reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

zozzolka powaznie? a nie ejst tak ze pzrez pierwsze 30 dni masz normalne a potem dopiero 100%? i mi sie wydawalo ze tylko w wprzypadku zwolnienia ciaglego

tanczzemna na bloku operacyjnym :) a ty?
chyba przy pobytach szpitalnych jest cos inaczej pewna nie jestem, ciaza jesli zaznaczona na zwolnieniu zawsze 100%

Co do porofu rodzinnego to udalo sie dwa razy moze i tym razem bedziemy miec szczescie i opieke do dzieci bedziemy miec :)
Nie zmuszalabym męża gdyby nie chcial ale tek jak wcześniej pisalyscie wsparcie, masaz itp...
Przy pierwszym porodzie po szkole rodzenia bylismy naszykowani z radiem na kilkanascie godzin z wlasna muzyka. Spakowany suchy prowiant dla meza i jakies batony co by energie mial a tu niespodzianka bo przy badaniu okazalo sie ze mam 10cm rozwarcia i wlasciwie w niecala godzine maly byl z nami. Gdyby mi wody nie odeszly to bym porod przegapila a to ponoc malo mozliwe.
Przy drugim synu pojechalismy za wczesnie i bylam w szpitalu troszke dluzej ale i tak dopiero parte czulam wiec kilka parc i klusek byl z nami. Najfajniej bo zanim mnie pozszywali to juz zapowiedzialam mężowi że i córkę mogę mu urodzić
Oj piekne wspomnienia przywolalyscie :happy:

U mnie spaghetti na sobote juz zrobione jutro maz je w pracy a ja sosik bede pochlaniac.

reklama
auliya - to Ty na prawdę jesteś stworzona do rodzenia! :-) Masz cudne wspomnienia z porodu, dla mnie to było 8h okropnego bólu, ale same bóle parte pamiętam jako ulgę i nawet swoistą przyjemność po tych bólach rozwierających szyjkę... brr... a Ty opiujesz swoje prody jakbyś bya na najlepszej imprezie :-D tylko zazdrościć!

Co do zwolnienia jeżeli jest wpisany kod B oznaczający ciążę to jest ono płatne 100%, i nie ważne wtedy czy jest na tydzień czy na miesiąc.

Auliya to nie do konca tak jak piszesz z chorobowym,
Pracodawca zatrudniajacy powyzej 20 pracownikow placi pierwsze 33 łącznie wynagrodzenia chorob. w roku, jesli wczesniej byla inna choroba np w styczniu to tez sie zalicza, potem pkaci zus, chyba ze pracownikow w formie jest mniej jak 20 to odraz zus, i zawsze 100%, czyli wychodzi normalnie jakby sie pracowalo czasem moze byc nieznacNa różnica + -, wzaleznosci od skladnikow jakie sie (nie)wlicza w danej firmie,
tego pracownika na zestepstwo ktos też przecież musi przeszkodzić, przekazać pracę, to mysle ze kwestia dogadania sie z pracodawca, moj byl zadowolony ze wracam zeby zrobic robote i przeszkolic osobe mnie zastępująca,
Auliya i zawsze 100% czy pobyt w szpitalu, czy opieka czy cokolwiek,

Ja bede miala cc to m mi nie potrzebny, w trakcie po to jaknajbardziej,

Ostatnia edycja:
zozzolka ja zawsze zapominam o tym że firmy są też mniejsze i wtedy jest inaczej. Dla mnie istotne że jak jest zaznaczona ciąża to jest 100%. Mnie nie chcą i dopytywali się czy na pewno będę miała zwolnienie bo muszą wiedzieć jak długie zastępstwo mogą podpisać... mnie po 1,5roku przerwy najpierw musieli by wprowadzić w zmiany. Niestety jestem na lekach i lekarz sam sugerował zwolnienie tylko wyprosiłam że najpierw kawałek urlopu wykorzystam.

