reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamuśki z Rzeszowa i okolic

HEj
Kochaneczka pokaz zdjecie z mikolajem hihi
Nas wczoraj w pkolu wital mikolaj z cukierkami, Leon zlewka i do szatni prosto hehe powiedzial mi ze to przebrany, nieprawdziwy mikolaj ze sztuczna broda hmm
ale po cukierka jednak pozniej wrocil
olaf tylko sie przygladnal gosciowi i luzzz, potem na rekach z mikolajem wrocil jak uciekl mi do sali hihi
zdjec nawet zadnych nie mamy...

Frezja wlasnie poprosimy o przepis. Adam wlasnie pojechal do biedronki i mial foremki zakupic, bo dzis sie pojawily wg gazetki hihi tylko przepisu brakuje dobrego

nasze mikolajki tez udane, porzadzilismy spontanicznie hihi przyjechala moja sis z narzecz i tesciem przyszlym. Olaf szczesliwy bo mial "dziadka", super sie zlozylo bo jak nigdy zdrzemnal sie poznym popoludniem wiec jak przyjechali po 19stej to wlasnie sie obudzil w swietnym humorze, tanczyl nam tutaj i zabawial hihi

Leon od rana przejety, dostal gry planszowe rozne wiec do pozna nas wszystkich angazowal i nie mogl sie nacieszyc
dzis jeszcze bedzie z adamem samolot skladal, czesci b male i cale pudlo wiec powodzenia chlopakomm zycze i cierpliwosci
ja sie zwine na gore ogarnac podlogi, pranie itd piwko zaraz dojedzie to nie bede sie nudzila

dzis po tej "imprezce" spalam w dzien, do 14 w pizamie
hehe
a o 15 juz w pkolu
obiad na skroty

i juz po wszystkim....

weekend kolejny!!!! tym razem w Lezajsku bawimy

dziewczyny spotykamy sie w nast tyygodniu???
my chetnie
mamy juz 2 tyg przerwe...
wtorek?

pozdrawiam

reklama
Hejka:) Już już podaję:) No chwile była cisza ale może ruszy coś..
A ciasto na pierniczki trzymamy ok 2-3 tygodni, więc ostatni czas na zrobienie (ja robię dzisiaj)
Składniki to:
1kg mąki, 1/2 litra miodu, 2 szklanki cukru, 1 kostka smalcu, 1/2 szklanki mleka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, szczypta soli, 1 torebka przyprawy do piernika plus do tego jakie lubicie przyprawy (po troszke imbiru, cynamonu, kardamonu, gałki, gożdzików mielonych) Tak, żeby wszystkich przypraw (tej z torebki plus dodatkowe) było koło pół szklanki.

W dużym rondlu rozpuszczamy na małym ogniu, miód, smalec, cukier na jedną, jednolitą masę. Kiedy ostygnie dodajemy mąkę, jajka, sodę i przyprawy. Ja mieszam ręką najlepiej to się robi albo łyżką drewnianą. Okrywamy ręcznikiem albo folią miskę ( ale żeby nie było szczelnie, ciasto troszkę musi oddychać). Wstawiamy do lodówki.

Po tym czasię (od 2 do 4 tygodni) wałkujemy ciasto nie za cienko( im cieńsze ciasto, tym potem pierniczki będą mniej kruche) Ja lubię miękkie i pulchne, więc wykrawam grubsze. Układamy w odstępach na blaszce, bo lubią się zlewać. Pieczemy ok 10-15 do zarumienienia w temp 180 stopni. Po upieczeniu układamy w pudełkach najlepiej z kartonu. Polezakują z 1-2 dni i robią miękkie. Można dekorować lukrem, czekoladą lub czym tam chcecie. :)
Smacznego i jak coś to piszcie jak wyszły

A co do spotkania, ja chciałabym się spotkać i tez ponawiam zaproszenie do siebie:) Pozdrawiam

Madziorka, ja też wczoraj kupiłam foremki na ciastka w biedronce. Znalazłam chyba ostatni egzemplarz gdzie było 10 różnych foremek. A Twoj Leon wierzy w Mikołaja?

Mogłabym już dzisiaj ciasto robić ale smalcu nie mam. Frezja dzięki za przepis. Jutro pewnie wyrobie ciasto.

