reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamuśki z Rzeszowa i okolic

Witam się z Wami:-)
Hej Dziewczyny :) postanowiłam dołączyc do Waszego forum (jesli oczywiście mi na to pozwolicie ;-)) bo choć od jakiegoś czasu nie mieszkam w Rzeszowie, to tak całkiem daleko się nie wyprowadziłam, a mianowicie osiadłam z Mężem i córeczką w Boguchwale ;-)
Witam nową mamusię,ja swoje pierwsze dziecko też urodziłam w wieku 21 lat a teraz patrz na suwaczek młodzież już...no i jak widać ja to dopiero jestem stara he he ale postanowiłam się odmłodzić i mam jeszcze maleństwo.Ja niestety mam kawałek do Rzeszowa bo jestem z okolic Stalowej Woli.

reklama
ANEK M oj leci ten czas, leci :-) podziwiam Cię, że dajesz radę przy trójce dzieci, ja z jedną, ale jakże absorbującą Osóbką często mam problem, jak ogarnąć dom, ale pocieszam się, że z każdym dniem będzie coraz lepiej ;-) pomału i do przodu! :-)

Dziewczyny co robicie na obiad? bo wyczerpałam pomysły i się właśnie zastanawiam, co upichcić :-D

hejka no i dupa mialysmy isc na spacer a tu sloneczka brak i zimno brrrrrrrrr:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

ja na obiad dzis mam bigosik:-D:-D a po poludniu jedziemy na swiezutka cieplutka kielbaske bo u mamy dzis swiniobicie bedzie swieza dostawa miecha:-D:-D:-D

Ania jak nie mam pomyslu na obiad lub czasu to robie takie placuszki z kurczakiem jak chcesz przepis to mow robi sie je w 15min:tak:

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny, ja dalej nie rozpakowana... Chociaz wczoraj wieczorem skurcze miałam, chyba sie szyjka rozwiera ;)

Aniu, ja może nie przedszkolak ale pierwszoklasista jestem - w tym roku kończe 24 lata, ale z Boguchwały nie znam nikogo :)

Lidka, 4h na siłowni - ja Cie podziwiam!:-) ehhh ja tez bym chciała na zumbę! A póki co ćwiczę sobie na piłeczce w domu - wczoraj 1,5godzinki - i to chyba po tym te skurcze ;-) a kuchni wcale nie mam dużej - specjalnie zmieniłam projekt i otworzyłam ja na salon bo pierwotnie była zamknięta i wychodziło mało miejsca. Za to jest dobrze zabudowana więc mam dużo szafek, szuflad... A biały optycznie powiększa więc to robi robotę:tak:

Aylin, te przepisy dosyć wyszukane - Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym hehe nie no ja takich obiadów nie robię :-p u mnie swojsko - gulasz z ziemniaczkami ;-) a przy cukrzycy to z połowy tych pysznych przepisów będziesz musiała zrezygnować - a taaaakie tam przepisy na placki, babeczki mmmm
A dostałaś glukometr? Gdzies czytałam że daja taki aparat do mierzenia poziomu glukozy we krwi. No i lubią położyć w ostatnim miesiącu do szpitala jak sie nie polepszy więc dbaj o siebie :tak: Bedzie dobrze.

Anek, a z tym odmładzaniem to święta prawda - dzieci odmładzają! Jak to mówił jeden znajomy - ciąża krew oczyszcza :-) Moja znajoma urodziła córke po 20latach przerwy w wieku 43lat i babka nie do poznania!

Rena, ja chcę przepis!

Rena to ja poproszę ten przepis, bo ciekawa jestem tych placuszków :-) tym bardziej jesli faktycznie zrobienie ich zajmuje tak mało czasu :-D
Ooo właśnie zauważyłam, że mamy Maluchów w tym samym wieku :-):-)

Edit. Kochaneczka z "klawiatury" mi to wyjęłaś
laugh.gif
dość skomplikowane te przepisy, żeby nie powiedzieć wyrafinowane
biggrin.gif
eksperymentować w kuchni lubię, ale po porodzie musiałam niestety przestawić się na gotowanie mniej wykwintne - gotuje właściwie tylko dla męża (bo sama wole coś przekąsić na szybko, jakiś owoc albo kanapkę
biggrin.gif
), więc teraz musi być szybko, dużo i najlepiej sycąco
laugh.gif
laugh.gif

Ostatnia edycja:
Ania faktycznie widzialam suwaczek ale jakos nie skojarzylam:-D:-D:-D gotujesz tak jak ja widze byle by maz zjadl aja juz niekoniecznie czasem gotuje cos szybkiego w duzych ilosciach i pakuje do zamrozenia jak np fasolka po bretonsku albo bigosik:-D:-D tyle ze ja musze jeszcze kombinowac co by tu Milence zrobic a ona nie chce jesc wszystkiego no i mam problem:wściekła/y::wściekła/y:

Placki z drobiu z pieczarkami:
40dkg fileta z kurczaka, 30 dkg pieczarek (zeby bylo szybko to ja kupuje duza ilosc dusze a potem porcjuje i zamrazam) 2 duze cebule, 4 lyzki maki ziemniaczanej, 4 jajka i przyprawy pieprz sol ja ostatnio dodalam przyprawy kebab gyros i bylo rewelacyjne.

