reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy 2011

reklama
Kurcze dziewczyny po tym co przeżyła anias zaczęłam się stresować twardniejącym brzuchem. Tzn. dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że tak się dzieje. Dzisiaj to już z 10x przynajmniej mi stwardniał, ale nie wiem czy to mały się przekręcił, że plecki wystawił czy to się macica napina? Przy tym nic mnie nie boli i mały szaleje, tylko ten napięty brzuchol przez kilka-kilkanaście sekund. Wczoraj dźwigałam dość ciężki plecak z zakupami i plecy mnie bolały baaardzo. Mam wyrzuty sumienia, że taka głupia jestem i się porwałam na zakupy... Anias - leż jak karzą, 3mam kciuki żebyś przed porodem więcej nie musiała oglądać szpitala.
Witam nową koleżankę - karolq8 - fajnie, że będziesz rodzić wiosną - też tak planowałam początkowo ale wyszła zima...

Na sen już mi nawet meliska nie pomaga :( od 4 do 6 oczy jak 5zł, marzę o tym żeby w końcu przespać całą noc.
Dzisiaj robimy mężusiowi urodzinowe mini przyjęcie dla kilku osób. Macie jakieś propozycje kulinarne - co by można szybko zrobić i się nie narobić?

Ostatnia edycja:
weźcie mnie nie straszcie tym twardniejącym brzuchem... bo ja nie wiem jak to rozpoznać... nie czuje takiego odrętwienia jak np. ścierpnie ręka, ale czasem mi się wydaje, że brzuch jest lekko twardszy...

katoryba u mnie na wszystkich imprezach nieodmiennie królują piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych (tylko potrzebna frytkownica)...każdy jak przychodzi to tylko na to czeka ;) do tego robię zapiekane ziemniaki w ćwiartkach na ostro... jest też fajna sałatka na bazie kurczaka i zupki nudle knorr (pozostałe składniki wrzuca się gotowe, więc też mało pracy)... wszystko zależy jaki styl ma mieć to mini przyjęcie :)

Piersi w płatkach - to mogłoby być fajne, tylko nie mam frytkownicy :/ Chętnie poznam tą sałatkę z zupką nudle :) a styl ma mieć jak najbardziej uproszczony :) nie mam zamiaru ślęczeć przy garach - jakieś wędliny, sery, grzanki, itd. do przechrupania z browarkiem tylko brakuje mi czegoś takiego a'la gwóźdź programu.
Mi brzuch też nie drętwieje tak jak ręka cierpnie tylko tak się napina dziwnie. Ale zauważyłam, że jak siedzę/leżę już ze 2h to już tak się nie napina - chyba muszę więcej wypoczywać. A czeka mnie wypad do Tesco zaraz :/

tylko znowu nie rób sama zakupów!!

sałatka :

ilość składników zależy jak dużo chcesz zrobić to co podam robię zawsze z 3 pojedynczymi piersiami

1. pierś z kurczaka pokroić w mała kosteczkę i podsmażyć na patelni (ja dodaję tylko sól i pieprz i jak mięso sie lekko zarumieni podlewam wodą, żeby nie było w tłuszczu tylko takie podduszone-z wodą zajmuje to około 15 min)

2. 3 duże łyżki majonezu wymieszać z przyprawami z zupek nudle knorr (ja daję zawsze diabolo pomidoro i kurczę pieczone ze względu na pasujące przyprawy - BEZ MAKARONU, ale go nie wyrzucaj)

3. do miseczki wrzucić:
- upieczoną (wystudzoną pierś)
- jedną posiekaną, średniej wielkości kapustę pekińską
- paprykę czerwoną konserwową (można kupić już pokrojoną)
- czerwoną fasolkę konserwową
- kukurydzę
- groszek
- pokruszony makaron z 2 zupek nudle knorr
- majonez z przyprawami

4. wymieszać

5. po spróbowaniu można dosolić i popieprzyć, ja już zwykle nie widzę takiej potrzeby

6. opcjonalnie można dodać pieczarki konserwowe i ogórki kiszone albo konserwowe

smacznego :)

a jako danie główne możesz też szybko zrobić podudzia z kurczaka w piekarniku. Szybko się smażą i łatwo je jeść :) w jakichś fajnych przyprawach, a do tego też zrobione w piekarniki ziemniaczki na ostro...

Vii chyba wypróbuję tą sałatkę na weekend:)) ciekawie brzmi...kiedyś robiłam taką z zupek, ale miała inne składniki i bez rewelacji.
Co do rajstop- chyba Anias mówiła, że w tym sklepie na Wrocławskiej dla ciężarnych są bardzo fajne rajstopy. To jest jak idzie się z deptaku w stronę focusa, na tym odcinku gdzie ten salon gier.

to smacznego :) u mnie ta sałatka cieszy się zawsze dużym powodzeniem :) jest taka inna niż tradycyjna jarzynowa :)

a co do spotkania to mam taki mętlik w głowie, po czytaniu o kredytach, że już nic nie wiem i obawiam się, że kicha z tego wyjdzie :(

reklama
Vii dzięki za przepis - zrobię na pewno. Już zakupiłam składniki do sałatki - wszystkie oprócz cyca :/ (ostatnio to norma, że o wszystkim zapominam) ale na szczęście mam jeszcze w zamrażalniku zapasowego :) a zakupy robiłam sama ale tym razem z głową - jedyne co dźwigałam to z koszyka do bagażnika :)

Do góry