reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy 2014

Cudownie, że nam się forum rozbujało :) oby tak dalej!
Widzę, że żłobek na Wandy mocno oblegany... mam nadzieję, że mimo to się dostaniemy...

Beti - brat już duuuużo lepiej. Jest jeszcze zazdrosny, czasem nie uważa ale mówi, że kocha, pokazuje jej, daje buziaki, przytula, itd.
Coś te Twoje dzieciaki lubią chemię - dobrze pamiętam, że Dawid też miał podobną przygodę? W ogóle o jakim żelu mówicie bo jakoś nie mogę skojarzyć... (żeby przestrzec moją przed tym skoro to takie atrakcyjne dla dzieci)

LBJ (Luk&Bella&Jack) - ta sala jest na Dąbrowskiego a nie Dąbrówki ;) byliśmy, obczailiśmy, syn bardziej woli tą na zaciszu. Sala zupełnie innego typu - nie ma małpiego gaju, są dmuchańce, kuchnia, domek dla lalek, coś do wspinania, do zjeżdżania, rowerki, dużo miejsca do biegania. Kącik dla maluszków też.

U nas już po badaniu. W synevo trafiłam na bardzo fajną panią z super podejściem. Tak zagadała młodą, że nawet nie pisnęła. W szoku byłam. Zaproponowała, że skoro tak ładnie idzie to żebym grupę krwi zbadała i faktycznie tak zrobiłam. Wyszła córeczka tatusia :) No i efekt badań taki, że ma niski poziom żelaza i hemoglobiny i muszę podawać jej żelazo. A co za tym poszło - zaczęłam jej podawać obiadki (żeby w nim to żelazo pomieszać). Dla Was to zamierzchłe czasy pewnie - pierwsze posiłki, Wasze to już konkretne człowieczki ;)
Całe szczęście, że nie jestem sama w nieogarnianiu ;) Młoda budzi się w nocy średnio co 2h (często, gęsto dużo częściej). Masakra. Ciągle zastanawiam się jak to zmienić i co ze smoczkiem dalej zrobić. Widzę, że dziewczyna coraz bardziej się do niego przywiązuje. Podaję jej co prawda tylko do zasypiania (wypluwa jak zaśnie) i na spacerze. Wasze dzieciaki używają smoczka? Pierwsze było bezsmoczkowe i teraz nie wiem co dalej.

Miłego wszystkim :)

reklama
Katoryba ja mysle ze pozwol jej ssac ten smoczek, to nic zlego jesli nie bedzie naduzywane! I u was niskie zwelazo:/ znam te problemy. Ali tez wyszli niskie ale hgb ok wiec teraz powtorka. Ja czytalam ze jak za wczesnie odcinaja pepowine jak tetni to czesc krwi dziecka w tym zapasy zelaza zostaja w lozysku

Luk&bella a karmis piersia? I jak dziadek sobie poradzil? Ja chyba tez nie dlugo dam Ale dp mamy na jedna noc, marze zeby sie wyspac! Ostatnio jestem przemeczona, nie daje czasem rady juz :/

hej:)
powiem Wam dziewczynki, że i u nas zmęczenie i niewyspanie i problem żeby wszystko ogarnąć ale póki dzieciaki zdrowe to jest ok i wszystko można jakoś zrobić ale jak obie długo mi chorowały to dopiero był kocioł
teraz odpukać zdrowe więc jest dobrze :-)
Katoryba jeżeli chodzi o smoczek to ja tak jak Karolq pilnuję, żeby miała, bo moja starsza bezzsmoczkowa była ale co z tego jak paluch to dopiero pół roku temu pożegnała, już zęby jak królik były, na szczęście jak przestała to jakoś same się naprostowały. Więc chyba lepszy smoczek, zawsze można zabrać a palec to już nie bardzo. A skoro ma potrzebę ssania to jak zabierzesz smoka to czasem może sobie znajdzie coś innego. Myślę, że do roku to nie ma co się przejmować.
miłego dnia, zmykam ogarniać :-D
e: powiedzcie kiedy zabrałyście dzieciaki pierwszy raz do kina, bo tak się zastanawiam czy dla 4 latki to będzie ok czy jeszcze za szybko?

