reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

@Melisska32 a no faktycznie mi tez wychodzi, że mam tydzien starsza wg miesiaczki. A co do tych szpitali to straszny wysyp macie. U mnie w Opolu jeden polozniczy tylko :) na szczescie bede rodzila w Niemczech, tu bym sie bała troche po przebojach Bonków i paru innych ludzi......

reklama
hej dziewczyny:) witam nowe mamy:) troszke mnie nie bylo ale regularnie was podczytywałam:)
Mnie też ostatnio nurtuje temat szczepień niestety. Wiem że te obowiązkowe napewno bede robić ale zastanawiam się nad tymi dodatkowymi czy szczepic czy nie. Myślę że jeszcze porozmawiam o tym z lekarzem rodzinnym na jakiejś wizycie. W sumie ja takich szczepień dodatkowych nie miałam i nic mi nie było ale wiadomo czasy się zmieniają i warunki w jakich żyjemy wieć i o choroby pewnie łatwiej.

Domi Polka chyba u większości z nas termin z OM i z USG się troche różni. U mnie jest to tylko kilka dni ale ponoć tydzień to norma. Ja w poprzedniej ciąży miałam dwa tygodnie różnicy i lekarza to niepokoiło i jak się okazało słusznie bo dzieciatko przestało sie rozwijać.
U nas też niestety jeden szpital wiec nie mam w czym wybierac no i niestety opinie tez ma nie najlepsze wiec mam spore obawy ale trudno co ma być to będzie a urodzic musze :)

Piguła jak tam wyniki? Ja nie znosze takich upałów i nie moge nawet sama wyjsc z domu bo zaraz słabne albo mdleje niestety:/

Kto teraz bedzie miał wizyte? jakoś ostatnio mało tych wizyt mamy. Ja mam w przyszly wtorek dopiero i już się nie moge doczekac zeby zobaczyc swoje maleństwo:) może też pokaże co tam skrywa :)

Dziewczyny czy wy bedziecie robić badanie 4d? bo tak sie ciagle zastanawiam czy je zrobic czy to strata pieniedzy?

hey dziewczyny co do szczepien to szczepilam Majcie w pl a później kończyli mi tu szczepienia jak w pl bo tutaj jest inaczej. Wiec dzidziusia tez będę szczepila:-) Wczoraj u mniezabiegany dzień rano bylam u koleżanki weszłam do domku na chwilke i do szkoły bo Majcia miała sport day wiec trzeba było kibicować i stalam 1,5h na sloncu bo tak dopiekało a nie było cienia żeby się schować myslalam ze do domu nie dojde :baffled: ale doszłam jakos odpoczelam i zrobiłam z corcia karpatkę dla meza bo ma dziś urodziny :-) prezent już kupiony zaraz obiadek ide robic placka po zbójnicku bo on uwielbia wiec niech ma:tak: Do lekarze we wtorek wiec jeszcze troszkę a w piątek tesciowka już przyjezdza:laugh2:
Olastrzelec ja będę robila usg 4d bądź 3d w 31tyg ciąży bo tutaj te co teraz będę miała to jest ostatnie a ja chce mieć pewnosc ze wszystko jest ok wiec będę robila i nie szkoda mi kasy bo filmik z tego dostane to na cale zycie:-D pozdrawiam mamuśki i miłego dzionka:-D:-D

Gosia 25 czytałam właśnie ze najlepszy czas na usg 3d/4d jest miedzy 18 a 28 tyg jesli chcemy widziec jeszcze cale malenstwo i jego zachowanie a potem od 32 widac tylko poszczegolne czesci nr raczki osobno buzia osobno itd. no i wtedy niby jest trudniej cokolwiek zobaczyc bo dziecko nie moze sie juz swobodnie odwracać. Dlatego sie właśnie zastanawiam czy nie zrobic kolo po 20 tygodniu jakos.

Mnie dzis podbrzusze boli, wzielam nospe i leżę, rano zmierzylam cisnienie po sniadaniu było 95/56 :0. Jakos tak normalnie sie czulam, teraz gorzej pójdę zwierzę.

zozolka ja miałam tak wczoraj tyle ze u mnie w ciazy to tak niskie cisnienie to standard niestety. Mialam o tyle dobrze ze to bylo wieczorem wiec wzielam nospe i usnelam. Wogóle mam wrażenie że ten drugi trymestr to jakiś bardziej bolesny jest:/ Ostatnio czesto pobolewa mnie caly wlasciwie brzuch i strasznie boli w pachwinach. czasami to rąk do góry nie moge podnieśc ani się wyprostować żeby nie bolało :/
Mężowi to nawet nie mówie nic bo jak on tylko usłyszy że coś boli to by mnie już wiózł do szpitala albo karetke wzywal ehh faceci :)

dziewczyny - ja miałam już usg 4D przy okazji połówkowego - oczywiście musiałam dopłacić i płytkę też wzięłam, więc mam pamiątkę.
W pierwszej ciąży miałam 3D i w sumie przed połówkowym stwierdziłam, że szkoda kasy... ale jak zobaczyłam mojego synka w brzuchu w 4D (bo w koncu jak lekarz zapytał czy robimy powiedziałam, że tak :-)), jak tuli się do mojego brzucha i łapką macha i buzię otwiera... no mówię Wam - odpłynęłam :-) nie żałuję! jak jest jeszcze taki maluszek to na prawdę warto to zobaczyć - taka kruszynka a już człowieczek... wtulony w mamę od środka - wyglądał jakby spał wtulony w podusię, a na prawdę to było łożysko. Cudo. Cieszę się, że się zdecydowałam... ten obraz mam w głowie to teraz i będzie ze mną jeszcze długo :tak:

Gosia, tak jak pisze OlciaStrzelce lepiej jest zrobić troszkę wcześniej usg 3d lub 4d, póki jeszcze dziecko nie jest zbyt duże.

O każdym szpitalu są różne opinie :tak:. Tak samo jak i o poszczególnych lekarzach. To normalne. Ja miałam cesarkę na Ujastku, Tymuś wylądował od razu na intensywnej terapii z wcześniakami i jak do oddziału położniczego mogłabym się przyczepić do niektórych pierdół, tak oddział dla tych Kruszynek to najlepsze miejsce, w jakie mogą trafić. Personel to chodzące anioły, słowo daję. Mają czas dla rodziców, tłumaczą. Ja tam sobie poradziłam, chociaż czułam się trochę spuszczona na drzewo w temacie karmienia piersią (bo nie miałam synka przy sobie przez 10 dni), z drugiej strony miałam tam swoją lekarkę, która prowadziła ciążę (i prowadzi obecną) i pomogła nam w drobnostkach, ale takich co na duchu podnoszą.
Z kolei moja koleżanka z pracy rodziła tam jakieś 2 miesiące temu i trójka dzieci, razem z jej synkiem, została zarażona gronkowcem i musieli posiedzieć w szpitalu kilka dni dłużej. Ale to jedyna znajoma mi osobiście dziewczyna, która miała jakąś niemiłą przygodę z Ujastkiem. A znam rodzących tam dziewczyn sporo.
No niestety, wszędzie wszystko się może zdarzyć. Zarówno niemiła położna która ma zły dzień, jak i jakieś chwycone zachorowanie. Takie ryzyko.

reklama
Do góry