dotka85
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 22 Listopad 2010
- Postów
- 2 188
Pierogi z jagodami
Ciasto: (na ok 70 pierogów)
-1/4 szklanki oleju
- ok. 450 gram mąki tortowej / przennej
- szklanka bardzo ciepłej wody
Wypełnienie:
- jagody
- cukier-
- bułka tarta
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wlać do niej olej i podlewać stopniowo gorącą wodą i zagniatać. Kontrolować konsystencję wody, żeby ciasto za rzadkie się nie zrobiło, jeśli przeholujemy to dosypać mąki. Zagniatać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie bardzo miękkie.
Jagody wcześniej opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wysypać na talerz i posypać je cukrem i bułka tartą. Odczekać chwilkę, aż bułka pochłonie nadmiar wody/soku z jagód.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko i wykrawamy szklanką kółeczka. Do każdego kółeczka łyżeczką małą nakładamy porcję jagód i zaklejamy paluszkami.
Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Polewamy słodką śmietanką, bądź rozpuszczonym masłem z cukrem.
Niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo zostały szybko pochłonięte, ale za to pokażę jak wyglądają wg tego przepisu na ciasto pierogi ruskie
Ciasto: (na ok 70 pierogów)
-1/4 szklanki oleju
- ok. 450 gram mąki tortowej / przennej
- szklanka bardzo ciepłej wody
Wypełnienie:
- jagody
- cukier-
- bułka tarta
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wlać do niej olej i podlewać stopniowo gorącą wodą i zagniatać. Kontrolować konsystencję wody, żeby ciasto za rzadkie się nie zrobiło, jeśli przeholujemy to dosypać mąki. Zagniatać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie bardzo miękkie.
Jagody wcześniej opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wysypać na talerz i posypać je cukrem i bułka tartą. Odczekać chwilkę, aż bułka pochłonie nadmiar wody/soku z jagód.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko i wykrawamy szklanką kółeczka. Do każdego kółeczka łyżeczką małą nakładamy porcję jagód i zaklejamy paluszkami.
Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Polewamy słodką śmietanką, bądź rozpuszczonym masłem z cukrem.
Niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo zostały szybko pochłonięte, ale za to pokażę jak wyglądają wg tego przepisu na ciasto pierogi ruskie