Dziś mi mega niedobrze było ale starszak przez pedagoga sprawdzony. Wychwaliła go ale poprosiła żeby stawić się do psychologa żeby mogła opinię wystawić bo ma 100 pomysłów na raz i żeby nauczyciel nie pastwił się za złe zachowanie tylko miał świadomość że trzeba umieć przywołać uwagę mojego szkraba

Auliya zastepstwo podpisuje sie do dnia powrotu twojego, tam nie ma konkretnej daty w liczbach, ty wracasz pani konczy pracę, bo skad wiadomo kiedy tak naprawde urodzisz i czy wezmiesz macierzyński w całości, potem zaległy urlop itp.
To im chyba na reke ze urlop wykorzystasz teraz bo potem wrocisz szybciej,

W poniedzialek w lidlu beda spodnie i bluzki ciążowe jakby ktoeas zainteresowana była, ja sie wybieram tylko ze sa do L nie wiem jak to duże ;)
Ja dzis wygrzebalam swoje stare spodnie ciazowe, ktore jeszcze miesiac temu chcialam wyzucic, bo ze sie juz nie przydadza ;)
co za ulga nic mnie nie cisnie juz, a brzuch mam juz spory :0

Ostatnia edycja:
Zozzolka bardzo dziekuje za informacje;-) ciuszki ciuszkami ale ja chyba zapoluje na ten termometr na podczerwien co na ich stronie znalazlam:-) Mnie juz tez korci zeby kupic jakies spodnie na wiekszy brzuszek bo moje mnie troszke cisna juz ale troche sie boje tego pustego pecherzyka... Do tego czasu chyba w dresach bede smigac bo sa luzniejsze ;-)

hey dziewczyny:-)
Auilya ty to naprawdę stworzona do rodzenia dzieci jesteś:-) tylko pozazdroscic:-) ja miałam cesarkę al. eprzed tym 6h skurczow z krzyza masakra jakas a tu mam nadzieje ze będzie zaplanowana cc. Ja dziś bylam na zakupach kupiłam fajne ogrodniczki na teraz i takie luźniejsze niby jeany ale z materiau sterczowego i jedne dresy:-D dużego brzuszka mnie mam bo chuda jestem ale już te co nosze to troszkę cisna wiec się zmmotywowalam i pojechałam kupic a i jeszcze stanik większy bo tamte już zamale:-D
Samopoczucie jeden dzień ok drugi tak sobie ale już nie długo:-D pozdrawiam cieplutko:-D

Hej mamusie :-)
Ubrania z lidla to pewnie będzie mi dane obejrzeć w gazetce tylko. U nas to po 16 wszystko przebrane jest, a brać wolne specjalnie to lekka przesada.
Pisałyscie o wspólnym porodzie. U mnie to raczej nie wchodzi w grę. Jest duże prawdopodobieństwo, że mąż będzie akurat w pracy i nie zdąży dojechać. Chyba że akcja zacznie się w weekend :-)
Poza tym On chyba by nie chciał. Jakbym mu powiedziała że ma być to by był, ale to by było zmuszanie, a nie chcę wywierać żadnej presji. Poniekąd to rozumiem. Sama chyba nie chciałabym patrzeć na takie cierpienia (bo nie ukrywajmy nie wszystkie porody idą gładko). O ile będzie mi dane to będzie przy mnie cały czas, ale już właściwy poród to poza nim. W ogóle mój mąż strasznie się o mnie boi, bo jestem mało wytrzymała na ból, ale cały czas mu mówię, że nie ja pierwsza i ostatnia rodzę, że kobiety mają to wpisane w naturę i że będzie dobrze :-) chociaż sama w głębi duszy trochę się tego boję:-)
Basia super uczucie widzieć i słyszeć nowe życie w nas. U mnie usg 21 i nie mogę się doczekać. To będzie 13 tydz. i jednocześnie bardzo pragnę, by te badania prenatalne wyszły ok.

Ostatnia edycja:
reklama
basia super!!!!!!!!!!! moje usg juz we wtorek huraaaaaaaaaaa
gosia25 ja tez pojechalam na zakupy- kupilam spodnie i kurtke dla meza, gazetke dla malej i burgera dla siebie :) kazdy cos dostal. ale ja zamierzam obkupic sie w lupku, a po stanik tez sie musze wybrac ale jakis taki tanszy bo to tylko na chwile pzrecierz.

u nas super pogoda - bylam z mloda na rowerze- dzis pierwszy raz byla a jezdzi super- dumna z niej jestem.
musialam ja zabrac dzis szybciej z pzredskzola bo znowu choroba bostonska panuje. juz jakis czas temu niki ja pzreszla i ja sie od niej tez zarazilam. ale mozna ja miec kilka razy a wirus ten jest niebezpieczny dla kobiet w coiazy wiec teraz sie denerwuje zeby nie zalapala jednak bo mzoe byc nieciekawie.

Do góry