Ostatnia edycja:
Kordek a jak oduczylas palca? Bo ja jak obcinalam paznokcie to ja nastraszylam bo miala rozdwojone i powiedzialam ze jej paznokiec zejdzie i bedzie szpital i odziwo pomoglo:-) na noc zakladam jej rekawiczke wycielam paluchy i zostawilam kciuka tylko. W nocy przez sen brala nieswiadomie

Heloł,
Widzę, że nie jesteśmy same w temacie żelaza... Dzisiaj idę z nią do pediatry z tematem cycka. Jeden sutek ma ciągle zaczerwieniony, obrzmiały i czuć taką grudkę. Ma tak już ze 2-3miesiące. Lekarka mówiła, że to przez moje hormony, poleciła smarować altacetem ale to nic nie daje :( w dodatku jej jakieś uczulenie wyszło. Nie wiem na co nawet. Może na białą czekoladę? Zjadłam ostatnio kilka kostek :/ jakaś wrażliwa dziewczyna jest - co chwilę ma jakieś kropki to na buzi to na brzuchu... ech..
kordek
- my w kinie jeszcze nie byliśmy. Póki co było kilka razy kino domowe (z popcornem i zgaszonym światłem) ale z bajką (ponad godzinną) którą bardzo lubi (Tomek i przyjaciele). Mam wrażenie, że on teraz kojarzy że kino=bajka z Tomkiem :/
Beti - też czytałam ostatnio o tej pępowinie, że powinna min. 2 min. być po porodzie nieodcięta. Ale czy ja pamiętam jak to było u nas? Jakbym to wcześniej przeczytała to pewnie bym przypilnowała.

reklama
kurcze tak teraz pomyslalam, ze moj Dawid nie chcial smoczka i jak juz mial 1,5 roku to wyczailismy ze on ssie rog od kocyka! nawet jak poszlam do niego w nocy to ona mial ten koc w buzi i od tego mu sie szczeka cofnela :/ no Alicja bezsmoczkowa i poki co nic nie ssie ;)

kordek Dawid jeszcze nie byl w kinie choc mysle, ze za jakis czas wezmiemy go. dopiero ostatnio obejrzal caly film w tv. a twoje dziewczyny jak sie dogaduja?

karolq a jaki wynik zelaza i hemoglobiny miala Natalka?

katoryba tu jest o pepowinie z fundacji rodzic po ludzku
"Korzyści wynikające z opóźnionego odpępnieniaHematokryt i hemoglobinaObecnie mamy pewność, że późne odpępnienie ma pozytywny wpływ na podniesienie poziomu hemoglobiny (Hgb) i hematokrytu (Hct) u dziecka, co prowadzi do zmniejszenia częstości i nasilenia anemii u noworodków (McDonald, Middleton 2008; Van Rheenen, Brabin 2006; Cernadas i wsp. 2006). W opracowaniu Cernadasa i wsp. oceniano poziom Hct (badanego w krwi włośniczkowej) u 267 noworodków, podzielonych na trzy grupy, (1) odpępnianych po 15 sekundach, (2) odpępnianych po 1 minucie, (3) odpępnianych po 3 minutach. Stwierdzono, że zarówno w 6. godzinie życia, jak i między pierwszą a drugą dobą życia poziom hematokrytu u dzieci z grupy pierwszej (odpępnianych wcześnie) był zdecydowanie niższy, niż u dzieci z grupy 2 i 3 (Cernadas i wsp. 2006).Metaanaliza, na podstawie 15 badań (łączna grupa badanych dzieci 1912) wykazała, że poziom Hgb po porodzie badany z krwi włośniczkowej, był wyższy u dzieci później odpępnianych. Szczególnie wyraźną różnicę pomiędzy grupami dzieci odpępnianymi w różnym czasie (przed upływem i po upływie 2 minut), odnotowano pomiędzy 24., a 48.godziną od porodu. Po 6 miesiącach życia, różnice te wyrównywały się (Hutton, Hassan 2007). Podobne wyniki uzyskali też w opublikowanej w 2008 roku metanalizie badacze Mc Donald i Middleton (McDonald, Middleton 2008).AnemiaU dzieci późno odpępnianych zaobserwowano niższe ryzyko wystąpienia anemii pomiędzy 1. a 2. dobą życia. Taką sytuację odnotowano również badając dzieci między 2. a 3. miesiącem życia. Różnica między ryzykiem wystąpienia anemii u dzieci wcześnie i późno odpępnianych jest znaczna. U dzieci, których nie odpępniano zaraz po porodzie, ryzyko anemii malało o 47%. Po 6. miesiącach życia ryzyko w obu grupach dzieci wyrównały się. (Hutton, Hassan, 2007).Poziom żelazaW grupie dzieci późno odpępnianych w porównaniu do dzieci wcześnie odpępnianych stwierdzono zdecydowany wzrost poziomu żelaza (Hutton, Hassan, 2007; McDonald, Middleton, 2008). Tendencja ta była wyraźnie obserwowana pomiędzy 2. a 3. miesiącem życia dzieci. U dzieci z grupy późnego odpępniania odnotowano spadek ryzyka wystąpienia anemii o 33% (Hutton, Hassan , 2007)."

Do góry