pubarche
brakiem pierwszej miesiączki (menarche)
pierwotną niepłodnością
obniżonym stężeniem estrogenów
podwyższonym poziomem gonadotropin: LH i FSH.

W części przypadków (10-20%)[20]; 40% wśród pacjentek z mozaicyzmem 45,X/46,XX[41]) czynność jajników jest częściowo zachowana: występuje menarche, ale po kilku- kilkunastu miesiącach cykle zanikają. Rzadko kobiety z zespołem Turnera mają zachowaną czynność jajników, prawidłowo wykształcają drugorzędowe cechy płciowe i są płodne.

Inne pierwszorzędowe cechy płciowe u kobiet z zespołem Turnera są prawidłowo wykształcone, aczkolwiek macica jest mała z drobną szyjką, a pochwa jest stosunkowo wąska. Może to, wspólnie ze zmianami atroficznymi śluzówki wskutek niedoboru estrogenów, implikować dyspareunię[41].
Cechy dysmorficzne [edytuj]

Poduszeczkowaty obrzęk stóp u dziewczynki z zespołem Turnera[1]

Pacjentka z zespołem Turnera przed operacją i tuż po operacji plastycznej mającej na celu skorygowanie płetwastości szyi[1]

W zespole Turnera spotyka się charakterystyczne cechy o charakterze małych wad wrodzonych (anomalii, cech dysmorficznych); zwykle u jednego pacjenta występuje kilka takich cech, nie spotyka się natomiast wszystkich cech u jednej osoby. Te charakterystyczne cechy fenotypowe to:
poduszeczkowate obrzęki limfatyczne dłoni i stóp (ang. puffy feet) w okresie noworodkowym i niemowlęcym (22%)[42];
nadmiar skóry na karku, płetwista szyja (25%)[42][15];
nisko osadzone, zrotowane ku tyłowi uszy, uszy dysplastyczne, odstające (15%);
uboga mimika;
bogata oprawa oczu;
opadanie powiek (ptoza) (10%)[15];
antymongoidalne ustawienie szpar powiekowych;
zmarszczka nakątna (epicanthus) (20%)[15];
hiperteloryzm oczny;
zez (15%[15]);
wysokie, "gotyckie" podniebienie (38%)[42];
wady zgryzu;
mikrognacja (60%)[42][15];
niska linia tylna włosów (42%)[42];
włosy "wełniste";
nadmierne owłosienie (rzadko);
krótka szyja (40%)[15];
szeroko rozstawione brodawki sutkowe (hiperteloryzm brodawek sutkowych);
wciągnięte brodawki sutkowe (łac. inversothelia) (5%)[15];
szeroka, puklerzowata klatka piersiowa (30%);
dysplazja paznokci (13%)[42];
koślawość łokci (47%)[42] i kolan (35%)[15];
krótka czwarta kość śródręcza (37%)[42];
skolioza (11%)[42];
deformacja Madelunga (7%)[42];
objaw nadgarstkowy Kosowicza;
objaw Kosowicza (pionowe wydłużenie wewnętrznego wyrostka kości udowej);
objaw Archibalda (charakterystyczne zmiany w obrębie śródręcza);
liczne znamiona barwnikowe (25%)[42].

Choroby przewodu pokarmowego [edytuj]

W okresie noworodkowym i niemowlęcym u dziewczynek z zespołem Turnera częste są problemy z karmieniem, refluks żołądkowo-przełykowy i niechęć do ssania, zarówno u dzieci karmionych piersią jak i butelką. Przypuszcza się, że jest to związane z anatomicznymi różnicami w budowie części ustnej gardła oraz jej niedojrzałości mięśniowej

Dolegliwości otolaryngologiczne [edytuj]

Wrodzone anomalie twarzoczaszki i trąbki Eustachiusza upośledzają wentylację ucha środkowego i prawdopodobnie ten mechanizm odpowiada za zwiększoną częstość zapaleń ucha środkowego u pacjentek z zespołem Turnera. Istotne znaczenie może mieć opóźnienie wzrostu kości skroniowej u tych chorych

Weronika ma wrodzona niedoczynnosc tarczycy,i dzieki hromonowi rozwija sie prawdilowo,ale orzeczenie dostalysmy-w ozneczniu I - czyli inne choroby.Paulina ma U-czyli umyslowe.
a rehabilitachja-jako podawanie lekow,jezdzenie do lekarzy,ewentualnie terapia z psychologiem czy pedagogiem

co do zjecia-Olwika nie ma tej pletowate szyi jednak nie wystepuje ona u kazdej osoby.

Przepraszam niepotrzebnie zaczelam temat bo teraz bedziesz jeszcze batdziej o tym myslec.
pozstaje czekac na wyniki i trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrez:tak::tak::tak::tak:
musi byc dobrze:tak::tak::tak::tak:

Malinka brak slow na szefowa:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Oj MALINA NIE POPUSZCZAJ,a to franca i kłamczucha.

Anka ,bardzo mi przykro z powodu śmierci wujka(*)

Medeuska daj spokój ja wiem ,ze ty jako zawsze perfekcyjna laska masz problem z akceptacją tego mini brzuszka,ale uwierz mi miliony kobiet chciałoby taki:tak:,nie masz sie co dręczyć.A włosy świetne:tak:

Myszunia ,zdarza sie najlepszym ,pierwsze koty za płoty,dobrze ze z Tobą wszystko ok.:tak:

Dorotka ,Twoja Oliwka ma specyficzna urodę ,ale na tym nowym zdjęciu wygląda bardzo ładnie ,zresztą na tych wszystkich które miałam okazjię oglądać,na każdym inaczej,trudno coś powiedzieć konkretnie dla mnie,nie znam sie na zespole Tunera,ale trzymam kciuki że będzie wszystko dobrze

A JA dziś mam w końcu Wolny dzień ,nigdzie nie muszę jechać ,nic załatwiać i jestem przeszczęśliwa z tego powodu,witam sie mamuśki:-D

Jaka deprecha?:confused:
Wiosna się zbliża, niedługo bedzie zielono.:tak:;-):-D:-D:-D

Księgi Sagi Zmierzch:
1.Zmierzch
2.Księżyc w nowiu
3.Zaćmienie
4.Świt
5. Midnight Sun ( 12 rozdziałów):sorry2:
]

a slyszalam ze 5 czesc dopeiro ma napisac:baffled::baffled:
to ja poprosze ta 5 czesc :tak::tak:
zrobie staremu niespodzianke jak mu wydrukuje:tak::tak::tak:

deprecha-no kurcze zimowa!!!!brak slonca,maz mnie nie docenia iw ogole.ostatnio ciagle placze i latwo mnie od placzu doprowadzic:-(

a wsiona-kocham wiosne...a u mnie duzo zieleni

reklama
Do góry