reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy dzieci "rok po roku" i z nieco wieksza roznica.

Ooo to gratuluje! Kawał chłopa jak na ten tydzień! Moj pierworodny donoszony a mniej wazyl :) u mnie dopiero teraz jest nieco lzej ale boje sie etapu nauki chodzenia....

reklama
Hej Mamusie :-) Też mam dwójeczkę - 18,5 m-ca różnicy (ale dla odmiany rocznikowo 2 lata). Młodszy też ma niecałe 3 m-ce. Na szczęście jest dość spokojny i wyrozumiały :-D
Co do wózka - u mnie taka podwójna kolumbryna nie ma racji bytu, więc jeszcze w ciąży przyzwyczajałam córkę do dreptania. I jakoś sobie radzimy. Ale spacery to generalnie z Miśkiem w chuście, bo nie wyobrażam sobie, że nie będę miała wolnych rąk idąc z Oliwią np. wzdłuż ulicy.

Paulinka - to nasz dzieci musiały urodzić się jakoś blisko siebie ;-) a waga naprawdę niezła - Misiek urodzi się w 41tc, 3350, i bez żadnych problemów i teraz ma "dopiero" 6100. A ubranka to 62 ciągle, z bodzików to nawet dwie tescowe 56 są w użyciu ;-)

Fifka - no ja tak czekam, aż Misiek się zrobi trochę bardziej konaktowy, ale co będzie sie działo gdy bedzie miał 10-15m-cy to trudno mi sobie wyobrazić ;-)

Fifka mój Mikołaj donoszony, bo urodzony w 38 tc miał 2660g a więc był chudszy(bo długość mieli tę samą):) U mnie najgorsze są noce, bo Mikołaj chodzi spać po 23 tak się w okresie letnim rozregulował, a Marcel od 20 do północy śpi ładnie, a potem co 2 h a nawet nieraz co 1,5 h wstaje do jedzenia. A potem w okolicach 6 to już w ogóle nie chce spać:)

Zuzanka mój się urodził 24 kwietnia:) Jak Mikołaj był w wieku Twojej córeczki to do wózka za Chiny nie wsiadał, a teraz dupkę wozi i bardzo mu się to podoba- taki nawrót:)

U mnie ze spaniem akurat na odwrót - Oliwia zasypia koło 21, ale śpi zwykle do 6:30 (dziś 5:30 :-O). Misiek czesto do 23 urzęduje. W nocy obydwoje budzą się raz (zwykle w tym samym czasie albo zaraz po sobie :-/ ) . Co do wózka to znajome mówiły podobnie, że dzieci po okresie buntu wracają do wózkowania. Ja po prostu mojej nie daję takiej szansy - nie ma wózka ;-)

Szczęśliwa kobieto:) Jak ja bym chciała, żeby Marcel budzi się raz:) Mikołaj nie budzi się w nocy odkąd skończył 4 miesiące:)
A Oliwka nie będzie się pchała do wózeczka braciszka?

Ja mam dostawke do wozka ale używam jej bardzo rzadko. .. w razie awarii zawsze mam chuste w wozku. Wtedy młodszego motam a starszaka sadzam do wozka. Ale z reguły sam chodzi nogami :-) nie chcialam podwójnego wozka...

Co do nocek u mnie mlodszy dopiero teraz przesypia prawie całe...

Paulinka - no widzisz - ze spaniem Oliwia była/jest jak Twoj Marcel. Dziś np budziła mnie trzy razy, a Misiu tylko raz ;-) co do wózka to Oliwia na razie rwie się tylko do prowadzenia. Może inaczej będzie ze spacerówką (?). Pożyjemy - zobaczymy. Ale w razie czego u mnie też chusta jest rozwiązaniem.

Fifka - no ja się właśnie zastanawiam nad dostawką - tylko czy to się sprawdza ze spacerowką? Na razie chusta rządzi, ale jak Misio będzie cięższy to wolałabym jednak częściej korzystać z wózka.

Fifka a powiedz mi czy Ty Adriankowi wprowadzałaś pokarmy kiedy skończył 4 mies czy czekałaś aż wiek korygowany będzie 4 mies?

Witam,

U mnie też różnica wieku zapowiada się mała. Jeśli Dzidzia wyskoczy kilka dni przed terminem to na roczniki będzie "rok po roku". Na miesiące wychodzi 20,5 miesiąca. Więc czytam i nabieram wiedzy:-D Córcia jest raczej żywiołem, więc mam nadzieję że rodzeństwo będzie dla odmiany spokojne.

reklama
Do góry