reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie z WROCŁAWIA i okolic.

reklama
a mam pytanie do brzuchatych wrocławianek.
mam koleżanke w pracy w 6 miesiącu ciąży, mieszka w sobótce i tam chodzi do gina na NFZ. Bardzo "dokładny" dr, wg naszego gustu aż za bardzo bo się czepie dosłownie wszystkiego a zleca takie badania ze bankructwo mimo wizyt na NFZ a jak odmawia to on żąda na piśmie...jakie macie wyniki morfologii ? on przy 9,8 każe jej sie zgłosić na oddział patologii ciąży z tytułu silnej anemii, bidula brała antybiotyk ostatnio, a tak sie przed nim broniła, i momentami ze zmęczenia ( ma 3 letnia córkę ) po prostu zapominała brać żelazo w ogóle lub brała z posiłkami, no i morfologia poleciała...jakie macie wyniki a przy jakich lekarze wam coś mówili o anemii. Ja już nie pamiętam jak to było u mnie... a ja z reguły mam niska morfologię...
Kadia2 wiesz ja dlatego mam trudność z odstawieniem hormonów, póki ich nie brałam myślałam, że okres tak wygląda. dla tego ból przy porodzie był dla mnie znośny, cała druga faza była porównywalna z bólem przed miesiączką...i parte też nie były jakieś straszne póki byłam w pionie...od 3 lat nie wiem co to ból przy okresie i dobrze mi z tym hahaha. a ja mam tylko podejrzenie na podstawie usg, nie wiem jaką funkcjonalność zachował jajnik no i jest ryzyko zrostów na macicy choć nie wiem niby dla czego skoro rodziłam sn....

Ostatnia edycja:
Anemia z hemoglobiną 9,8 wymaga leczenie ale nie leżenia na patologii ciąży, pewnie będą konieczne zastrzyki z żelaza, ale mozna je brac ambulatoryjnie, zwłaszcza mając 3-latka w domu

taka hemeglobina jest za niska ja w ciąży miałam około 14 , a po urodzeniu spadła mi poniżej 11, ale szybko wróciła do normy

ja miałam dwie cc i podczas drugiego cc lekarz mi wyciął endometrioze ale że miałam narkozę więc się spieszył jak stwierdził a musiał bo ponoć miałam pełno tego

a teraz mam znów i to niektóre wielkości prawie jak śliwka , przed tabletkami bolało jak szlak , a teraz nie boli ni rozrasta się bardziej , zresztą mięśniaki też i okres również bezboleśnie i krótko:tak:

dzięki. Radziłam jej podobnie...żeby poszła i dała się zbadać i poznała inna opinię...
ma ona przeboje z tym ginem. ich lab zawyża poziomy cukru i na czczo wychodziło im po 105 ( wiec duzo w sumie) dwa tygodnie profilu wykazały ze po posiłkach nie ma problemu, wyniki z glukometru pokrywały sie z wynikami na czczo we wrocławiu i wynosiły 89 np.., a on dalej twierdzi że ona ma cukrzyce, nawet diabetolog jej odpuściła i powiedziała ze wszystko ok.

dzięki. Radziłam jej podobnie...żeby poszła i dała się zbadać i poznała inna opinię...
ma ona przeboje z tym ginem. ich lab zawyża poziomy cukru i na czczo wychodziło im po 105 ( wiec duzo w sumie) dwa tygodnie profilu wykazały ze po posiłkach nie ma problemu, wyniki z glukometru pokrywały sie z wynikami na czczo we wrocławiu i wynosiły 89 np.., a on dalej twierdzi że ona ma cukrzyce, nawet diabetolog jej odpuściła i powiedziała ze wszystko ok.
Ja miałąm w 5-6 m-cu Hb 10,1 i byłam leczona 2 preparatami żelaza doustnie. Ważny jest również Ht i wskaźniki czerwonokrwinkow. Powinna sie skonsultować z innym lekarzem, w razie konieczności z hematologiem, ale wg mnie jest to spokojni do leczenia ambulatoryjnego

Jedna kobieta stwierdzi ze dokładny a inna jak Ja i koleżanka, że nadgorliwy :-) co kto lubi ...niby żal jej kasy na prywatnego a i przy nim co chwile jakieś płatne badania, ma USG ale każe jej robić odpłatnie gdzie indziej bo niby w gabinecie w sobótce aparat jest słabej jakości...dziś zrobiła powtórkę morfologii ale nie wiem ile jej wyszło. birała antybiotyk 2 tygodnie i zaniedbała żelazo...po drugie pewnie się gorzej wchłaniało...przy lekach...

Ja poniżej dziesięciu miałam w pierwszej ciązy i lezałam w szpitalu pod kroplówkami. Ale to było 16 lat temu a od tamtego czasu zmieniły się chociazby jakościowo preparaty z żelazem. W tamtej ciązy prałam hemofer bodajże i było mi od tego niedobrze plus zatwardzenia. Teraz biorę Biofer, hemoglobina 11.7 i nie mam też żadnych dolegliwości.
Lekarz faktycznie nadgorliwy....

reklama
i widac , że laboratorium chyba też do luftu, dziś ( po tygodniu) regularnego barani właśnie bioferu dla ciężarnych, piciu domowego soku z buraków i wcinaniu wszystkiego co ma żelazo wynik 10,8 może nie rewelacja ale dużo lepiej. zobaczymy co jej gin wymyśli...:-)

Do góry