Strokrotka87
Początkująca w BB
Stokrotka wybrałam włóczkę składającą się w 55% z bawełny i 45% akrylu, konkretnie Yarnart Jeans, ale fajne są też włóczki Gazzal Baby Cotton, albo Nako baby. Zazwyczaj jak kupujesz włóczkę na rzeczy dla dziecka to albo powinna mieć w składzie bawełnę, albo akryl hipoalergiczny lub mieszankę tych dwóch. Jeśli zaczynasz z szydełkiem to odradzam 100% bawełny lub mieszanek w stylu bawełna plus bambus czy bawełna plus len bo bardzo ciężko się z nich robi, no i na zimę nie bardzo się nadają.
Najczęściej w pasmanteriach mają naszą polską włóczkę 100% akryl o nazwie Kotek lub Kocurek. Łatwo się z niej robi, ale się mechaci po praniu i akurat ja nie jestem zadowolona z efektów robótek, bo mają takie małe włoski. Jak akryl to taki z atestem bezpieczeństwa i antypillingowy. To się powymądrzałam ;-)
Melisska - dziękuję bardzo za informację. Ja robiłam sporo na szydełku kiedyś, ale z kordonka. Z włóczki trochę mniej. Szukałam już trochę informacji na temat włóczki, trafiłam właśnie na tę Gazzal Baby Cotton. No ale jeszcze się nie zdecydowałam. Teraz mam w planach coś uszyć Ale czasu brak