Pieczarki wiadomo udusic z cebulka, fileta pokroic w kostke. make i jajka wymieszac dodac pieczarki, fileta i doprawic do smaku, smazymy jak placki ziemniaczane. konsystencja tego bedzie rzadka nic sie nie przejmowac tak ma byc mozna do tego dac suroweczke i ziemniaczki a na szybko to same z ketchupem....aaaaaa mozna dac lyzke majonezu beda delikatniejsze:tak::tak: jak chcecie wiecej szybkich przepisow to mowic kilka takowych mam w zapasie coby mi maz za bardzo nie schudl:-D:-D:-D:laugh2::laugh2::laugh2: (hihihihi tak powaznie to by mi go odchudzic lekko pasowalo)

Rena przepis super! zaraz idę do sklepu po składniki i będę próbować eksperymentować :-D:-D widzę, że naprawdę mamy podobne podejście do gotowania i karmienia naszych "dużych dzieci" (czyt. mężów):-D:-D a no i jak masz więcej takich przepisów, to ja bardzo chętnie się zapoznam :-) ja mam ulubiony sposób na przygotowaniu makaronu z kurczakiem, wychodzi pysznie no i jest tego sporo, gotowanie na 2 dni mam z głowy :-D

A, i dziewczyny nie wiem czy wiecie, ale jest taka fajna stronka PromoBaby.pl , gdzie moderatorzy zbierają promocje na artykuły dziecięce z różnych sklepów. Fajny pomysł, bo wszystkie promocję są zebrane w jednym miejscu ;-)

reklama
Hej dziewczyny, ja dalej nie rozpakowana... Chociaz wczoraj wieczorem skurcze miałam, chyba sie szyjka rozwiera ;)

Aniu, ja może nie przedszkolak ale pierwszoklasista jestem - w tym roku kończe 24 lata, ale z Boguchwały nie znam nikogo :)

Lidka, 4h na siłowni - ja Cie podziwiam!:-) ehhh ja tez bym chciała na zumbę! A póki co ćwiczę sobie na piłeczce w domu - wczoraj 1,5godzinki - i to chyba po tym te skurcze ;-) a kuchni wcale nie mam dużej - specjalnie zmieniłam projekt i otworzyłam ja na salon bo pierwotnie była zamknięta i wychodziło mało miejsca. Za to jest dobrze zabudowana więc mam dużo szafek, szuflad... A biały optycznie powiększa więc to robi robotę:tak:

Aylin, te przepisy dosyć wyszukane - Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym hehe nie no ja takich obiadów nie robię :-p u mnie swojsko - gulasz z ziemniaczkami ;-) a przy cukrzycy to z połowy tych pysznych przepisów będziesz musiała zrezygnować - a taaaakie tam przepisy na placki, babeczki mmmm
A dostałaś glukometr? Gdzies czytałam że daja taki aparat do mierzenia poziomu glukozy we krwi. No i lubią położyć w ostatnim miesiącu do szpitala jak sie nie polepszy więc dbaj o siebie :tak: Bedzie dobrze.

Anek, a z tym odmładzaniem to święta prawda - dzieci odmładzają! Jak to mówił jeden znajomy - ciąża krew oczyszcza :-) Moja znajoma urodziła córke po 20latach przerwy w wieku 43lat i babka nie do poznania!

Rena, ja chcę przepis!

Kochaneczka - dowiem sie jutro co i dlaczego mi dają. A do jutra się nie przejmuje i jem jak dotychczas.
Poza tym dziewczyny 2,5 miesięca nie wiecznośc. Jak poczytałam o diecie cukrzycowej - to dla mnie ideał prawie. Duzo nabiału, warzyw, ciemne pieczywo, i każą ćwiczyć.
A kwestia smaku - wy tylko te skomplikowane widzicie :)
Połowa moich znajomych kocha tą stronę i z nij gotuje. I nie homara (nawet nie wiem gdzie go kupić :))
Tylko przykładowo pierogi na milion sposobów.
Autorka bloga ma na imie Asia i 3 dzieci. A przepisy wyglądaja na pracochłonne. Naprawde nie są. Ja kocham ten:
Casserole z kurczakiem - Przepis roboty 7 minut i potem siedzi w piekarniku

Mój mąż szaleje za tym:
Gulasz z wołowiny - Przepis roboty 20 minut i długo zapieka się. Ale obiad na 3 dni z tego mam i mięsko rozpływa się w ustach.

To moje ulubione ciasto na pizze (odkąd przemysłowa remontują i cięzko do pippo dojechać)
Ciasto na pizzę - Przepis

A z tego wychodzi najbardziej zarąbista chałka świata
Chałka - Przepis

Za to najbardziej na diecie będzie brak mi przepisu na crossainty - teoretycznie cały dzień roboty. W praktyce - realny czas robienia wynosi pół godziny tylko rozłożony na godzin 12. Ja robie ciasto wieczorem i formuje rogaliki na 2 dzień.
Rogaliki croissant - Przepis, zdjęcia i film

Przepis na rogaliki - wszystkim chyba rozdałam po tym jak u mnie jedli:
DROŻDŻOWE - Rogaliki drożdżowe z marmoladą - Przepis
I ten przerobie na diete cukrzycową :) zobaczymy czy z maki razowej wyjdą :p

Ja jestem z tych które lubia smacznie gotować. A jak do tego jest szybko to rewelacja do kwadratu :) Nie lubie monotonii w kuchni wię żadko u mnie w ciągu miesiąca obiad sie powtarza.

Z takich dac bazowych to mam:
makaron z tuńczykiem

makaron jaki chcesz ugotowac aldente. W tym czasie obrać 3 ząbki czosnku - pokroić w plastrki, 2 puszki tuńczyka, około 1/3 słoiczka suszonych pomidorów - pokroic w paseczki i z 15 oliwek - równiez pokroić.
Na paletni rozgrzac oliwe, wrzucić czosne, zamieszać, dodać tuńczyka, pomidory i oliwki. Podsmazyc 3 minuty wymieszać z makaronem. Gotowe

I na makarony mam całe stado przepisów :)

Ostatnia edycja:
Do góry