Ja wczoraj byłam na kawce u Aylin bo miałam męża odebrać z jej ulicy, dokładnie dwa bloki dalej więc w Rzymie być a Papieża nie widzieć...? ;) Musiałam wstąpić do synowej!
Aylin, jak po występie? Udany wielki powrót na scenę? :)

Ja jestem chętna na spotkanie w środę albo w czwartek. Jutro też ale pewnie nie zdążymy sie zorganizować a we wtorek jedziemy do Krakowa więc odpada.

Kochaneczka jasne , ze wierzy, ale w tego "prawdziwego" hehe a nie przebranego jak twierdzi

Aylin
no wlasnie jak tam ?pisz

Frezja dzieki za przepis, to trzeba sie spiac jutro, ale mam lenia hehehe
no ale wydaje sie to dosc proste...

a my tych foremek do piernikow nie mamy jeszcze
w pt adam w biedronce nie znalazl ale nasza jest dosc mala
a potem sie impreza wyklula niezla
i do 3 goscie i tance
w sb to samo ale juz u znajomych
niedawno wrocilismy
od jutra odpoczywam
ide sie wyspac

to w srode nam pasuje!
a reszta dziewczyn?

hej my po imprezach uffffffffff dzieciaki zadowolone Milenka dopiero poszla spac :szok::szok::szok::szok: ale zasnela w sekundzie nawet tatus nie dokonczyl czytac bajki:-D:-D ja padam na twarz ale moze jutro odespimy:tak::tak::tak: zmywarka (czyt. maz) wsio juz umyla posprzatalam i odpoczywamy...

Mikolaja dzieciaki sie baly Milena nawet nie spojrzala na niego Piotrek usiadl mu na kolanach ale szybko uciekal:-D:-D:-D u nas byl taki prawdziwy Mikolaj nie w takim stroju sklepowym a w prawdziwym ornacie:tak::tak::tak: i czapce biskupiej dostalismy obrazki z wizerunkiem Sw. Mikolaja jak bede miala zdjecia to wrzuce...

no ja teraz odpadam w te mrozy i snieg bo mamy slaby akumulator i czasem auto nie zapala no i i co wtedy zrobie? a we wtorek przychodeza na kawke i torta znajome z osiedla:-D:-D:-D

apropos szlachetnej paczki to moja siostra przyjechala do nas prosto od rodziny u ktorej byla z paczka i normalnie cala zaplakana bo darczynca zrobil tak skromna paczke ze dzieciaki dostaly tylko slodycze no a rodzice pralke...bylo jej tak przykro ze nie wiedziala co ma zrobic najbardziej zal dzieciakow bo czekaly na zabawki...ja rozumiem ze mieli dobre checi no ale jak sie ktos podejmuje to robi to tak jak ma byc a nie byle bylo...niestety wolontariusze do paczek zagladac nie moga a darczynca zapewniaj ja ze wszystko jest bo bysmy zrobili zrzute i dzieciaki i rodzice dostaliby to czego potrzebuja...

Ostatnia edycja:
kurcze to nie wiedzialam ze tak to wyglada
ja myslalam ze darczyncy zbieraja pieniadze rzeczy itd i oddaja wolontariuszom a juz oni to pakuja segreguja itd

to rzeczywiscie troche przykro
a to malutkie dzieci pewnie ehhh

my mielsimy dwie rodziny. tzn u adama w pracy
wiec sie dolaczylismy
sporo naakupowalam. oddalam troche ciuchow i kasa jeszcze
i udalo im sie uzbierac na pralke dla rodziny jednej
odkurzacz lozko
troche tego bylo
ale tam dzieci starsze troche i samotne matki

no ciekawe jak tam to wyszlo bo jeszcze nic nie wiem....

my zaspalismy do pkola. ale od czwartku imprezy wiec dzis odsypianie
olaf juz na drzemce
gonie do lazienki bo jak sie obudzi to jedziemy na zakupy

dajcie znac jak ze spotkaniem
pa

Hej,
koncert bardzo udany. Dzieciaki z domów dziecka zadowolone bo paczki były a poza tym mikołaj rozdawał :) Było duzo konkursów dla dzieciaczków, mnóstwo śmiechu i zabawy :) Super było i szkoda że żadnej z was nie było :) No ale za rok znów sa mikołajki :p
No a ja nie zabiłam sie o włąsne nogi na scenie wiec nie jest żle :)

reklama
No miał miał:) Tak sobie myślę, że może ze wspólnych pomysłów też coś by się wymyśliło:)?
A co do spotkania może byc czwartek:) A miejsce?

Do góry